Felejtsd el a Hyggét, itt a Friluftsliv!

Még csak alig néhány éve, hogy a Feng Shui mellett egyre nagyobb teret hódított a Hygge, máris itt az új őrület: a Friluftsliv! Az új lakberendezési irányzat annyiban hasonlít a Hyggére, hogy ez is skandináv, csak épp Norvégiából jött, egyébként azonban épp az ellenkezője a dán irányzatnak. Nézzük, miért is!

A Hygge a kényelmes otthonokról szólt

A Hygge elsősorban arról szólt, hogy hogyan tegyük még otthonosabbá, még kényelmesebbé otthonainkat, hogyan kuckosítsunk, azaz, hogyan érezzük magunkat a lehető legjobban a 4 fal között. Ez jól is jött, amikor sehová sem mehettünk, ám egy év otthonlét után már minden követ megmozgatunk, hogy ne kelljen otthon lennünk, vagy ha már otthon vagyunk, ott is inkább kint legyünk, mint bent. Éppen ezt célozza a Friluftsliv!

Ebben a balatonfüredi családi házban például kint is szívesen töltenénk a szabadidőnket.

Mit is jelent pontosan a Friluftsliv?

Ha magát a szót szeretnénk lefordítani: Fri=szabad, luft=levegő, liv=élet, azaz élet a szabad levegőn. A Friluftsliv filozófiája arról szól, hogy mozduljunk ki a szabadba, kiránduljunk, sátorozzunk. Ha pedig mindebben korlátozva vagyunk, akkor egyszerűen csak alakítsuk úgy kertünket, teraszunkat, hogy minél többet tartózkodhassunk kint, hogy öröm legyen a kint tartózkodás akár még télen is.

Kép forrása: thespruce.com


Vigyük be a természetet az otthonunkba, vagy inkább vigyük ki az otthonunkat a természetbe?

A Hygge és a Friluftsliv tehát alapvetően a természettel való szoros kapcsolatról szól azzal a különbséggel, hogy míg a Hygge esetében elsősorban a természetet visszük be az otthonunkban, addig a Friluftsliv esetében is igyekszünk a természetet bevinni otthonunkba, de ennél fontosabb, hogy inkább az otthonunkat vigyük ki a természetbe. Ami megvalósulhat úgy is, hogy sokat kirándulunk, sőt akár a lakókocsis életmódot választjuk.

Kép forrása: annieselke.com

Vagy úgy is, hogy a kertünket, teraszunkat tesszük otthonosabbá, például azzal, hogy nemcsak kényelmes kerti bútorokat választunk, hanem akár beltéri bútorokat is kiviszünk, ahogyan ennek a II. kerületi lakásnak a teraszára is kikerült egy kényelmes fotel is.

Mindez persze kiegészülhet sok extrával, nyáron például egy tűzfalra vetíthetjük a kedvenc filmjeinket egy projektor segítségével, de helyet kaphat itt egy TV is. Őszi-téli napokon pedig jó ötlet lehet egy tűzgödör vagy akár egy kültéri kandalló is.

Kép forrása: wsj.com

Ennek a pulai háznak a terasza bizonyítja, hogy a skandináv stílus és a magyar népművészet egyáltalán nem áll messze egymástól, tökéletes magyar friluftsliv hangulatot teremtettek.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyag-áraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyag-áraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)