A járvány végével robusztus visszapattanásra számítunk – interjú

A járvány visszaszorításától a közösségi lét iránti bizalom visszatérését várjuk, valamint a bérlői mix változását. Egyre több konvencionális, nagy bérlő gondolkodik a rugalmasság tényleges irodapiaci jelentésén — mondta az Otthontérkép Magazin kérdésére a szolgáltatott/közösségi iroda-bérbeadással foglalkozó DBH Group üzletfejlesztési vezetője, Féja Balázs.

 

– Bár tavaly nyáron – sajnos csak időlegesen – újraindult az élet, illetve az új helyzetet egyre több cég és munkavállaló kezdi megszokni, az irodabérlet terén változó módon estek az árak, miközben nőttek az üres területek. Ön hogy látja, hogyan alakult, illetve alakul át a piac globális szinten?

— Ahol mi érdekeltek vagyunk, a szolgáltatott/közösségi irodai szegmens, a rövid távú bérleti szerződések miatt jóval hamarabb kezdte el érezni a válság hatásait, mint a hagyományos irodapiac. Mindig is elkötelezettek voltunk az ügyfeleinkkel való jó együttműködés fenntartása iránt, így a 2020-as évben sok erőforrást lekötött a bérlők megtartására irányuló kedvezményekbe, vagy a bérleti konstrukciók átstrukturálásába fektetett szándék. 

— Nőtt e véleménye szerint a verseny az elmúlt időszakban az Önök szegmensében?

— Igen, látható nyomás nehezült a flexibilis irodai szolgáltatók bérbeadottságára és nőtt az árverseny, de talán korai még múlt időben beszélni a változásokról. Ami biztosnak tűnik, hogy a pandémia katalizátorként hatott sok időszerű változás tekintetében, és tartósan fennmaradó változásokat hoz a munkavégzési módok, illetve a munkakörnyezetről alkotott kép tekintetében.

– Mi jellemzi az Ön célpiacát, ügyfeleinek magatartását régiós szinten?

— A flexibilis irodai iparág megérezte egész Európában a válságot, azonban a járvány végével mindenki robosztus visszapattanásra számít. A nagyfokú home-office, valamint az országonként eltérő, de sok esetben tartós korlátozások érthető módon terelik el a cégek figyelmét az irodapiaci döntésekről. 

— Ez mit jelent a gyakorlatban?

— Azt, hogy sok esetben az iroda, mint részben és átmenetileg kihasználatlan bérleti kötelezettség, vagy akár nem kívánt fix költség kerül a beszélgetések középpontjába. 

— És mit várnak a járványhelyzet enyhülésével, elmúltával?

— A pandémia visszaszorításától a közösségi lét iránti bizalom visszatérését várjuk, valamint a bérlői mix változását. Tapasztalataink szerint egyre több konvencionális, nagy bérlő gondolkodik a rugalmasság tényleges irodapiaci jelentésén, amely – a fejlettebb nyugati piacok mintájára – a szolgáltatott, flexibilis irodák térnyerését fogja eredményezni. 

– A magyarországi piac hogyan élte túl ezt az egy évet, melyek voltak a fontosabb trendek, fejlemények?

— A magyar irodapiac egésze talán még nem érzi, de a bérlők oldalán nagyon komolyan megváltoznak az irodahasználati szokások. Az elmúlt év társadalmi kísérlete bebizonyította: a home-office működik, és hosszú távon is velünk marad. Emiatt a lejáró bérleti szerződések kapcsán a bérlők akár jelentősen kisebb irodaterületet fognak keresni, akár az iroda funkciója, kialakítása igényel majd újratervezést.

– Összességében itthon, a saját területén milyen keresleti/kínálati változásokra számít a következő hónapokban?

— Mi a szolgáltatott irodai piac robbanásszerű növekedésére számítunk az átoltottság növekedésével, a járvány után. A piac gyors növekedése jó lehetőséget teremt bérlőknek és szolgáltatóknak egyaránt.

– Mennyiben változik meg a bérlők magatartása a home-office terjedése miatt? Mennyire érzékelik ezt?


— Mint említettem, a szolgáltatott irodai iparágat rövidtávon érzékenyen érintette a járvány nyomában járó magas home-office arány, azonban középtávon ez lesz az iparág növekedésének a kulcsa.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

 Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Mit látott a Spiegel újságírója Magyarországon?

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

25 ezer állás jön létre a kínai beruházások révén.

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Beavatkozásra van szükség Nagy Márton szerint.

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

A segélycsommaggal kapcsolatos kétségeket James David Vance ohiói republikánus szenátor fejtette ki, még a kongresszusi szavazás előtt.

© 2024 (v2.202102)