7 dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt nekivág a költözésnek

A költöztetést könnyen el lehet szúrni, ám néhány egyszerű trükkel elejét vehetjük a kellemetlen meglepetéseknek. Fontos, hogy csak azt vigyük át a régi lakásból az újba, amire valóban szükségünk van, jó minőségű költöztető dobozokba pakoljunk, címkézzünk, ne pakoljuk túl a zsákokat, dobozokat, tervezzük meg a logisztikai folyamatot, szereljük szét a túlzottan nagy bútorokat és kommunikáljunk célirányosan! Ezeket érdemes átgondolni, mielőtt nekivágnunk.

Szelektálj, legyél könyörtelen!

 A költöztetés már jóval azelőtt elkezdődik, hogy teherautóra pakolnánk a holmikat. A legjobb, ha már hetekkel korábban hozzáfogunk a szelektálásnak. Használjuk ki ezt a lehetőséget, szabaduljunk meg a fölösleges holmiktól, ne vigyünk az új lakásba lomokat! Ha lehet, vegyük igénybe a lomtalanítási szolgáltatást. Vegyük szépen sorra a tárgyainkat, amiről kiderül, hogy nem használtuk az elmúlt két évben és előreláthatólag a jövőben sincs sok esély arra, hogy igénybe vegyük, azoktól vegyünk érzékeny búcsút.

 Válaszd ki a megfelelő dobozokat, zsákokat!

 Ha már megvan, hogy megközelítőleg mennyi holmit kell mozdítanunk, rendeljük meg a költöztető dobozokat. Ha már tudjuk, hogy kb. hány dobozra van szükségünk, mindenképp olyan tárolóeszközt vásároljunk vagy kérjünk kölcsön, amelyik tartós, ki fogja bírni a költözéssel járó hercehurcát. Nem érdemes spórolni a minőségi hullámpapírból készült kartondobozon, hiszen ez a csomagolóanyag fogja megvédeni a tárgyainkat a külső sérüléstől. A dobozok lezárásához spárga, kötél helyett érdemes széles ragasztószalagot használni, mivel a spárga könnyen bekadhat pakolás, szállítás közben egy másik tárgyba, dobozba. Ennél a lépésnél (is) legyünk környezettudatosak, rendeljünk újrahasznosított termékeket, amelyeket úgy állítottak elő, hogy minél kevesebb környezeti kárt okozzanak. Szerezzünk be zsákokat is, jó szolgálatot fognak tenni az ágyneműk, ruhák, szőnyegek stb. szállítása során. Ráadásul kitűnő töltőanyagokként funkcionálnak a teherautóban! A kisebb rések megszüntetéséhez, egy magasabb szekrény tetejére, vagy az oldalához kerülhetnek a zsákok.

 Címkézz fel mindent!

 Ha kézre esik, készíts egy excelt, amibe felírod, melyik tárgyat hova szeretnéd pakolni. A tárgyakat érdemes fontosság, sürgősség szerint is csoportosítani. Vagyis: vegyük külön dobozba azokat az eszközöket, amelyekre akár a költözés során vagy a költözést követő első pár órában szükségünk lehet: pl. elsősegély doboz, törölköző, stb.   Ezután írjuk rá a dobozra, zsákokra, hogy mit tartalmaz. És a költöztetés folyamatát nagyban megkönnyíti, ha ráírod a dobozra, zsákra, hogy melyik szobába szánod az új lakásban. Te nem biztos, hogy ott leszel minden egyes doboz becipelésénél (remélhetőleg), viszont a költöztetésben segítő szakemberek vagy a barátaid sokkal könnyebben bepakolják a holmit, ha rendesen meg van címezve. És a zsákokról se felejtsük el a címkét!

A törékeny termékeket körültekintően csomagold be!

Itt legyél a leginkább körültekintő! A törékeny cuccok becsomagolását is megkezdheted már korábban. Tedd félre hozzá a csomagolóanyagot: térkitöltőt, rongyot, újságpapírt! Hogy mi számít törékenynek? Például a lámpák, porcelán edények, elektronikai eszközök. A konyhai felszereléseket (tányérokat, poharakat, étkészleteket, teás-kávés készleteket) szigorúan újságpapírba csomagolva pakoljuk be a dobozokba. Minden kirakott sor közé helyezzünk egy hullámpapír réteget, ami megadja a merevítést, és a rezgést csillapítja. Az elektronikai eszközöket tekerjük buborékfóliába, de az is fontos, hogy ne mozduljanak el, ne ütődjenek a dobozban. És itt használhatjuk fel a korábban összegyűjtött térkitöltő anyagokat: gyűrt papírt, biológiailag lebomló térkitöltő habot, hungarocellt, fagyapotot, légpárnácskákat. Mivel a költözés során nem feltétlenül számít a csomagolás esztétikai szempontja, a térkitöltést akár rongyokkal, hullámpapír-darabokkal is megoldhatjuk. A címkézésnél legyünk harsányak! Az érzékeny csomagokon mindenképp tüntessük fel (akár a doboz több oldalán!), hogy törékeny áruról van szó, így a pakolást végzők tudni fogják, hogy körültekintően kell eljárni az adott dobozzal.

 Ne pakolj túl!

 Emeltél már meg könyvekkel telepakolt költöztető dobozt? Kerüld el! És azt is, hogy te magad túl pakold akár a dobozokat, akár a zsákokat. Kíméld a költöztetők derekát, inkább rendelj több költöztető dobozt, mint kevesebbet! 50-60 kilogrammos csomagokkal kínszenvedés a pakolás, kerüld el! A zsákokra ugyanúgy vonatkozik a súlyhatár!

És ha mi szervezzük a költözést, legyen nálunk bútorszállító heveder! Sokkal egyszerűbb és biztonságosabb lesz nehéz vagy nagy kiterjedésű bútorokat, mosógépet, hűtőszekrényt cipelni.

A nagy méretű bútorokat szereld szét!

Ez részben az előző ponthoz tartozik. Vizsgáld meg, hogy melyek azok a bútorok, amiket érdemes szétszerelni. A bútorhoz tartozó alkatrészeket érdemes egy kis nejlonzacsiba csomagolva egy széles celluxszal hozzá ragasztani a bútorhoz, hogy ne kallódjon el, így az összeszerelés során nem kell kutatni, hová lehettek a csavarok. A fiókokat szedd ki, a szekrényajtókat rögzítsd, hogy ne mozduljanak el, ne csússzanak ki cipekedés közben.

Szervezd meg előre a logisztikát, kommunikálj a környezeted felé!

Ha egy költöztető cégnél rendelted meg a szolgáltatást, add meg nekik pontosan a címeket, vizsgáld meg, hogy mire kell figyelni a pakolás során (szűk folyosók, lépcsőház adottságai stb.). Zsúfoltabb városi lakásoknál komoly gondot jelenthet a parkolás. Foglalj le a lakásodhoz minél közelebb eső parkolóhelyet (székkel, kukával, legyél kreatív!:)). Jelezd a szomszédok felé is, hogy költözöl, így talán megértőbbek lesznek, hogy pár órára stoppolod a liftet.


Ha tudatosan készülünk fel a költözésre, rengeteg fölösleges körtől kímélhetjük meg magunkat! És egy jól megszervezett költöztetéssel megszabadulunk egy csomó lomtól.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A háború szele Velencét is megcsapta: mi történik a városban?

A háború szele Velencét is megcsapta: mi történik a városban?

Az Izraelt képviselő művész és kurátorok magánakcióba kezdtek a Velencei Biennálén: nem engedik be a látogatókat az ország pavilonjába.

60 milliárd forintból 450 új munkahely – Szijjártó Péter megint bejelentést tett

60 milliárd forintból 450 új munkahely – Szijjártó Péter megint bejelentést tett

A külgazdasági és külügyminiszter ezúttal egy dohányipari érdekeltség ügyében szólalt meg.

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Szentkirályi Alexandra azonban továbbra is versenyben marad.

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

Teljes egészében a Talentishez kerül a Brendon Holding. Az akvizíció elsődleges célja, hogy a márka magyar kézben maradjon.

© 2024 (v2.202102)