Egészséges otthon: Így válassz levegőtisztítót!

A tiszta levegő elengedhetetlen egészségünk védelméhez, és ez az elmúlt évben különösen felértékelődött. Mivel ma már nagyon sokan szenvednek allergiától, járvány sem kell ahhoz, hogy az otthonok levegőjében keringő pollenek, por vagy penész panaszokat okozzanak, a koronavírus azonban külön indokolttá teszi, hogy levegőtisztítót vásároljunk. A piacon ma már rengeteg féle készülék található, így egyáltalán nem könnyű közülük választani. Mai cikkünkkel ebben szeretnénk segíteni.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A legjobb megoldás természetesen a hővisszanyerős szellőztető rendszer lenne, hiszen ez amellett, hogy az egész házban tiszta levegőt biztosít, még jelentős energiamegtakarítást is eredményez azáltal, hogy a lakás fűtési-hűtési költségeit is csökkenti, ezt azonban sokan nem engedhetik meg maguknak.

Klímával

Valamivel olcsóbb megoldást jelent, ha klímavásárlás során eleve olyat veszünk, ami levegőtisztító funkcióval is rendelkezik. Erre a legtöbb inverteres klíma ma már alkalmas, és akár energiatakarékos fűtésre is használhatjuk ezeket a készülékeket. Ezek a modellek általában plazmaszűrővel, ezüst-ion szűrővel vagy UV-fénnyel tisztítják a helyiség levegőjét. Hátrányuk, hogy ezek a klímák szintén nem túl olcsóak, így ha egy nagyobb ingatlan minden szobájába vásárolnánk belőlük, akkor a teljes rendszer ára már vetekedhet a hővisszanyerős szellőztetőrendszer árával.

Megfizethető megoldások

A különböző levegőtisztító készülékek azért a fent említett rendszereknél lényegesen olcsóbbak, nem kell hozzájuk egy teljes rendszert kiépíteni, nem kell őket beszerelni, így drága szakember sem kell hozzájuk, azaz amint hazavisszük őket a boltból, gyakorlatilag azonnal el is tudjuk kezdeni őket használni.

Mekkora területen tisztítják a levegőt?

A légtisztító berendezéseknél a választás egyik legfontosabb szempontja, hogy mekkora területen szeretnénk őket használni. Az egész lakás fontos, vagy csak egy-egy helyiség? Találhatunk olyan készülékeket, amelyek egy átlagos méretű lakás levegőjét teljes mértékben átforgatják vagy vásárolhatunk minden helyiségbe egy-egy levegőtisztítót. Ha szűkösek anyagi lehetőségeink, érdemes lehet csak a veszélyeztetett, idősebb vagy krónikus beteg családtagjaink hálószobájába venni egy készüléket, vagy kifejezetten a közösségi helyiségekbe vásárolni egy-egy levegőtisztítót, mint amilyen a nappali vagy a konyha, ahol az egész család összegyűlik.

A levegőtisztító készülékek kapacitását általában négyzetméterben határozzák meg, ami problémás lehet például egy nagy belmagassággal rendelkező helyiség esetén, de van olyan gyártó is, aki a légszállítást köbméter/órában adja meg, így érdemes a gyártónál/forgalmazónál érdeklődni, hogy mégis mekkora kapacitású készüléket válasszunk egy adott helyiségbe.

Hogyan kell őket karbantartani?

A legtöbb levegőtisztító berendezés egyik hátránya, hogy a szűrőit rendszeresen tisztítani, illetve időnként cserélni is kell. Ezt a készülék típusától függően el lehet otthon is végezni, de sok olyan berendezés van, amit a gyártóhoz kell elvinni rendszerint évente egyszer karbantartásra, tisztításra. Ez természetesen igencsak költséges lehet, akárcsak az egyes szűrők cseréje, érdemes tehát ezt is átgondolni a vásárlás előtt.

Milyen szűrővel rendelkeznek/milyen elven működnek?

A másik legfontosabb szempont tehát a választásnál, hogy egy-egy készülék milyen elven működik és milyen szűrővel/szűrőkkel rendelkezik. Vegyük most ezeket sorra az előnyök és hátrányok figyelembevételével.

HEPA filterrel működő légtisztítók: Egy légtisztítóban akár többféle szűrő is lehet, de HEPA filter szinte mindegyikben van. A HEPA filter megszűri a levegőből a port, az allergéneket, a penészgomba spórákat, a vírusokat és a baktériumokat is. 

Aktív szén szűrővel rendelkező készülékek: Az aktív szén szűrőt leginkább a szagelszívókból ismerhetjük, hiszen legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy semlegesítik a szagokat, a szagokon kívül azonban megkötik mindazon káros anyagokat, amit a HEPA filter is, plusz még a szerves anyagokat, azaz a füstöt és a gáz halmazállapotú méreganyagokat is semlegesítik.

Ionizátorok: Az ionizátorok a levegőből anionokat (negatív ionokat) állítanak elő, amelyek megkötik és semlegesítik a pozitív ionokat, azaz az allergéneket, vírusokat, baktériumokat, spórákat és a kellemetlen szagokat is, egyetlen hátrányuk, hogy az ionizáció során kis mennyiségben ugyan, de ózon keletkezik, ami szintén káros az egészségre. Alapvetően két típusuk létezik:

  • ionizáló sugárzást előállító készülékek: ezeket a gépeket elsősorban az egészségügyben és az élelmiszeriparban használják, működésük lényege, hogy UV fény kibocsátásával működnek, ami az egészségre a legkevésbé káros, 
  • koronakisüléssel, azaz elektromos töltések létrehozásával működő készülékek: ezeket a berendezéseket kifejezetten lakossági célra gyártják.

Germicid lámpával is rendelkező légtisztítók: A germicid lámpák UV-C fényt bocsátanak ki, amely nemcsak a levegőt, de a vizet és a felületeket is képes fertőtleníteni. Az UV-C fény az UV-A vagy UV-B sugárzáshoz hasonlóan szintén káros a bőr és a szem számára, ám a germicid lámpával is ellátott légtisztítók ezt a fényt nem engedik ki, hanem a készüléken belül pusztítják el a levegőben lévő káros anyagokat, kórokozókat.

Fotokatalitikus levegőtisztító készülékek: A fotokatalitikus légtisztítók rendszerint HEPA szűrővel is rendelkeznek, sőt legtöbbször ionizátorok is egyben, más levegőtisztítóktól annyiban különböznek, hogy található bennük egy titánium apatit fotokatalizátor is, melyről azt kell tudni, hogy a titán-dioxid természetes fény hatására aktiválódik, hidroxil szabadgyököket hoz létre, ezáltal a felszívott káros anyagokat vízzé és szén-dioxiddá oldja fel. Ezek a levegőtisztítók annyival tudnak többet társaiknál, hogy az egyéb káros anyagok mellett a bútorok, tapéták, padlószőnyegek ragasztóanyagában található formaldehidet is semlegesítik. Nemcsak légtisztítók, hanem ma már a legtöbb klíma is rendelkezik ilyen szűrővel.

Ózongenerátorok: Az ózongenerátorokban is található rendszerint aktív szén szűrő és ionizátor is, ám az ózongenerátorokról fontos tudni, hogy az ózon káros az egészségre, így használata közben egyáltalán nem szabad az adott helyiségben tartózkodni, sőt még a szobanövényeket is érdemes arra az időre kilakoltatni. Az ózongenerátorok előnye, hogy a levegőn kívül a tárgyak felületét is fertőtlenítik.

Kürtő elven működő légsterilizálók: A kürtő elven működő légsterilizáló készülékeket kevesen ismerik, pedig legnagyobb előnyük azontúl, hogy minden kórokozót, allergént, spórát és illékony szerves vegyületet elpusztítanak az, hogy nem termelnek ózont, sőt még a levegő ózon tartalmát is csökkentik, ezenkívül nem tartalmaznak semmilyen szűrőt, így karbantartást egyáltalán nem igényelnek. Ezek a légsterilizálók a kéményekhez hasonlóan alulról szívják be a levegőt, amit a belsejükben 200°C-ra melegítenek fel, ami gyakorlatilag mindent elpusztít, és így engedik ki a tiszta levegőt a tetejükön.

Rendelkeznek a levegőtisztítók valamilyen minősítéssel?

A szűrővel rendelkező légtisztítók minősítésére szolgál az ún. CADR minősítés, amely a készülék által szállított tiszta levegő térfogatát, a szűrőn átáramoltatott légköbméter értéket adja meg. Fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, ahol ez az érték minimum 250. A légsterilizálóknál ilyen értéket nem találunk, ugyanis azok nem rendelkeznek szűrővel, hanem a készülék belsejében a szerves részecskék 99%-át teljesen megsemmisítik. 

Reméljük, cikkünk segítségével sikerült jobban megismerni a légtisztítókat, és mindenki ki tudja választani a számára megfelelőt.

További tartalmakért látogassatok el a Provident blogjára!

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos látogatást készít elő Pekingben Szijjártó Péter?

Fontos látogatást készít elő Pekingben Szijjártó Péter?

Vang Ji kínai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

Megvan a győztes az izgalmas diákversenyen: Budakeszire került a trófea!

Megvan a győztes az izgalmas diákversenyen: Budakeszire került a trófea!

Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt.

Tovább nőttek a kisvárdai csodakomplexum költségei

Tovább nőttek a kisvárdai csodakomplexum költségei

Úgy tűnik, a Kisvárdán épülő lórehabilitációs központ immár 2,3 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek.

Már Marokkóval is versenyzünk,  egyébként nincs meglepetés – hangzott el a Német-Magyar Kamara sajtótájékoztatóján

Már Marokkóval is versenyzünk, egyébként nincs meglepetés – hangzott el a Német-Magyar Kamara sajtótájékoztatóján

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei felmérése szerint a tagvállalatok általában a tavalyihoz hasonlóan látják a helyzetet, de a részletekben számos újdonság van.

© 2024 (v2.202102)