3 lépés, amit már januárban meg kell tenned, ha kihasználnád a 3 milliós felújítási támogatást!

A 2021-től várható, új otthonteremtési támogatások sokakat lázba hoztak, különösen igaz ez a 3 milliós felújítási támogatásra, ami talán a legszélesebb kört érinti. Ha úgy döntenénk, hogy belevágunk, akkor érdemes néhány lépést már most januárban megtenni még akkor is, ha magát a felújítást csak később kezdenénk el. Nézzük, melyek ezek!

Tervezzük meg, mit szeretnénk!

Ahhoz, hogy a támogatást jól ki tudjuk használni, fontos pontosan megtervezni, hogy mit is szeretnénk. Ilyenkor persze sok minden eszünkbe juthat, de fontos priorizálni, azaz azok a felújítási munkálatok kerüljenek előtérbe, amelyek az ingatlan állagmegóvásához elengedhetetlenek. Illetve ha otthonunk jó állapotban van, akkor elsősorban az energiamegtakarítást eredményező munkálatokat célozzuk meg (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, napelem), ugyanis ezek a beruházások visszahozzák az árukat, sőt az ingatlan értékét is növelik. Ezeken kívül még érdemes lehet konyha- és fürdőszoba felújításra, de akár egy egyszerű tisztasági festésre vagy burkolatcserére is költeni a pénzt, tehát ne feltétlenül luxusra költsünk.

Keressünk szakembert!

A támogatás várhatóan annyira népszerű lesz, hogy még az eddiginél is nehezebb lesz szakembert találni, ezért is fontos a tervezés, hogy tudjuk, milyen szakemberekre lesz szükségünk. Érdemes már januárban felmérni, kik az adott munka elvégzésre a legjobb szakik, és időpontot foglalni, nehogy azért csússzunk le a támogatásról, mert a mester túl későn tud csak jönni.


Tervezzük meg, miből fogjuk finanszírozni!

Ez a pont akár az első is lehetne, sőt érdemes az első ponttal együtt elvégezni, ugyanis a tervezésnél számításba kell vennünk azt, hogy mi mennyibe fog kerülni. Mivel a szakember hiány miatt biztos, hogy minden munkát drágán fognak elvégezni, és a nagy érdeklődés miatt az építőanyagok ára is az egekbe emelkedik majd, érdemes bőven számolni a kiadásokat. Ha úgy látjuk, hogy a végösszeg magasabb lesz, mint 6 millió forint, akkor le kell mondanunk valamiről, vagy el kell gondolkodnunk arról, hogy meg tudjuk-e a többletet finanszírozni.

Fontos, hogy a támogatást csak utólag kapjuk, ezért a teljes költséget előre nekünk kell megfinanszírozni. El kell döntenünk, hogy ehhez kívánunk-e kölcsönt felvenni, illetve ha nem, akkor összetudjuk-e gyűjteni a pénzt fél- vagy egy év alatt és a fennmaradó idő elég lesz-e a munkálatok befejezésére. Ilyenkor különösen fontos, hogy lefoglaljuk a szakembereket arra az időpontra, amikorra várhatóan összegyűlik majd a pénz.

Nincs kedved felújítással bajlódni? Inkább újat vennél? Az Ingatlantájolón számtalan új építésű és felújított lakás között válogathatsz. Nézzünk ezek közül néhányat.

Gyönyörűen felújított lakás Herminamezőn

Szépen felújított lakás a VI. kerületben

Igényesen felújított kislakás a VII. kerületben


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)