Magára talál a lakáspiac, most érdemes venni! Mutatjuk, merre érdemes nézelődni!

Bár a pandémia hullámai az elmúlt évben átmenetileg gyengítették a fővárosi lakáspiac árnövekedési kilátásait, a tavasz végére újra megindulhat a növekedés, még az árak terén is. Mert a korlátozások várható enyhítése és a tavaly bejelentett kormányzati ösztönzők, például az 5 százalékos lakásáfa, a felújítási támogatás és az illeték-kedvezmény miatt újra elindulhat az árak növekedése egy-egy szegmensben. Nem érdemes tehát halogatnia a vásárlást annak, aki új, vagy újszerű ingatlant keres!

Fővárosi lakáspiac sűrű hónapokat él át manapság, a pandémia harmadik hulláma egyúttal a második nagyobb korlátozó intézkedéseket hozó időszak is volt egyben. Eközben, mind 2020 tavaszán, mind idén az első építőipar szinte teljes gőzzel pörgött. Mi több: a vásárlókedv sem csökkent a lakáspiacon, legfeljebb a bezártság heteiben felhalmozódott-felgyűlt kereslet tavaly tavaszról nyárra tolódott, és hasonló várható idén is, annyival kiegészítve, hogy az új és újszerű lakások inkább felfelé araszolnak árban, tekintve, hogy a bőkezű kormányzati támogatások 2020 őszi bevezetése okán a kereslet, az érdeklődés élénk maradt a járványhelyzet ellenére is.

Amíg ugyanis tavaly november-decemberben még a kivárás jellemezte a piacot, addig január-februárban már begyújtották a rakétákat a vásárlók a lakáspiacon. Mivel nagy arányban indultak újra az újlakás fejlesztések, és igen bőkezűek minden lakóingatlanra a támogatások, ez újra felélénkíti a költözési kedvet, karöltve azzal, hogy eddig sokan elhalasztották a járványhelyzet miatt a tervezett vásárlásaikat.

“Tapasztalataink szerint a járvány első hullámában mindenki megijedt, óvatosabb lett és gyakorlatilag eltűntek a vevők, de 2020. nyara után visszatértek és ez a vásárlási lelkesedés azóta is fennáll, a második hullám már nem gyengítette a keresletet, ami a széleskörű állami támogatásoknak is köszönhető. Az árainkat tudtuk tartani, szignifikáns árcsökkenésről a piacon nem beszélhetünk, bár persze kisebb, perszonalizált alkukra korábban is volt és van is lehetőség” – mondta el Pintyőke Marcell, az Indotek Group marketing vezetője (képünkön az Indotek egy friss, Óbodai fejlesztése).

“Helyszíntől, az ingatlan adottságaitól és állapotától függően korábban 5-10 százalékkal mérséklődött a fővárosban az ingatlanok ára, de idén nyáron a jobb adottságú, új és újszerű budapesti lakásoknál már aligha fog érződni ez a korrekció, inkább az árak visszarendeződésére lehet számítani” – véli Ballagó Antal. Az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője szerint kifejezetten jól időzít az a vevő, aki most keres lakást: és közel sem csak a támogatások miatt, hanem azért is, mert a következő években növekedésnek indulhat a banki kamatszint, így, aki hitelre vásárol felehetően sokkal jobban jár egy 2021-es fixált kamatozású hitellel, mint egy 2022 vagy 2023 évben esedékes kölcsönnel. Ráadásul ott van a széles körben elérhető felújítási támogatás is, akár már egyetlen gyermek után, és így e költségek felét az állam állja.

Merrefelé érdemes nézelődni?

A főváros északi részének egyik legkedveltebb része a III. kerület, azaz Óbuda. Ez a hely Budapest sok szempontból különleges városrésze, kerülete, akár ide költöznénk, akár befektetésként keresünk lakást. Az új otthonok 10 százaléka itt épül a Budapesten belül, sokkal több, mint egy átlagos kerületben és ötször több, mint lakosságszám arányosan indokolt lenne. A befektetőknek jó hír, hogy a kerület hatalmas népszerűsége ellenére viszonylag kevés a kiadó lakás. Mi több, e városrészen belül is messze kiemelkedik a Római-part!

Az Aranycsapat – modern szobrok Óbuda megújult központjában

Óbuda igen különleges helyet foglal el a fővárosi ingatlanpiacon. A kerületnek nem csak a mérete, de elhelyezkedése kiemelkedő, ezért igen kedvelt része mind a használt, mind az új lakást keresőknek. Évtizedek óta egyre igényesebb lakások, házak, társasházak épülnek itt, mind a „hegyvidéki” részeken, mind az egészen különleges hangulatot és atmoszférát nyújtó Római-parton.

Ez utóbbihoz közel is épülnek új házak. Ott van például az említett Buda Bright lakópark, ahonnan mondjuk egy-egy hosszú napot követően el lehet sétálni párunkkal és/vagy a gyerek(ek)kel a hangulatos Római-partra, beülni egy étterembe, vagy csak kocogni, kerekezni egyet a gyönyörű sétányon.

Életkép a Római partról, még maszkok nélkül, a pandémia előtt időkből…

A Buda Bright három épületében a mini garzontól a 3 hálószobás családi otthonig változatos méretekben alakít ki lakásokat az Indotek csoport. A Pünkösdfürdő utca 42-46. szám alatt március óta zajlanak az építkezési munkák, így a tervek szerint 2023. év végére költözhetőek lesznek az új lakások.


És közel sem csak a Római-part vonzó itt a III. kerület infrastrukturája kiváló: intézmények, óvodák, iskolák, bevásárlási lehetőségek igen hosszú listája áll az itt lakók rendelkezésére. Óbuda központja, 7-8 perc alatt elérhető autóval, 15-20 perc tömegközlekedéssel, a háztól pár perc sétára található a HÉV Békásmegyer megállója.

Rengeteg hipermarketnek van is áruháza környéken, például a budakalászi bevásárlóközpont vagy a Vörösvári úti Eurocenter és StopShop központok is 7-10 percen belül elérhetők autóval. Az M0-s és az Árpád híd közelsége pedig megkönnyíti a város más részeinek és a belvárosnak a megközelítését.

A Buda Bright lakások kifejezetten napfényesek (nomen est omen), a felsőbb emeletek szép kilátással bírnak, emellett pedig kifejezetten harmonikus, nyugodt és pihentető környezetet kínálnak. Az épületek által közrefogott modern park sok-sok lehetőséget ad a szabadidő kellemes eltöltésére.

Ezeken túl fontos kiemelni a kedvező fizetési konstrukciót: mindössze 20 százalékos befizetéssel leköthetők a lakások, a fennmaradó összeget pedig elegendő a beköltözéskor kifizetni, és természetesen hitelfelvételre is van lehetőség.

Az emlegetett beruházó az Indotek Group a magyar ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, fő profilját kiegészítve az elmúlt években számos új társasházat épített, ezért minden projektben, így a Buda Bright esetében is a vásárló biztonságban érezheti befektetését. Az otthonok megtervezésénél kiemelkedő szempont volt a bútorozhatóság és a praktikus elrendezés. A lakások túlnyomó részéhez erkély is tartozik, ami barátságos színteret biztosít egy-egy beszélgetéshez vagy játékhoz.

A cikk a Buda Bright lakópark beruházójának a támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében.

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

A háziorvosok ellenőrzése csak részben bizonyult hatásosnak, a probléma gyökerei mélyen vannak.

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Az adósságok 116 milliárd forintra rúgnak, most 64 milliárd forint volt a tét. 

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Itt a tavasz, így megérkezett Budapestre a miniszterelnök kedvenc "trumpozós" konferenciája.

© 2024 (v2.202102)