Nem tudod, milyen fűtésrendszert válassz? Itt a legokosabb megoldás!

A környezetvédelem életünk minden területére hatással van, így egyre nagyobb a jelentősége otthonunk tervezésekor is. Egy családi ház építésekor vagy egy új építésű lakás vásárlása esetén az egyik legfontosabb szempont, hogy az ingatlan korszerű és hatékony műszaki megoldásokat vonultasson fel. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a megfelelő hűtési és fűtési rendszer kiválasztása, mely egyáltalán nem könnyű feladat. Mai cikkünkben elmondjuk, mire kell figyelni az új ingatlanok építésekor és segítünk abban is, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő berendezések kiválasztásakor!

Bár meghosszabbították a határidőt és végül nem 2021, hanem 2022 június 30-ától feltétele a használatbavételi engedélynek, hogy az ingatlan energetikai besorolása szerint közel nulla energiaigényű legyen. Ettől függetlenül – a környezetvédelem mellett – más praktikus okok is indokolják, hogy figyelmesen válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb fűtési-hűtési rendszert.

Ha ugyanis tudatosan választjuk ki vagy cseréljük le otthonunk legnagyobb energiafogyasztóit, legyen szó akár a fűtés- vagy a melegvízelőállítási rendszerről a környezetvédelem mellett más előnyökre is szert tehetünk. Egy jól megválasztott berendezéssel tetemes összeget takaríthatunk meg, végső soron pedig jelentős értéknövelő tényező az ingatlan eladásakor. A cikk hátralévő részében utánajárunk milyen modern és környezetbarát megoldások léteznek ma a piacon.

A legokosabb fűtési megoldást napjainkban a hőszivattyú jelenti, mely nem csak az energiafelhasználást csökkenti le jelentősen, hanem a pénztárcánkra nézve is kedvező hatással bír. A hőszivattyús rendszer otthona teljes hőkomfortját biztosítja. Gondoskodik a melegvíz előállításáról és az ideális hőmérsékletről télen-nyáron egyaránt. A megfelelő működéshez azonban figyelembe kell venni néhány tényezőt. A legfontosabb, hogy eldöntsük, radiátoros vagy felületfűtéses (padló-, mennyezet, oldalfali fűtés) megoldást választunk, ugyanis mindkét rendszer eltérő berendezést és kivitelezést kíván. A számunkra megfelelő berendezés megtalálása ma már nem olyan bonyolult folyamat. Az online termékkonfigurátorok például gyors és egyszerű megoldást kínálnak a tökéletes termék kiválasztására, az egyéni igényeink és a ház adottságainak figyelembevételével.

Amennyiben az ingatlan hűtés-fűtéséhez keres energiahatékony megoldást, érdemes a légkondicionálók kínálatát is alaposan megvizsgálni. Egy minőségi klímával egész évben biztosíthatjuk az ideális hőkomfortot otthonunkban, emellett energiafelhasználás szempontjából is garantáltan hatékonyak.

Az ideális légkondicionáló kiválasztása mindig egyedi igényektől függ, azonban érdemes figyelembe venni a lakóhelyének adottságait és az ingatlan jellemzőit (tájolás, nyílászárók, szigetelés, alapterület stb.) is. Eltérő berendezésre lesz szükség amennyiben egy helyiséget vagy lakásrészt, illetve, ha az egész házat szeretné hűteni/fűteni. Előbbire a split klímák kínálnak lehetőséget, utóbbi esetben viszont multisplit vagy légcsatornázható klímaberendezést érdemes választani. A legmodernebb klímák légszűrővel is rendelkeznek, amely eltávolítja a levegőben megtalálható pollent, port és allergéneket, valamint kiszűri a baktériumokat és vírusokat, ami napjainkban kiemelten fontos.

Amennyiben otthonában elavult a fűtési rendszer, vagy az ehhez kapcsolódó berendezések, a 2021-es Otthon felújítási program lehetőséget kínál például az említett berendezések korszerűsítésére is, így kedvező feltételek mellett cserélheti le régi klímaberendezését vagy modernizálhatja a fűtési és melegvíz előállítási rendszereket.

A cikk megjelenését a Daikin támogatta.

© 2021 (v2.202102)