Otthonfelújítási támogatás: Az igénylés szabályai: így kaphatod meg biztosan a támogatást!

Öt részes cikksorozatunkban a 2021. január 1-től igényelhető, várhatóan messze a legnépszerűbb állami támogatás formát, az otthonfelújítási támogatást járjuk körül. A sorozat ötödik részében most azt nézzük meg, hogyan működik a számlák benyújtása, elszámolása, illetve a felhasználás ellenőrzése a 3 millió forintnyi ingyen pénzt jelentő otthonfelújítási támogatás igénybevétele során.

Az otthonfelújítási támogatás utólag, a felújítási munkák befejezését követően igényelhető, számos olyan feltétel és szempont van azonban, amelyekre már a munkák tervezése, az előkészületek, majd a lebonyolítás során oda kell figyelni.

Nem elég szóban megrendelni

Az igényléshez a szükséges nyomtatványok, nyilatkozatok és az elvégzett munkákat igazoló számlák mellett be kell nyújtani a munkát végző vállalkozóval (egy vagy több kivitelezővel) 2021. január 1-jét követően kötött vállalkozási szerződést is. A felújítás megkezdése előtt tehát nem elegendő szóban vagy írásban megrendelni a munkákat, szerződés(eke)t is kell erre kötni, amely(ek) részletesen meghatározzák a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat és azok díját, sőt amennyiben a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja, akkor ezt anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban kell feltüntetni.

Fontos, hogy vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában és a vállalkozó nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója vagy élettársa; építőipari cég esetén e közeli hozzátartozó nem lehet a vállalkozás tagja, munkavállalója vagy vezetője. 

Nézzük, hogy lényegét tekintve mit is ír elő a rendelet (a jogszabály-szöveg lényegesebb részeiből szemezgetünk, de a felelős döntéshez, különösen egyedi esetekben, nem árt a teljes szöveget megismerni, szükség szerint szakértővel egyeztetni).

Mi és hogyan fogadható el számlaként?

Természetesen csak a meghatározott, támogatott tevékenységekre szóló számla jöhet szóba (lásd a korábbi cikkünket), amely

  1. az igénylő – vagy az egyik igénylő – saját nevére szól, és
  2. az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított (azaz szabályos magyar áfás-számla), melyet az azt kiállító vállalkozó a jogszabály szerint a NAV-nak elektronikusan lejelentett.
  3. újabban az adóazonosító jel (köznyelven: adószám) megadása lehet szükséges a magánszemélyek esetén is, így az a legbiztosabb, ha a jogosult igénylő neve, címe (ami az adott, felújítással érintett ingatlan legyen mindenképp), mellett a magánszemély adóazonosítóját is ráíratjuk minden számlára.

A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj (munkadíj) 50-50%-os arányban szerepelhet.

Érdekes és talán meglepő is, hogy a lakástakarék-pénztárnak már benyújtott, de megfelelő időszakban kiállított (azaz 2021-2022-es) számlák is benyújthatók a támogatás lehívásához, ugyanakkor a CSOK-ban már elszámolt számlák nem! 

Szerencsére a lakástakarék-pénztárak mindig visszaküldik az eredeti számlákat. Mert a kincstárnak is természetesen az eredeti számlákat kell majd beküldeni. Talán mondani sem kell, hogy magunknak előtte érdemes lefénymásolni a számlákat, hiszen azok könnyen elveszhetnek, miközben igen nehezen pótolhatók, különösen sok apró számla esetén.

Határidők

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A támogatás iránti kérelmet a Kincstár által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen vagy postai úton vagy személyesen egy kormányablaknál.

A támogatás utólagosan, minden elszámolni kívánt számla kifizetése után igényelhető.

A támogatás iránti kérelmeket a Kincstár 30 napon belül bírálja el, ellenőrzi a támogatás igénybevételi feltételeinek meglétét, és a feltételek fennállása esetén megállapítja a támogatás összegét.  Hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor. A hiánypótlásra meghatározott – legfeljebb 30 napos – időtartam az elbírálási határidőbe nem számít be.

Ha a Kincstár az igénylő támogatásra való jogosultságát megállapítja, támogatói okiratot állít ki. A Kincstár a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő bankszámlájára.

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a Kincstár, legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) bevonásával helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni. A helyszíni ellenőrzésről a Kormányhivatal jegyzőkönyvet készít, amelyet elektronikus úton megküld a Kincstár részére. Ha a Kincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja a támogatásnak a kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Ha lemaradt, cikksorozatunk korábbi részeit itt olvashatja el.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

© 2024 (v2.202102)