Mit kezdj a 3 milliós támogatással? Építs például garázst!

A 3 milliós felújítási támogatás nagyszerű lehetőség, és bár melléképületet nem építhetünk belőle, és a házat sem bővíthetjük, garázsépítésre fel lehet használni. Ehhez mutatunk most néhány ötletet, hasznos tanácsot.

Mekkora legyen a garázs?

A válasz egyszerű: nagyobb, mint amekkorára szükségünk van. Akinek van már garázsa, az pontosan tudja, hogy a garázsba előbb-utóbb minden bekerül csak az autó nem fér már be a végén. Így, akinek egy autója van, és nem tervez másodikat, az is nyugodtan tervezzen kétállásos garázst, akinek pedig két autója van az is tervezze nagyobbra a garázst, mint a két autó helyigénye.

Kép forrása: pinterest.com

A kétállásos garázs már csak azért is kifizetődő beruházás, mert egy későbbi ingatlaneladás során is növeli a ház értékét, eladhatóságát. És bármennyire is hihetetlennek tűnik, higgyük el, hogy teli lesz.

Ennek a szegedi sorháznak a garázsa mondjuk elég kicsi, de megoldották, hogy szép rendet tartsanak benne.

Hol helyezkedjen el a garázs?

Erről nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki arra esküszik, hogy a garázs legyen hátul, az udvar végében, mondván nem egy szép épület, ne az látszódjon az utcáról. Van, aki viszont arra, hogy nyíljon közvetlenül az utcáról, így az odáig vezető út nem foglal el értékes területeket a növények elől. A döntés persze mindenképp függ a telek egyedi adottságaitól és a helyi építésügyi rendelettől is, ezért mindenképp érdeklődjünk, hogy településünkön egyáltalán hova lehet garázst építeni a telken belül.

Kép forrása: pixabay.com

Mindenesetre, ha előre kerül, törekedjünk arra, hogy szép is legyen, kapjon szép garázskapukat és a házzal megegyező külső színezést. Ha viszont hátra kerül, figyeljünk arra, hogy ne kellje túl sokat kanyarogni az autóval, mire elérünk a garázsig, és a lehető legegyszerűbb legyen a beállás.

Milyen legyen a garázskapu?

Választhatunk szekcionált, billenő vagy kétszárnyas kapuk közül is. A szekcionált kétségkívül a legnépszerűbb, de ennek megfelelően az ára is magas, a billenő kapu lényegesen olcsóbb, viszont a legkevésbé sem praktikus. A kétszárnyas kapu lassan már feledésbe merül, pedig nagyon praktikus abból a szempontból, hogy elég csak az egyik szárnyát kinyitni, ha csak gyalogosan szeretnénk bemenni a garázsba. Természetesen a szekcionált garázskapukat is lehet úgy kérni, hogy személybejáró is legyen rajta, ennél a nagytétényi családi háznál is ezt a megoldást választották.

Milyen legyen a kocsibejáró?

Ha a garázs hátul helyezkedik el, mindenképp építenünk kell kocsibejárót is, aminek anyaga igényeinktől és a pénztárcánktól is függ. A legolcsóbb egyértelműen csak két betoncsík, ami mellett, között még vígan nőhet a fű, a térkő pedig a legdrágább megoldás, viszont biztos, hogy nem fog majd repedezni, és teljesen egyenes felületet kapunk. Ezenkívül még számtalan lehetőség közül választhatunk, népszerű a zúzott kő, aminek hátránya, hogy a gaz is feljön közte, illetve télen nagyon nehéz róla a havat letakarítani, illetve a bontott tégla, amit viszont nagyon nehéz szépen lerakni, de szóba jöhet még a gyeprács is.

Hirdetés

Ha a térkő mellett döntünk, felmerülhet még a kérdés, hogy fűtött legyen-e a bejáró. Ez nyilván nagyon költséges, így számítsunk arra, hogy a végösszeg talán nem is jön ki 6 millió forintból, de akkor is maximum 3 millió forintot kaphatunk vissza.

Ennél a balatonalmádi családi háznál is a térkövet választották.

Milyen tárolókat vegyünk a garázsba?

Ahogy azt már említettük, biztos, hogy a garázst előbb vagy utóbb tárolásra is fogjuk használni, ezért nemcsak az a fontos, hogy egy kicsit nagyobb legyen, hanem az is, hogy megfelelő, praktikus tároló bútorokat vegyünk bele.

Hirdetés

A garázsban leggyakrabban tárolt dolgok közé tartoznak az autón kívül elsősorban a biciklik, amiket praktikus, ha nemcsak egyszerűen a falhoz támasztva tárolunk. Különösen, ha kicsi a hely, érdemes fali tárolókat, vagy a mennyezetre szerelhető biciklitárolókat beszereznünk. A mennyezet egyébként a létrák tárolására is kiváló.

Kép forrása: pinterest.com

A garázsban ezen kívül helyet kap még általában sok szerszám is, ezeket nyitott polcok helyett inkább zárható szekrényekben tárolhatjuk áttekinthető és helytakarékos módon. A fiókos szekrények például kiválóak lehetnek az apróbb dolgok tárolására, de nagyon jó szolgálatot tehet a garázsban egy perforált farostlemez is.

Kép forrása: thefamilyhandyman.com

Legtöbbször a garázsban kapnak helyet a sportszerek is. Közülük a labdákat érdemes kosarakban, hálós tárolókban tárolni, a sílécekhez, snowboardokhoz, gördeszkákhoz pedig kaphatunk falra szerelhető kampókat. A különböző ütőket is a legjobb a falra akasztani, vagy egy földön álló tárolóba állítva belehelyezni. A gyerekek kisebb kerti játékait, sporteszközeit pedig tegyük nyitott polcokra, átlátszó műanyag dobozokba, így könnyebb lesz nekik az elpakolás.

© 2021 (v150.202005)