Érdemes kihasználni a 3 milliós állami ajándék-pénzt! Még akár megelőlegező hitellel is!

Sokan hallottak róla, és sokan szkeptikusak, de nincsen kétség: akár egyetlen eltartott gyermek után is igényelhető a következő két évben az a állami támogatás, amelynek keretében a saját tulajdonú, a család állandó lakhelyéül szolgáló otthon felújítási költségeinek a felét utólag megtéríti az állam. Legfeljebb 1,5+1,5 milliós támogatás jár az anyagköltségre, plusz munkadíjakra az eltartott gyermek akár 25 éves koráig, akár egyszülős családoknak is.

Az állami otthonteremtési csomagból várhatóan a legnagyobb piaci hatása az úgynevezett felújítási támogatásnak lesz. Miért? Mert a lehetőség akár 3 millió forintos állami ajándékpénzt jelent és széles körben elérhető lesz.

 

Minden olyan család jogosult ugyanis erre a támogatásra, ahol a saját tulajdonú lakásban, házban 25 év alatti, eltartott gyermek él és oda legalább egy éve állandó lakcímmel (lakóhellyel) be van jelentve. A statisztikák szerint 740 ezer olyan hazai család van, ahol 15 év alatti gyermek él, azaz az első körben jogosult családok száma 900 ezer körül is lehet, leszámítva az albérletben, szülőknél, vagy más okból nem saját tulajdonú lakásban, házban élőket.

Elemzők szerint potenciálisan 200-230 ezer, erre jobbára valóban jogosult család gondolkodhat abban, hogy az államilag támogatott felújítást részben, vagy egészben kihasználja.

Ez azt is jelentheti, hogy a jelzálogalapú felújítási hitelek és a személyi kölcsönök piacán a következő két évben jelentősen növekszik majd az érdeklődők száma.

Lényeges, hogy a felújítási kiadások felét is csak utólag, a bemutatott számlák alapján utalja majd vissza a kincstár.

Hirdetés

Az nagyon valószínű, hogy a következő két évben feltehetően a mainál is sokkal nehezebb lesz lakásfelújításra, korszerűsítésre megfelelő szakembereket találni. Emellett az is bizonyos, hogy több építőanyag, különösen bizonyos népszerű gépészeti eszközök, például napelemek, hőszivattyúk, modern kazánok, egyes szigetelőanyagok, olcsóbb nyílászárók, valamint hasonló tömegcikkek kereslete nőni fog, ami akár áremelkedést is eredményezhet a következő egy-két esztendőben. Ennek ellenére mégis érdemes lehet belevágni a programba és a felújításba, hiszen a szigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítés, napelem, napkollektor, vagy egy hőszivattyú beépítése mindenképpen értéknövelő beruházás, ami a későbbiek során a rezsiköltségek csökkenését is eredményezheti.

© 2021 (v150.202005)