Így újítsd meg a kertedet, erkélyedet a nyárra!

A tavasz a felújítások időszaka, ráadásul idén, mivel messzebbre úgysem nagyon mozdulhatunk ki egyelőre, érdemes a kertre, teraszra, erkélyre helyezni a fókuszt. Így az nyárra elkészülhet, hogy addigra már  teljes mértékig a pihenésre koncentrálhassunk majd.

Ha kertes házban élünk, akkor számtalan kérdés felmerülhet: Mivel burkoljuk le az udvart? Megéri-e az épített medence? Befedjük-e a nyáron meleg, eső- és hó áztatta teraszt, autóbeállót? Építsünk-e a kerti partikhoz szaletlit, nyári konyhát? Esetleg egy szaunát? Vagy mini játszóteret a gyerekeknek? Vagy egy sorház, esetleg kertkapcsolatos lakás mini kertjét miként tudjuk jól kihasználni, a “zsebkendőnyi” pázsiton mihez kezdhetünk?  Csak, hogy néhány kertes kihívást említsünk… Míg a lakástulajdonosok számára egy kicsi erkély, vagy — szerencsésebb esetben egy nagyobb terasz —  optimális kihasználása lehet a fő “szabadtéri” probléma. Mai cikkünkben e kérdések közül néhányra  keressük a választ.

Mire használjuk a kertet?

Mielőtt bármilyen – meglehetősen borsos árú – kertépítési munkába belefognánk,  a következő kérdésre a legfontosabb megadni a választ: kertészkednénk vagy inkább kikapcsolódnánk? Esetleg pont a kertészkedés az, ami kikapcsol? 

Ha kellően nagy a kertünk, érdemes először úgymond zónákra felosztanunk, azaz mindennek legyen meg a maga helye. Ha kertészkedni szeretünk, a kert, gyümölcsös mellett elég lehet egy terasz, szaletli vagy medencés rész is a pihenéshez. Ha egyáltalán nem értünk a kerthez, vagy nem szeretünk a gondozásával törődni, és csak azért költöztünk kertes házba, hogy a gyerekek szabadon szaladgálhassanak az udvaron, akkor a legegyszerűbb megoldás a füvesítés és néhány árnyékot adó, kis gondozási igényű fa vagy bokor ültetése. De ilyenkor különösen figyeljünk oda: a füvesítéskor csepegtetős öntözőrendszert telepíteni ma már nem luxus, a szélsőséges időjárás és a pázsit nagy vízigénye miatt ez szinte kötelező, hiszen két hétnyi nyaralásunk alatt tönkremehet a gyep. 

Mivel burkoljuk az udvart?

A kérdés nemcsak az, hogy mivel burkoljuk, hanem az is, hogy mekkora területen. Akármennyire is szeretjük a zöldet, minimum az autóbejárót, illetve annak a keréknyomát muszáj leburkolni. Ha itt is szeretnénk zöldet látni, akkor tehát elég akár csak két csíkban betonozni, de valljuk be, nem ez a legszebb megoldás. 

Sokkal szebb, bár nyilván költségesebb is, térkővel burkolni a beállót, de jó megoldás a gyeprács is, ami mellett még több zöldnek örülhetünk. Ha építkezésből van bontott téglánk, azzal is szép felületet hozhatunk létre, de ekkor a fagytűrés eléréséhez a téglát különleges lakkal kell kezelni. Mutatós megoldás a zúzott kő is, de ha ezt választjuk, gondoljunk a téli hólapátolásra, és arra is, hogy mennyire fog majd gazosodni. Bár az utóbbi két réteg geotextillel jobbára elkerülhető, de a hóeltakarítás miatt a legjobb a térkő, mely alá akár elektromos hóolvasztó fűtőszálat is telepíthetünk.


Vessünk füvet vagy vegyünk gyeptéglát?

A füvesítésnél felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire marad majd tartós a gyepünk. A magról vetett fű nagyon sok utógondozást igényel, főleg az elején, könnyen kiszárad, elgazosodik, de kétségtelenül ez a leginkább pénztárcabarát megoldás. Ugyanakkor a gyeptégla vagy gyepszőnyeg kevesebb gondozással is szép pázsitot garantál, de kellő gondozás hiányában ez is tönkremehet, arról már nem is beszélve, hogy mennyivel drágább. Gyakorlatilag egy szép kerámiaburkolat 4-5 ezer forintos négyeztméterárával kell számolni, így nagyobb kertek gyeptéglázása vagy gyepszőnyegezése egy vagyonba kerül, különösen, ha a geotextilt és a vakondhálót sem felejtjük ki alóla, és szakembert is hívunk. Ha a gyeptégla és a gyepszőnyeg között vacillálunk, nagyobb felületekre inkább a gyepszőnyeg, kisebb felületekre pedig a gyeptégla ajánlott.

Mekkora teraszra van szükségünk?

Ha még nincs teraszunk, akkor mindenképp felmerül ez a kérdés, ha már van, de túl kicsi, akkor is fontos tudnunk, hogy mennyivel szeretnénk nagyobbat.Ha nagy családi ebédeket szeretnénk kint tartani, akkor nyilván nagyobb terasz kell. Ha szeretnénk, hogy a teraszunk több funkciót is betöltsön, akkor nem is kell feltétlenül nagy terasz, akár több kisebb terasz is jó megoldás lehet a ház különböző pontjain, sőt,  a lehetőségeket egy kerti kiülővel is bővíthetjük.

Árnyékolás a teraszon

A terasz árnyékolására a legideálisabb megoldás, ha fedett teraszt építünk, de természetesen ez a legdrágább is. Ha szűkösebb a keret, ma már számtalan árnyékoló megoldás közül választhatunk. Rengeteg féle talpas napernyő közül válogathatunk elérhető áron, akár a méretet, akár a dizájnt tekintve.  Kicsit költségesebb, de mindenképp időtálló megoldás a napellenző, melyből ma már motoros verzió is létezik, olyan automatikával, amely a vihart érzékelve behúzza a rolót, hogy az ne károsodjon. Szép, bár zsebbenyúlósabb megoldás a pergola, amire növényeket is felfuttathatunk, illetve ezt is kiegészíthetjük árnyékolóval.

Milyen bútorokat válasszunk a teraszra, a kertbe?

Ha lehet, ne csupán az alapján válasszunk, hogy épp mi a legtrendibb, hacsak nem szeretnénk néhány évente cserélni a bútorokat. Egyrészt az épp aktuális trend sokszor irreálisan drága, másrészt nagyon hamar kimegy a divatból. A választásnál mindig az legyen a fő szempont, hogy strapabíró és praktikus darabokat válasszunk, a trendet pedig inkább csak a kisebb kiegészítők kiválasztásánál kövessük.

Növények és terasz, mi kell még?

A növényeken és a teraszon kívül még rengeteg extra kerülhet a kertünkbe, ezeknek jobbára csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt. Egy kerti sütögető vagy akár egy komplett kerti konyha például kifejezetten hasznos lehet. Egy kerti tó vagy medence kialakítása azonban nemcsak költséges, de utólag is eléggé gyakori karbantartást igényel (pl. az algásodás miatt), ezért alaposan gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Ha már az extrákat említjük, érdemes részletesebben szót ejtenünk a gyerekeknek való kerti játékokról, melyeknek ára a megfizethetőtől egészen a csillagos égig terjed. Néhány játékra mindenképp szükség van, de a komolyabb játszótereknek csak akkor van értelmük, ha egyébként nincs játszótér a közelben.

Az extrák között érdemes megemlíteni a komolyabb sportpályákat, amiknek a kialakítása, sőt még a fenntartása is igen komoly költséggel jár, ezért csak akkor vágjunk bele, ha úgy látjuk, hogy tényleg gyakran használjuk majd.

Mi van, ha csak egy kisebb erkély jutott?

Szerencsésnek mondhatják magukat azok a lakástulajdonosok, akiknek ingatlanához nagyobb terasz, esetleg kert vagy tetőkert tartozik, de nagyon sokan vannak azok, akiknek csak egy kis erkély vagy loggia jutott. Akármilyen kicsi is, érdemes jól kihasználni, ehhez elsősorban azt érdemes végig gondolni, hogy milyen funkciót szeretnénk adni ennek a talpalatnyi kis térnek. Itt ugyanis csak egy funkcióról lehet szó, bár a növények ültetésével akár felfelé is terjeszkedhetünk, így lehet fűszerkertünk, mini konyhakertünk és virágaink is egy helyen.

A növények mellett pedig azért jó, ha le tudunk ülni valahova, akárcsak egy kávéra. A helytakarékosság jegyében érdemes beépített bútorban, például egy sarokpadban gondolkodnunk, ami akár tárolóként is funkcionálhat. Asztalból pedig választhatunk egy lehajtható asztallapot, hogy kényelmesen elférjünk, amikor nem használjuk.

Ezek persze a klasszikus funkciók, egy kis erkélyből például remek jóga-, meditációs vagy napozóterasz is lehet, ilyen esetben az ülőbútorok és a kis asztalka helyett, a jógamatrac vagy a napozóágy lesz a legfontosabb berendezés.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)