A szukkulenseknek is van helye a kertedben!

Napjainkban egyre népszerűbbek a szukkulensek, azaz a pozsgásnövények, ami nem is csoda, hiszen túl sok gondozást nem igényelnek, igazi túlélők, mégis rendkívül sokfélék, változatosak, még színvilágukat tekintve is. Cserépben, bent a házban, a teraszon, sziklakertekben, vagy akár csak a kertben szabad földbe ültetve is rendkívül jól mutatnak. Mai cikkünkben, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan lehet belőlük igazán mutatós kerti dekorációt készíteni, mert igenis van helyük a kertedben.

Vízesés, vagy épp bőségszaru szukkulensekből

Ahhoz, hogy pozsgás dekorációnk mutatós legyen, elég egyszerűen csak az oldalára döntenünk egy cserepet, és így ültetni bele a szukkulenseket, a növények ültetését a szabad földön folytatva. Így teljesen úgy fog kinézni, mintha a gyönyörű növények valósággal kifolynának a cserépből. Ha kellően lejt a talaj olyan lesz, mint egy szukkulens vízesés, ha nem lejt a talaj és a cserepet jól megtöltjük, akkor pedig inkább egy bőségszarura fog hasonlítani.

Szökőkút pozsgásokból

Az előzőhöz hasonló hatást érhetünk el, ha egy szökőkút elemeit töltjük meg szukkulensekkel, a széleire ültessünk csüngő pozsgásokat, így valóban olyan hatása lesz majd, mintha a szökőkútból folynának a növények.

Törött cserepek újrahasznosítva

A régi, törött cserepeket nem kell feltétlenül kidobni, remek kompozíciót állíthatunk össze belőlük pozsgásokkal.


Ennek a győri családi háznak a kertjében is a fentiekhez hasonló, szép kis kompozíció született.

Függő pozsgások

Nemcsak a hagyományos balkonnövények, de a szukkulensek is remekül mutatnak függő virágtartókban. Ahhoz, hogy igazán látványos kompozíciót hozzunk létre, rugaszkodjunk el a hagyományos függő cserepektől és használjunk helyettük tésztaszűrőt vagy épp madárkalitkát.

Betűkbe ültetve

A pozsgásnövények szerencsére függőleges kertekben is remekül mutatnak, készíthetünk nekik akár betű formájú „virágládát”. Így falra akasztva is tökéletes kerti vagy teraszdekoráció lehet, de használhatunk erre a célra régi képkereteket is.

A pozsgásnövények egyszerűen cserépbe ültetve, az ablakpárkányon is remekül mutatnak, ahogyan ennek a solymári családi háznak a teraszán is látható.

A szivárvány minden színében

A pozsgásnövényekről elsősorban mindenkinek a zöld szín jut eszébe, pedig elég egy kövirózsát megnéznünk, hogy lássuk, hogy színe a szürkés kéktől egészen a liláig terjedhet, és vannak rózsaszínes vagy egészen bordó árnyalatú fajtái is. Különböző színű szukkulensekből ilyen gyönyörű dekorációt készíthetünk.

Kagylóba ültetve

Teraszuk dekorálásához sokan választják a tengerparti tematikát. A pozsgás növények is rendkívül jól mutatnak nagy kagylókba, csigaházakba vagy kagylókból álló kaspókba ültetve.


Szép kert, nemcsak szukkulensekkel, egy dunakeszi családi ház udvarán.

Bicikli, talicska, locsolókanna

A biciklik, talicskák, locsolókannák, régi szenes vasalók igen népszerű edények különböző virágok számára. Természetesen a szukkulensek is remekül mutatnak bennük.

Közvetlenül a ház vagy a terasz mellé

Közvetlenül a ház vagy terasz mellett jóval gyengébb talajt találunk, általában a fű is kikopik innen. Szukkulenseknek viszont tökéletes ez a terep!

Szobor pozsgásokból

Aki pedig igazán kreatív, akár növényszobrot is készíthet szukkulensekből!

Külföldi képek forrása: decoist.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ezt a kérdést teszik fel az ukránok, miután a rakéta-hiány miatt nem tudtak megakadályozni egy orosz légicsapást, amiben több mint egy tucat civil vesztette életét. Napi összefoglaló a háborúból.

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

A közel-keleti helyzet mellett megkérdeztük a járókelőket az orosz–ukrán háborúról is.

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Uniós forrásból épít újabb 20 töltőállomást Magyarországon az MVM Mobiliti.

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Ma legalább nem a 400 forintos euró felé meneteltünk.

© 2024 (v2.202102)