Az év nagy nyertesei: Salgótarján

Miközben a fővárosban és egyes nyugati nagyvárosainkban már túllendült a csúcsponton az lakáspiac, addig az olcsóbb helyszíneken a koronavírus ellenére is nőttek az árak. Igaz meglehetősen alacsonyról indulva. Most nézzünk pár otthont az árak terén 2020-ban legjobban teljesítő Salgótarján városából.

A hirdetési irányárak mutatják ugyan a trendeket, de az árak tényleges alakulásáról sokkal inkább a NAV tényleges forgalmi adatai adnak számot. Bár a piaci lassulás, a konszolidáció folyamata már 2019-ben elindult, a NAV idei első három negyedéves forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2020-ban éves szinten, országosan 4,2%-os drágulást mutat.

 

Az eladott lakóingatlanok országos átlagára az év első három negyedévében 401 ezer, Budapesttel nem számolva 285 ezer forint volt négyzetméterenként. Viszont az olcsóbb települések árszínvonala emelkedett a legnagyobb mértékben. Ez egy többéves trend, amit most a koronavírus járvány hatása is felerősít – állapították meg az OTP szakértői. A drágulás lassuló folyamatát ugyanakkor jól érzékelteti, hogy míg 2019-ben Szolnok vezette a ranglistát 30 százalékos éves áremelkedéssel, addig jelenleg az első helyezett Salgótarján esetében 16 százalékos növekedés mutatható ki. Nógrád megye székhelye viszont már tavaly is dobogós volt, így itt bő másfél év alatt közel 40%-kal nőtt az átlagár.

 

Ugyanakkor üröm az örömben, hogy Salgótarján továbbra is messze lemaradva a sereghajtó az ország megyeszékhelyei közül, 124 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árszinttel, dacára a látványos áremelkedésnek.

 

Ez az átlagár természetesen tényleges forgalmi adatokon alapul, a kínálati árak ennél magasabbak, a szebb állapotú lakásokat, házakat jellemzően 135-195 ezer forint közötti négyzetméteráron hirdetik eladásra. Nézzük mindenesetre most a salgótarjáni kínálat néhány szebb lakását, házát.

Belvárosi lakás frissen felújítva

 

A legmagasabb négyzetméteráron ezt a Bem utcai lakást hirdetik, nevezetesen 293 ezer forint/nm áron, ezért cserébe viszont egy frissen, kompletten felújított, 1+2 fél szobás, erkélyes lakást kínálnak, ahol a bútorok is szinte teljes egészében a vételár részét képezik.

2-3 generációnak Forgách telepen

 

Lényegesen alacsonyabb, 140 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik ezt a tágas, 4 szobás, 2 fürdőszobás családi házat. A ház alagsorában garázs, mellette egy 41 nm-es tároló is található, melyből egy külön kis lakás alakítható ki. Az ingatlan ezért a barátságos árért természetesen nincs a központban, ezért azonban kárpótol a gyönyörű panoráma.

A drága tényleg drága?

 

Ezek után felmerül a kérdés, hogy egy drágább ingatlannak vajon mennyire magas a négyzetméterára. Ezt a 95 milliós családi házat, ha megnézzük például kiderül, hogy négyzetméteráron nem is annyira drága, ugyanis 263 ezer forintért kínálják négyzetméterét, és ezért egy kétgenerációs, mindkét szintjén nappali + 3 szobával, konyhával, fürdőszobával, gardróbbal ellátott ingatlant kapunk.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

Hibázott a TV2, csattant a bírság

Hibázott a TV2, csattant a bírság

A csatorna túltolta a promóciót egy decemberi adásban.

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Komoly hivatali látogatáson járt a köztársasági elnök.

© 2024 (v2.202102)