6 lakberendezési hiba, amitől egy helyiség kisebbnek látszik

Egy kis szobát nagyon nehéz úgy berendezni, hogy nagyobbnak látszódjon, sőt egy egészen nagy helyiség is látszódhat kicsinek, ha rosszul van berendezve. Mai cikkünkben megmutatjuk a leggyakoribb hibákat, amelyektől egy szoba kisebbnek látszik, és ötletet is hozunk a megoldásukra.

Rossz színválasztás

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy a sötét színek mennyivel kisebbnek láttatják a szobát, hiába trendik, hiába modernek, egy kis helyiségbe válasszunk olyan világos árnyalatokat, mint a fehér, a halványszürke, a bézs, a krémszínű, vajszínű vagy a pasztellszínek. Ez az óbudai picike stúdiólakás is tágasnak tűnik a világos színeknek köszönhetően.

Kevés fény

Alapvetően minden szoba kisebbnek látszik, ha sötét. Ez adódhat abból is, ha túl sötét színeket alkalmazunk, és abból is, ha a helyiségbe nem jut elég fény. Ha a szoba nem kap elég természetes fényt, muszáj ezt mesterséges fényforrásokkal pótolnunk. Ne gondolkodjunk csak egy mennyezeti lámpában, mindenképpen egészítsük ki más fényforrásokkal is. Ha nagyon kicsi a szoba, legjobb megoldás a mennyezetbe süllyesztett LED világítás.

Ebben a szegedi lakásban a konyha egy plusz felülvilágító ablakot is kapott, de a fürdőszoba is ablakos, és a bejárati ajtó felett is van egy ablak, amitől világos az egész előszoba.

Túl sok holmi

Két fajta ember van: az egyik, aki mindig selejtez, a másik, aki gyűjtöget. Ha az utóbbi csoportba tartozunk, igyekezzünk azokat a tárgyakat, amiktől nem tudunk megválni lakásunk valamelyik nagyobb helyiségében tárolni. Az eleve kicsi szobát semmiképpen se zsúfoljuk túl. De a nagyobb helyiségekben is igyekezzünk selejtezni, hogy nehogy kisebbnek látszódjanak, mint amekkorák valójában.

Kevés vagy rosszul megválasztott tárolók

Persze elképzelhető, hogy éppen csak annyi holmink van, amit ténylegesen használunk is, de nincs elég tárolóbútorunk, vagy azok nem tudják megfelelően betölteni a funkciójukat. Egész egyszerűen vannak ruhák, amiket sokkal egyszerűbb polcokon vagy fiókban tárolni, mint például akasztós szekrényben, de minden másra is igaz, hogy meg kell találnunk számára a legjobb tárolóhelyet, amivel a leghatékonyabban tudjuk kihasználni a teret.

 

Ennek a győri lakásnak az egyik kisszobáját változatos tárolóbútorokkal, nagyon jól kihasználták.

Túl sok fal

Ha egy kis lakásban, túl sok a fal, azaz több kisebb helyiség tölt be egy-egy funkciót, akkor érdemes lehet a közösségi tereket, például a nappalit a konyhát és az étkezőt egybenyitni, hogy legalább optikailag nagyobbnak tűnjön a tér.

Alacsony mennyezet

Ez nyilván egy olyan tényező, amin egyáltalán nem, vagy ha családi házban lakunk, akkor is csak nehezen tudunk változtatni. Azért azonban sokat tehetünk, hogy az alacsony mennyezet ne látszódjon még alacsonyabbnak. Például fessük a mennyezetet világosabbra, mint a falakat, és semmiképpen se használjunk rozettát, vagy nagy méretű csillárt.

Külföldi képek forrása: decoist.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Magyar Péter megint az utcára hívta az embereket

Magyar Péter megint az utcára hívta az embereket

Ezúttal péntekre, a Belügyminisztérium elé.

Milliárdokat mozgatott meg a kormány az éj leple alatt

Milliárdokat mozgatott meg a kormány az éj leple alatt

A 2027-es vizes világbajnokság magyarországi megrendezése a cél.

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

A köztársasági elnök egy személyt felmentett, többet viszont kinevezett, illetve meghosszabbította a megbízatásukat.

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Régen a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, de ma nagyon nem az.

© 2024 (v2.202102)