Jár nekem a 3 milliós otthonfelújítási támogatás?

Öt részes cikksorozatunkban a 2021. január 1. óta igényelhető, várhatóan messze a legnépszerűbb állami támogatás formát, az otthonfelújítási támogatást járjuk körül. Először a legfontosabb kérdés kerül terítékre: kinek, milyen feltételek mellett adható, azaz kinek jár a támogatás?

Szerencsére a jogalkotó tágra engedte itt a „gyeplőt”, így akár az egyetlen gyermeket nevelő, saját tulajdonú ingatlanban élő, köztartozásmentes átlagos családok nagy része igénybe veheti ezt a támogatást.

Nézzük is akkor a részleteket, melyeket döntően a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) kormányrendelet szabályoz.

A jogosultság fő feltételei az alábbiak:

    • Az adott háztartásban legalább egy, legalább egy éve nevelt (vagy frissen született) gyermek vagy 12 hetesnél idősebb magzat él.
    • Az igénylő szülők egyikének legalább 1 éves folyamatos tb-jogviszony kell. (Maximum 30 nap megszakítással, a felsőoktatási jogviszony is számít, az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető, és a nyugdíj mellett végzett munka is beszámítható,)
    • Köztartozás-mentesség, azaz NAV nullás igazolás.

     

     

    Fontos további részletek:

      • Egy család részére egyszer jár és már egy gyermek esetén is igénybe vehető.
      • A gyermek akár 25 éves koráig is figyelembe vehető, ha eltartottnak számít, mert pl. felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és nincsen főállása. A lényeg, hogy egy háztartásban éljen az igénylővel és lakóhelyként (állandó lakcím) be legyen jelentkezve a támogatással érintett lakóingatlanba.
      • Fontos, hogy legalább egy éve az adott ingatlanban éljen a gyermek és ezt állandó lakcímmel igazolják.
      • Kivétel: a frissen születendő magzat, az egy éven aluli gyermek, illetve, ha a felújítandó ingatlant egy évnél nem régebben vásárolták a támogatást kérők.
      • Akkor is elég természetesen egy gyermek, ha vannak testvérei, akik már nem számítanak eltartottnak. Azaz elegendő egyetlen fiatal (25 év alatti), eltartott gyermek.
      • 25 év feletti gyermek után is jogosultak a szülők a támogatásra, ha az eltartott megváltozott munkaképességűnek számít, azaz egészségi állapota legfeljebb 50%-os mértékű. Vagy a 25 év feletti gyermek fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül, vagy ha a támogatást igénylő gyermeke után otthongondozási díjban részesül.
      • A házasság nem elvárás: egyszülős családok, a különélők és az elváltak is élhetnek a lehetőséggel, ám ha ugyanazon gyerek után mindkét szülő igényli, akkor az összeg elfeleződik, illetve az egyik szülő nyilatkozatban kell lemondjon, ha nem „felezik” el a lehetőséget.

    Az igénybevétel lehetőségei és további fontos szabályai:

      • Minden család csak egyszer veheti igénybe a felújítási támogatást.
      • Ha eladják a lakást, akkor sem kell visszafizetni a támogatást, de többször (ahogy szó volt róla) már nem élhetnek vele.
      • Viszont: ha valaki más veszi meg időközben ugyanazt a lakást, akkor ő felveheti a támogstást másodszor is, ugyanarra a lakásra, mert a gyermekhez kötődik a kedvezmény, nem az ingatlanhoz.
      • Csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújításokra lehet igénybe venni, viszont 2022 végéig igényelhető.
      • Gyűjteni kell a számlákat az anyagról és a munkáról, és szerződést kell kötni(!) a munkára, ehhez egy sztenderd, ún. blanketta szerződést ad a kormány, ezeket kell benyújtani az államkincstárhoz.
      • Anyagköltség és munkadíj után fele-fele arányban igényelhető támogatás, vagyis legfeljebb 1,5-1,5 millió forint támogatás igényelhető a munkákra, illetve az anyagokra egyenként.
      • A kormányhivatalok dolga lesz a felújítások megvalósulásának ellenőrzése, a megvalósulást a támogatás kézhezvételét követő 6 hónapon belül bármikor ellenőrizheti a kormányhivatal.

     

    Folytatjuk: a következő (második) részben azt nézzük meg, hogy pontosan mire, milyen munkákra, beruházásokra vehetjük fel a pénzt, illetve mire nem jár támogatás?

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)