2021 a lakásfelújítás éve

Aki 25 év alatti gyermeket nevel a háztartásában, és lakásfelújítást tervez, az a számlák összegének 50%-ára, de legfeljebb 3 millió forintnyi állami támogatásra pályázhat. Az otthonfelújítási támogatás az érintettek számára széles körben ismert, szép számban akadnak azonban kérdések. Összefoglaljuk a lényeget!

Szinte mindenre igénybe vehető

Az otthonfelújítási támogatás vállalkozási szerződés alapján a 2021-es és 2022-es években megkezdett felújításokra igényelhető. Fontos kitétel, hogy a lakóingatlanon elvégzett munkálatok befejezését, illetve az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül meg kell tenni az igénylést. Erre legkésőbb 2022. december 31-ig van lehetőség.

Jó hír a családok számára, hogy a támogatás a legtöbb munkálat esetén igénybe vehető.

A támogatás lehetőséget biztosít a bejárati ajtók, ablakok cseréjére, az ezekhez tartozó árnyékolástechnikai elemek cseréjére vagy felújítására, biztonsági rácsok felhelyezésére, vagy akár szúnyoghálók telepítésére is. Támogatott a belső nyílászárók, párkányok, küszöbök, villanyhálózati elemek, lámpák és világítótestek, szaniterek, hideg és meleg burkolatok, falelemek, álmennyezetek felújítása és cseréje, valamint a festés, tapétázás és galériaépítés is.

Támogatott a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve a belső hálózatokon végzett munkálatok, beleértve a konyha, fürdőszoba és WC kialakítását, ha a lakóingatlan még nem létezik ilyen helyiséggel.

Szintén támogatási körbe tartozik a tető cseréje, felújítása, szigetelése, valamint az égéstermék-elvezetők építése és korszerűsítése. Mindezek mellett lehetőség van gépjárműtároló építésére vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítására, terasz, loggia, erkély, előtető és kerítés építésére, télikert kialakítására, térburkolat elhelyezésére, illetve meghatározott akadálymentesítési munkálatokra, amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül.

Fontos, hogy a lakásfelújítási támogatás a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítására is vonatkozik, azonban nyaraló vagy más nem életvitelszerű tartózkodásra létesített ingatlan felújítása nem támogatott.

Így lehet bukni a támogatást…

Fontos tudni, hogy kizárólag a 2021. január 1-je után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségek fedezésére igényelhető a támogatás, vagyis korábbi költségek fedezésére ilyen módon nincs lehetőség.

Szintén fontos kitétel, hogy az igénylőnek és a gyermekének legalább egy éve állandó lakcímmel kell rendelkeznie az adott lakóingatlanban. Ez azt jelenti, hogy aki a mai napon jelentkezne át az adott címre, majd csak egy év múlva, 2022 februárjában folyamodhatna lakásfelújítási támogatásért. Az igénylőknek összesen – beleértve a gyermekeket is – legalább 50%-os tulajdonosi hányaddal kell rendelkezniük az adott lakóingatlanban. Az igénylőnek vagy házastársak esetén az igénylők egyikének rendelkeznie kell legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, amely esetében legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Az igénylőnek rendelkeznie kell továbbá a kivitelezést végző vállalkozóval kötött szerződéssel, amely nem lehet 2021. január 1-je előtti. A vállalkozók számára vonatkozóan nincs felső korlát, így a munkálatok tetszőleges számú kivitelezővel végezhetők el.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

© 2024 (v2.202102)