Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a gyermektelen párok?

Egy gyermektelen pár is számos otthonteremtési támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna a jövőben: akár csok támogatást – vállalt gyermek esetén megelőlegező kölcsönnek is hívják -, csok-hitelt, vagy éppen Babaváró hitelt is felvehetnek.
Egy gyermektelen pár is számos támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna:

1. A csok támogatás a gyermekek után járó lakáscélra fordítható, vissza nem térítendő támogatás, ami vállalt gyermekre is igényelhető.
2. A csok-hitel egy kamattámogatott kölcsön – kamata a teljes futamidő alatt fix 3% -, melyet azok a családok vehetnek igénybe, akik legalább két gyermek után csok támogatást igényeltek.
3. A Babaváró hitel egy támogatott hitel, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Milyen feltételeket kell teljesíteni?
A támogatások igényléséhez számos jogszabályi előírást szükséges teljesíteni. Mindegyik támogatásnál van előírás:

a minimális Tb-jogviszonyra vonatkozóan,

a köztartozásmentességre

és a büntetlen előéletre.

Sőt, vállalt gyermekre – jelen helyzetben az ehhez kapcsolódó támogatásokról beszélünk – kizárólag házaspárok kérhetnek támogatást,

mi több, még a pár egyik tagjának életkorára is vannak előírások.

A csok-hitelt pedig kizárólag a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetik igénybe, vagyis ugyanazon jogszabályi feltételeknek kell megfelelni.
A Babaváró hitel és a csok-hitel egy banki hitelkonstrukció – melyhez támogatások is kapcsolódnak -, éppen ezért a banki hitelbírálatnak is meg kell felelnie az igénylőknek a jogszabályi feltételek mellett. Vagyis szükséges megfelelő jövedelem, munkaviszony és az igénylők nem szerepelhetnek a rossz adósokat tartalmazó KHR adatbázisban sem.

 

 

Mekkora összegű és milyen típusú csok támogatás igényelhető?

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás. A kapott összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A támogatás pontos nagysága a gyermekek számától és a lakáscéltól függ. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a támogatás összegét büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

A csok-hitel egy a futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású kölcsön, melyet a legalább két gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetnek fel. Ha két gyermek után igényelnek csok támogatást, akkor a hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint lehet, míg három gyermekre felvett támogatás esetén 15 millió forint a plafon. Ha  nem születne meg a vállalt gyermek, akkor az addig megkapott kamattámogatást kellene visszafizetni büntetőkamattal növelten, valamint normál kamattal kellene tovább fizetni a hitelt.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű hitel, melyre az első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ha ezen időszakon belül megszületik egy gyermek, akkor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyermek születésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik. Ha 5 éven belül nem születik gyermek, akkor viszont az addig megkapott kamattámogatást egy összegben rendezni kell az állam felé, és a hitelt normál kamattal kell tovább fizetni.

Mikorra kell megszületnie a vállalt gyermekeknek?

Természetesen a gyermekvállalás teljesítésére van egy határidő, ezen időpontig kell valamennyi gyermeknek megszületnie. Egy gyermektelen pár három baba vállalásával érheti el a maximális támogatást valamennyi konstrukciónál. (Csok-hitelnél a támogatás mértéke nem emelkedik a gyermekek számával – minden esetben 3% a hitelkamat -, ugyanakkor a maximálisan igényelhető hitelösszeg növekszik.)
A csok támogatásnál a gyermekvállalási határidő a tervezett gyermekek számától is függ. Egy gyermektelen pár legfeljebb három babát vállalhat.

– Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül meg kell születnie a babának.
– Két gyermek vállalásakor 8 éven belül világra kell jönnie mindkét babának.
– Ha három babát tervez a pár, akkor pedig 10 éven belül kell megszületnie a gyerekeknek.

A csok-hitel feltételei a gyermekvállalási határidő tekintetében is megegyeznek a családi otthonteremtési kedvezmény elvárásaival.

Mi van a Babaváró hitel esetén?

A Babaváró hitelnél viszont már érdekesebb a helyzet, itt ugyanis az igénylésnek alapvetően nem feltétele, hogy a pár megmondja, mennyi gyereket szeretne, klasszikus értelemben itt nincs is gyermekvállalás. Ugyanakkor a születendő gyermekek után járnak különböző kedvezmények.
– A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ám ahhoz, hogy a kamattámogatást ne kelljen utólag visszafizetni, legalább egy gyermeknek születnie kell ezen idő alatt. A baba születése egyben azt eredményezi, hogy a kamatmentesség időszakát kiterjesztik a teljes futamidőre. Emellett a törlesztés 3 éves szüneteltetését is lehet kérni a gyermek megszületését követően.
– A futamidő alatt született második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát. Ekkor ismét lehet kérni a törlesztési kötelezettség 3 éves felfüggesztését.
– Ha a futamidő alatt megszületik a harmadik baba, akkor a teljes fennálló tartozást elengedik.
Vagyis Babavárónál hosszabb idő áll rendelkezésre a gyermekvállalás teljesítésére, mint a megelőlegező kölcsön, vagy a csok-hitel esetében.

Milyen célra fordítható a támogatás összege?

A családi otthonteremtési kedvezményt és az ahhoz kapcsolód támogatott hitelt kizárólag lakáscélra lehet igényelni. A csok támogatást újépítésű-, és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre lehet fordítani. A mellé igényelhető csok-hitelt lakásvásárlás és építkezés finanszírozására lehet fordítani.

A csok támogatás egy speciális formája a falusi csok, melyet korszerűsítésre, bővítésre és használt lakás vásárlására – ha ezzel egy időben bővítési és/vagy korszerűsítési cél is van – lehet fordítani. Az emelt támogatási összeg kizárólag preferált kistelepülésen lévő lakások finanszírozására költhető. A falusi csok mellé – valamennyi lakáscélnál – igényelhető csok-hitel is.
A Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön, így bármilyen lakáscélra elkölthető a kapott összeg. Sőt, a pár dönthet úgy, hogy a kölcsönösszegnek csak egy részét fordítja lakáscélra, a maradékból pedig például autót vásárol.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)