Egyetlen kalkulátorral kiszámolhatod, hogy mennyi otthonteremtési támogatásra vagy jogosult

Már nem kell a jogszabályt bújnod ahhoz, hogy megtudd, mennyi támogatásra lehetsz jogosult 2021-től. Elkészült az első olyan kalkulátor, amelynek segítségével néhány adat megadását követően máris megtudhatod, hogy mennyi támogatást kaphatsz lakáscélod megvalósításához.
2021. januárjától 5 új elemmel bővül a család- és lakástámogatási, azaz otthonteremtési program. Az új konstrukciók bevezetésével könnyebb helyzetbe kerülnek a lakásvásárlás, építkezés előtt állók, de egy felújítást tervező család is jelentős összeghez juthat.

A 2021-től bevezetésre kerülő támogatások:

– Ha új lakást vásárolnál, akkor 2021-től az áfa nagysága ismét 5% lesz, jelenleg az általános forgalmi adó nagysága 27%. (Bár most is lehet olyan újépítésű lakást találni, melynek megvásárlásakor a csökkentett adót kellene megfizetned.)
– Ha családi otthonteremtési kedvezményt (csok támogatás) is igényelsz egy új lakás vásárlásához, akkor jövőre az 5% áfa összegét is visszaigényelheted a vásárlást követően.
– Ha csok támogatást igényelsz új-, vagy használt lakásod megvásárlásához, akkor a jövő évtől nem szükséges megfizetned a vagyonátruházási illetéket. (Az illeték nagysága alapesetben a vételár 4% lenne.)
– 2021-től abban az esetben is megkaphatod a csok támogatást, amennyiben egy meglévő ház tetőterében alakítanád ki új otthonod. Fontos, hogy ezzel két önállóan forgalomképes lakrész jöjjön létre – egy a tetőtérben és egy a földszinten -, ezzel gyakorlatilag többgenerációs házat alakítva ki.
– Ha gyermeket nevelsz, akkor otthonod korszerűsítésére is kaphatsz lakásfelújítási támogatást. A felújítási költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot a munkálatok befejeztét és a számlák kifizetését követően utólag visszatérítené az állam.
Természetesen az “ingyen pénz” elnyeréséhez számos feltételt kell teljesítened, ráadásul a különböző konstrukció feltételei eltérnek egymástól. Éppen ezért komoly segítség lehet az Otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások 2021 kalkulátor, melynek segítségével néhány adat megadásával azonnal megtudhatod, hogy milyen támogatásokra lehetsz jogosult.

Nem csak az új támogatásokra tudsz kalkulálni

Ha lakáscélod van nem csak az új támogatásokra lehetsz kíváncsi, nagyon fontos kérdés, hogy vajon a csok támogatásraBabaváró hitelre jogosult lehetsz-e. Ezek a konstrukciók jelenleg is komoly segítséget nyújtanak a lakást vásárlóknak, építkezőknek.

Az Otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások 2021 kalkulátor megmutatja azt is, hogy a jelenleg elérhető konstrukciókból mekkora összegre lehetsz jogosult. Így egyetlen kalkulátort használva az összes támogatásról informálódhatsz. Sőt, az is kiderül, hogy a jövedelmed alapján nagyságrendileg mennyi lakáshitelt tudnál felvenni ezek mellé. (Amennyiben nem lenne elég saját megtakarításod és a támogatások összege a lakáscélod megvalósításához.)

 

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)