Noah Steinberg: ma közösségi megoldásokkal, terasszal kelendők a lakások, de változik az irodapiac is

Megnőtt a vásárlási igény a home office-hoz kapcsolódó és közösségi szolgáltatásokat is kínáló lakóparkok iránt. Utóbbiak közé tartozik például a közösségi nappali, business corner vagy a car-sharing és hasonlók – mondja a magyar és a lengyel lakóingatlan-, valamint az irodapiacon is aktív WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. Noah Steinberg az Otthontérkép Magazin kérdésére elmondta azt is: e szolgáltatásokkal a WING-hez tartozó LIVING elsőként lépett piacra, és szerinte az is remekül látszik, hogy egyre népszerűbbek a teraszos és kertkapcsolatos otthonok.

Kétségkívül rendhagyó év volt a tavalyi, amely az ingatlanpiac egyetlen szegmensét sem hagyta érintetlenül. A magyarországi lakóingatlan-piac hogyan élte meg ezt az egy évet, melyek voltak a fontosabb trendek, fejlemények?

A hazai lakóingatlan-piac stabil – kínálati szinten a piac érésének köszönhetően a valóban erős, professzionális fejlesztő cégek válhatnak a szektor meghatározó szereplőivé. A keresleti oldalon pedig a lakás mindig olyan biztos befektetési lehetőséget jelentett, amelyben a pénz megőrizte értékét. Ezeken túlmenően lakásra mindig szükség lesz, ezért a lakásállomány megújulásának van egy természetes üteme, amelyhez a különböző, újlakás fejlesztéseket támogató jogszabályok is segítséget nyújtanak.

Az elmúlt időben megnőtt a vásárlási igény a home office-hoz kapcsolódó és közösségi szolgáltatásokat is kínáló lakóparkok iránt. Utóbbiak közé tartozik például a közösségi nappali, business corner vagy a car-sharing, stb. Ezekkel a szolgáltatásokkal a LIVING elsőként lépett piacra, hiszen számunkra fontos, hogy lakásokon túl otthonokat adjunk az ügyfeleinknek. Továbbá az is remekül látszik, hogy egyre népszerűbbek a teraszos és kertkapcsolatos otthonok, ugyanis a kijárási korlátozások miatt felértékelődtek az ezekkel rendelkező lakások. A LIVING minden fejlesztésében épülő összes lakás rendelkezik terasszal, amely által kibővített életteret nem csak karantén idején tudják élvezni a lakói.

A WING lakóingatlanokra specializálódott ernyőmárkája, a LIVING a XIII. kerületben fejleszt több lakóprojektet, amelyek emberközpontú szolgáltatásaikkal és intelligens megoldásaikkal az ott lakók életminőségét javítják. A jelenleg futó LIVING projektek az ütemterveknek megfelelően haladnak, tavaly átadtuk a Kassák Residence-t, hamarosan átadásra kerül a Metropolitan Garden, és rendben zajlanak a Kassák Passage munkálatai is. A Park West I-ben 2021 végéig 229 lakást adunk át a Lehel út és a Városliget között, a megújuló Ferdinánd negyedben, és az első ütem sikerét követve a Park West 2 építési munkálatai 2020 őszén elindultak és a tervek szerint 2022 végén kerül majd sor az átadásra.

Bár tavaly nyáron – időlegesen – újraindult az élet, illetve az új helyzetet egyre több cég és munkavállaló kezdi megszokni, azért az irodabérlet terén változó módon estek az árak, miközben nőttek az üres területek. Ön hogyan látja, hogyan alakult, illetve alakul át a piac globális szinten?

Az elmúlt időszakban a korábban is jelen lévő tendenciák gyorsultak fel, például a home-office kisebb mértékben már eddig is létezett, most viszont hirtelen az alapműködésünk részévé vált. Ennek köszönhetően pedig megváltozott igények jelentkezhetnek a bérlők részéről, amelyek 2021-ben még jobban meghatározhatják a piacot, mint az előző évben. Például még inkább előtérbe kerülhet a humán fókusz, az épületek esetén pedig nagyobb hangsúly eshet az egészségmegőrző, érintésmentes, környezettudatos és high-tech szolgáltatások biztosítására. Például teljes mértékben a bérlő igényeire szabva készült el az evosoft Hungary Kft.-nek az új, innovatív székháza: a hatemeletes kutatás-fejlesztési funkcióknak is otthont adó épület a legkorszerűbb technológiákkal rendelkezik.

A vírushelyzet változásaira összességében egyre rugalmasabban reagálnak a vállalatok, de az a megítélésünk nem változik, hogy az irodák iránti igény a jövőben sem fog drasztikusan csökkenni. Sokan szívesen dolgoznak heti egy-két napot otthonról, de kevesen akarják teljesen feladni az irodai munkát, ugyanis sokaknál jó hatással van a produktivitásra és az egészségre is, ha van egy határvonal a magánélet és a munkaidő között. Az emberek rájöttek arra, hogy az iroda kollaborációs teret kínál, kreatív munka környezetet, egyúttal a szociális élet fontos helyszíne is, ezért kevesen szeretnének lemondani az irodaházak nyújtotta munkakörnyezetekről.

Mennyiben változott meg a bérlők magatartása a home-office terjedése miatt?

Úgy gondoljuk, a home-office megnövekedett népszerűségének köszönhetően nem az alapvető irodaigények változnak meg, hanem az irodák kialakításában tapasztalhatóak inkább változások. Jelenleg a fő hangsúly az aktuális járványhelyzet elleni intézkedések miatti speciális, új technológiák alkalmazásán és a fokozott higiéniás elvárásoknak megfelelő szolgáltatásokon vannak. A home office miatt a lecsökkent irodai létszámot a kevésbé sűrű ültetési rend tudja ellensúlyozni. Hosszabb távon pedig a vállalatok tevékenységétől függően különböző mértékű hibrid munkavégzés várható, aminek következtében az irodai környezetre még inkább jellemzővé válik a rugalmas térkialakítás, az osztott munkaállomások elterjedése és a tárgyalók és közösségi terek nagyobb aránya. A múlt év végén elkészült, Gizella Loft komplexumban található TÜV Rheinland irodáiban például a vállalat elképzeléseinek megfelelően a tágas és szellős irodaterek mellett különböző méretű telefon- és tárgyalószobák is helyet kaptak, amelyek egy központi rendszeren keresztül foglalhatók – ezzel biztosítva a munkavállalók számára a biztonságos, mégis munkavégzésre alkalmas környezetet.

Hogyan változik az irodákban manapság a prémium szegmens?

Az irodafejlesztések során egyre inkább előtérbe kerül bérlőinknél a high-tech infrastruktúra biztosítása, de talán még ennél is fontosabb a munkavállalók jóléte. A WING küldetésének tartja, hogy a jövő munkavállalóinak és a jövő cégeinek építse az irodaházakat. Miközben az épületeink magas színvonalú infrastruktúrát – sok esetben csúcstechnológiás szervereket, számítás- és irányítástechnikai laborokat – rejtenek, legalább ennyire fontos, hogy a környezettudatosság jegyében készülnek, valamint előtérbe helyezik a beköltöző dolgozók egészségének megőrzését.

A WING nagyon fontosnak tartja, hogy odafigyeljen a környezetre és a rá gyakorolt hatására, ezért legnagyobb irodaházaink már több mint tíz éve a fenntarthatóság jegyében épülnek. Az Ericsson és a Siemens-evosoft székházak a LEED Gold környezettudatossági védjegy környezetbarát és energiatakarékos kritériumainak megfelelően készültek el, míg a szintén WING fejlesztésében épült Telekom-székházban a BREEAM Excellent elvárásoknak megfelelően energiahatékony berendezéseket, alacsony vízfelhasználású szanitereket, szelektív hulladékgyűjtő metódust alakítottak ki, melyet komplex épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszer kezel.

A tervezési folyamatok során olyan kreatív megoldásokban gondolkodunk, amellyel a dolgozók számára inspiráló környezetet teremthetünk, ahol a munkavégzés folyamata az alkotásról szól, és ahol korlátok helyett lehetőségekkel találkoznak. A 2020 végén átadott Siemens-evosoft székház és a Gizella Loft irodaház fejlesztése során is kiemelt elvárást jelentettek a humán elemek, a WING legújabb zászlóshajója, a negyvenezer négyzetméter alapterületű Liberty (fenti képünkön) pedig már teljes egészében az új elvárásokat integrálva épül. Például az épület egyedi, színes megjelenésén és kreatív belső terein túl éttermek és kávézók, földszinti üzletek és élelmiszerbolt, valamint számos növényekkel teli terület és egészségmegőrzésre alkalmas szolgáltatások (tetőszinten futópálya, streetball pálya, pihenő kertek) várják majd a leendő munkavállalókat. Az egészséges és biztonságos légkör kialakítása érdekében pedig ebben az épületben már természetesek lesznek például a fertőtlenítő pontok, az egészségvédelemre képzett recepciós szolgálat, a fertőtlenített frisslevegő-befúvás vagy az érintésmentes ajtók a bérlemény bejáratokhoz.

Sokan úgy gondolják, hogy a kereskedelmi-logisztikai szektor lehet az ingatlanpiac egyik legdinamikusabb szegmense a következő években. Önök mit tapasztalnak ezen a területen?

Az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, 2020 során pedig még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok és interneten leadott rendelések, vásárlások forgalma. A növekvő e-kereskedelem pedig új raktár- és logisztikai igényeket generált, így az ipari szegmensben például kifejezetten növekedés figyelhető meg, amely 2021-ben még jobban meghatározza majd a piacot, mint korábban. Erre a piaci igényre reagálva kezdtük meg az East Gate Business Park bővítését egy több mint kilencezer négyzetméteres csarnokfejlesztéssel, amelyet a piac már vissza is igazolt, hiszen az épület 30 százalékát sikerült bérbe adni.

Mi jellemzi az egyes piacokat, az ügyfelek magatartását európai és kelet-közép európai, azaz régiós szinten?

A WING a hazai ingatlanpiac mellett régiós szinten is aktív, többségi tulajdonába tartozik a lengyel Echo Investment ingatlanfejlesztő vállalkozás. Ami a lengyel ingatlanpiacot illeti elmondható, hogy Lengyelország továbbra is nagyon jó helyszín a befektetők és a fejlesztők számára. Leányvállalatunk elsősorban iroda- és lakásfejlesztésben érdekelt és azt tapasztaljuk, hogy a járvány hatására még inkább megnőtt az igény olyan lakókörzetek iránt, ahol helyben minden szolgáltatás elérhető. Így nagyon népszerűek az Echo által fejlesztett multifunkcionális projektek, mint például, ami a varsói sörfőzde területén épül. És bár az iroda és kiskereskedelem kint is nyomás alá került, vannak bíztató jelei annak, hogy a járvány megfelelő kezelése után az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

 

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij aláírta: felpörgeti a mozgósítást Ukrajna

Zelenszkij aláírta: felpörgeti a mozgósítást Ukrajna

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Félelmetesen nagyot villantott a TV2 - ekkora duplázást rég láttunk

Félelmetesen nagyot villantott a TV2 - ekkora duplázást rég láttunk

A 15. héten szakadék keletkezett a csatornák közt a nézettségi adatokban.

Csúszik lefelé forint, vészesen közeleg egy határkő

Csúszik lefelé forint, vészesen közeleg egy határkő

Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.

Az államtól jöttem, és segíteni akarok: rémisztő mondat, de a kibervédelemben most igaz - Klasszis Podcast

Az államtól jöttem, és segíteni akarok: rémisztő mondat, de a kibervédelemben most igaz - Klasszis Podcast

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. De segíthet ezen a szabályozás? Klasszis podcast.

© 2024 (v2.202102)