CSOK, otthonfelújítás, ÁFA: így változnak a családtámogatások 2021-ben

Hogyan vehető fel januártól a CSOK vagy a babaváró hitel? Milyen feltételekkel jár a felújítási támogatás vagy hogyan érdemes újévtől kezdve előtörleszteni? Az alábbiakban pénzügyi tanácsadással foglalkozó szakértőnk, Fancsali Judit, az Egyről a kettőre blog szerzője összeszedte a 2021. január 1-től érvényes családtámogatási programok főbb elemeit, hogy senkit ne érjen váratlanul a sok újdonság.

Már csak ez hiányzott: a koronavírus-járvány okozta korlátozások állandó változása és a gazdaság instabilitása mellé az új évtől még a lakáshitelezéssel és az otthonteremtéssel kapcsolatosan is egy sor új törvény és rendelet életbe lépésére számíthatunk. De legalább most előnyünkre változnak a szabályok. Nézzük melyek a legfontosabb változások!

(Érdemes e cikk mellé elolvasni másik, hasonlóan alapos összefoglalónkat is.)

Hogyan változik az új értékesítésű ingatlanok ÁFA-ja?
Az egyik legfontosabb változás, hogy a 2020/275-ös magyar közlönyben megjelentek szerint 27%-ról 5%-ra csökken az új értékesítésű ingatlanok ÁFA-ja. Ez a rendelkezés ismerős lehet sokaknak, mivel egy évvel korábban vezettek ki egy nagyon hasonló rendelkezést. Bár nem vagyunk ügyvédek, de szó szerint ugyanazt a passzust ugyanabba a pontba illesztették vissza, így iránymutatóak lehetnek a korábbi gyakorlatok.

Mitől, mikor új az új lakóingatlan?

Érdemes azt is pontosan tudni, mikor minősül újnak egy ingatlan és milyen kritériumok vonatkoznak rá. Az ÁFA-szabályok értelmében ez újnak akkor tekinthető, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év. Aki új ingatlant vásárol és ezt 5% ÁFA mellett szeretné megtenni, annak azt tanácsolom, hogy mindenképpen kérdezze meg az építési engedély kiadásának időpontját, mert amennyiben 2018. november előtti, vagy 2021 január utáni, akkor beleesik a kedvezményes időszakba.

Az 5%-os ÁFA-kör további kritériuma, hogy többlakásos lakóingatlan esetében a vásárolt lakás a 150 m2, egylakásos családi ház esetében pedig a 300 m2 hasznos összes alapterületet ne haladja meg az ingatlan.

Mivel az új lakóingatlanok értékesítése (ez alatt legtöbben a klasszikus vásárlást értik), illetve az áfatörvény szerint a generálkivitelezős építkezés is termékértékesítésnek minősül, így ebbe a körbe tartozna, viszont sajnos a saját építkezést kivették az 5%-os ÁFA-körből. Jó hír viszont, hogy az eddigiek alapján úgy tűnik, CSOK-kal vásárolt új ingatlan esetében még a kedvezményes 5%-os ÁFA is visszaigényelhető lesz.

Illetékmentessé válik a CSOK-kal vett új építésű és használt ingatlanok is

A 2020/275-ös magyar közlönyben megjelentek szerint a CSOK-ot jövőre igénybe vevőknél a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján történt, új vagy használt lakás vásárlása a forgalmi értéktől függetlenül teljesen illetékmentes lesz.

Fontos, hogy megszűnik egyúttal az az eddigi rendelkezés, hogy a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja. Tehát az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes, ez megkönnyítheti számos család helyzetét.

Külön jó hír, hogy a lakásvásárlás mindenki számára illetékmentes lesz, aki CSOK-támogatást is igényel új otthona megvételéhez: vagyis a már gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők (utóbbi kettő csak meglévő gyermek esetén) is jogosultak lehetnek erre a kedvezményre. Emellett azok a házaspárok is jogosultak az illetékmentességre, akik a jövőben szeretnének gyermeket, és CSOK-ot is igényelnének vállalt gyermekükre. Amennyiben azonban -egészségügyi okot leszámítva – bármilyen okból nem teljesül a CSOK vállalása, akkor az illetéket vissza kell fizetni (büntetőkamat nélkül).

Már van olyan esetre is példám, ahol korábban egyszer már felvették a CSOK-ot és vissza is fizették, majd a tervek szerint jövőre újra felveszik, és így nagy értékű ingatlan vásárlásánál már illetékmentességet is tudnak szerezni, tekintettel arra, hogy a CSOK meglévő gyermek esetében visszafizetést követően is újra igényelhető.

Akár a CSOK teljes összege felvehető lesz többgenerációs otthonok létrehozására, de csak a tetőtér beépítésével!

Eddig valamennyi CSOK-szabályozás kitételének számított, hogy az ingatlan eladója vagy az építés kivitelezője nem lehet a vevő vagy az építtető közeli hozzátartozója. Így eddig csak azt az élethelyzetet lehetett megoldani, ha valaki a meglévő szülői ház mellé egy önálló lakóépületet épített (viszont hozzátenném, hogy ebben az esetben a sikerhez sok csillagnak kellett együtt állnia).

Január elsejétől azonban lehetőség lesz például arra, hogy valaki az új építésű CSOK égisze alatt építse be a szülői ház tetőterét. Elegendő lesz annyi, hogy ezzel önálló lakóegységet hoz létre. A gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtérbeépítéssel megvalósuló új, úgynevezett többgenerációs otthon létrehozására jövőre akár 10 millió forintos CSOK-támogatást is kaphatnak. Emellett a 3%-os kamattámogatott hitel is igényelhető. A már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik ezt a támogatást, ám ha előre vállalnak gyermeket, akkor viszont az életkori határ 40 év.

Ami fontos, hogy a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtérbeépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén a bővítésre/építésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni.

Továbbá azt is érdemes észben tartani, hogy a támogatás önálló, külön bejáratú, konyhával, fürdőszobával és lakótérrel bíró otthonra vehető fel. Az alapterület egy gyermek esetében legalább 40 m2, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie.

3+3 millió forintos otthonfelújítási támogatás

A 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletbe foglalt 3 milliós otthonfelújítási vissza nem térítendő támogatás várhatóan a következő két év nagy durranása lesz. Fontos része a támogatásnak, hogy azt meglévő gyermekre lehet igényelni, így a házasság nem elvárás: egyszülős családok, a különélők és az elváltak is élhetnek a lehetőséggel.

A meglévő gyermek kategóriába viszont a legalább 12 hetes magzatok és a nagykorúvá vált, a 25. életévüket még be nem töltött együtt élő gyermekek is beszámítanak. Ami még fontos, hogy a szülő(k)nek és a gyermek(ek)nek legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakniuk, ez alól csak a frissen vásárolt ingatlan lehet kivétel.

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás összegében az anyagköltségnek, illetve a vállalkozói díjnak is szerepelnie kell, így a maximális támogatás igénybevételéhez a 6 milliós költségvetésből legalább 1,5 milliót el kell érje a munkadíj. Viszont január elsejét követően már lehet is szerződni a kivitelezővel, és onnantól indulhatnak is a munkálatok.

Az igénylést ügyfélkapun, postai úton vagy kormányablakon keresztül kell benyújtani az Államkincstár részére. Az igénylés értelmezésünk szerint (bár ez számomra kicsit furcsa) a munkálatok befejeztét és a számlák kifizetését (8. paragrafus) követően, de legkésőbb 2022 év végéig nyújthatóak be. Novák Katalin nyilatkozata szerint a CSOK-hoz benyújtott felújítási, bővítési számlák nem használhatóak, de lakástakarékpénztári megtakarításhoz használt számlák elismerhetőek az otthonfelújítási támogatás igénylésénél is.

Ha párok igénylik a támogatást, ezt közösen tehetik meg, és az ingatlanban is mindketten tulajdonjoggal kell rendelkezzenek, együttesen minimum 50%-kal (korábban így volt az 1-4 milliós előtörlesztés esetén is, de azt utána puhították. További feltétel még: legalább az egyik fél egy éves TB jogviszonya, melyet külföldi jogviszonnyal is lehet igazolni.

Aki nem szeret elveszni a részletekben, annak táblázatokba foglaltuk a kedvezmények főbb feltételeit:

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH kis is számolta

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH kis is számolta

A benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál – jelentette első ízben a Központi Statisztikai Hivatal.

OTP-ügyfelek figyelem! A bank automatikus korlátozást vezet be

OTP-ügyfelek figyelem! A bank automatikus korlátozást vezet be

Az OTP Bank – kiberbiztonsági megfontolásból - május nyolcadikától automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra.

Jönnek a kórházak revizorai, a betegeket is ellenőrzik

Jönnek a kórházak revizorai, a betegeket is ellenőrzik

A következő napokban legalább két főből álló mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a magyar kórházakban.

Az iráni rakéták tényleg veszélyesek lehetnek Izraelre

Az iráni rakéták tényleg veszélyesek lehetnek Izraelre

Az Irán által Izrael ellen indított nagyszabású támadással kapcsolatosan az izraeli kommunikáció diadalittas volt, de ezzel a veszély nem múlt el.

© 2024 (v2.202102)