Látványos és praktikus ötletek kültéri világítás kialakításához

Hogy ingatlanunk kültéri részein is szükség van világításra, az ugye vitathatatlan. A kaputól a bejárati ajtóig vezető utat, az autóbejárót, a lépcsőket a teraszt és a garázst praktikus okokból is meg kell világítanunk, minden más helyre jöhet a hangulatvilágítás! Mutatjuk a legjobb ötleteket!

Világítsuk meg az utakat!

A legfontosabb tehát, hogy világos legyen azokon az útvonalakon, amelyeket alapvetően közlekedésre használunk, akár sötétedés után is. Erre számtalan lehetőség kínálkozik, de a legpraktikusabb kétségtelenül az, ha az út szélébe építjük be a világítótesteket. Tégla- vagy térkő burkolatú utakon például a téglával vagy térkővel megegyező méretű és formájú világítás remekül mutat. Ezek a világítótestek rendszerint energiatakarékos LED égővel rendelkeznek.

És a lépcsőt is!

Balesetvédelem szempontjából kiemelten fontos, hogy ne csak az utakat, hanem a lépcsőket is megvilágítsuk, és erre nem feltétlenül elég a teraszvilágítás. Ha a lépcső a ház fala mellett húzódik, akkor elég lehet egy falikar, ám ha a fal síkjától kijjebb esik, itt is a beépített világítás lehet a legcélravezetőbb, mely kerülhet a lépcsőfokokba vagy akár a lépcsőkorlátba is.

Napelemes hangulatvilágítás a kerti ösvényekre

A kerti ösvények megvilágításánál természetesen már nem a biztonság az elsődleges szempont, hiszen sötétben csak akkor tévedünk erre, ha egy romantikus sétát szeretnénk tenni. Ezért itt inkább a hangulat a legfontosabb, aminek megteremtéséhez ma már számtalan földbe szúrható napelemes lámpa közül választhatunk.

Hangulatvilágítás a teraszra

Az előterasz jó megvilágítása mindenképp fontos, hiszen ezen keresztül juthatunk a bejárati ajtóhoz, ugyanakkor a klasszikus világításon kívül mindenképp jól jön a hangulatvilágítás, akár az elő-, akár a hátsó teraszra is. Ezek lehetnek egyszerű fényfüzérek, lampionok, akár keverhetjük is őket.

Ha hangulatvilágításról van szó, akkor akár a karácsonyi fényeket is kint hagyhatjuk, amennyiben azok nem kifejezetten karácsonyiak, hanem egyszerű fehérek. Ennek a balatonkeresztúri családi háznak a terasza is többféle, hangulatvilágítást kapott, a fedett autóbeálló karácsonyi fényei pedig még fent maradtak, nyár estéken különösen hangulatosak lehetnek.

Egészen egyedi hatást érhetünk el, ha a teraszra világító kaspókat veszünk. Ez nemcsak látványos, hanem praktikus is lehet, ha például nincsen teraszkorlátunk.

És a kertbe

A kerti ösvények megvilágításán túl is kaphat egy kis hangulatvilágítást a kertünk, amit akár a fák ágaira is elhelyezhetünk, az egyedi ötletek megvalósításának csak a fantáziánk szabhat határt.


Nyári konyha, melléképületek

Ha van kerti konyhánk, ott különösen fontos a jó megvilágítás, ugyanez igaz a kerti sütögető, bográcsozó helyekre is. Ennek a tököli háznak a kerti konyhájában a rusztikus téglafalak egészen egyedi beépített világítást kaptak.

Természetesen minden melléképület, és a hozzájuk vezető utak megvilágítása is fontos, különösen, ha sötétedés után is használjuk őket.

Medencék

A medencék megvilágítása pedig kiemelten fontos balesetvédelmi szempontból, akár saját világítással rendelkeznek, akár a körülöttük lévő területet világítjuk meg.

Ennek a solymári háznak a medencéje, és a medence melletti nyári konyha is kapott külső világítást is.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

 Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Mit látott a Spiegel újságírója Magyarországon?

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

25 ezer állás jön létre a kínai beruházások révén.

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Beavatkozásra van szükség Nagy Márton szerint.

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

A segélycsommaggal kapcsolatos kétségeket James David Vance ohiói republikánus szenátor fejtette ki, még a kongresszusi szavazás előtt.

© 2024 (v2.202102)