Így tervezd meg a konyhád, hogy könnyebb legyen takarítani!

A felújítási támogatás sokakat ösztönöz konyhafelújításra (is), hiszen a konyha minősége, színvonala nagymértékben befolyásolja az ingatlan értékét is. Arról nem is beszélve, hogy egy korszerű konyha megkönnyíti a házimunkát, amivel rengeteg időt spórolhatunk. Mindez azonban csak akkor igaz, ha a konyhafelújítás tervezésénél figyelünk arra is, hogy új konyhánkat a lehető legkönnyebben lehessen majd takarítani. Mai cikkünkben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Fessük a falakat könnyen mosható festékkel!

Bár a konyha nagy részét csempézzük, előfordulhat, hogy a festett falfelületekre is rácsapódik valami, ezért érdemes diszperziós festékkel festeni. Természetesen a mosható festékek között is vannak különböző minőségűek, és ma már a legkönnyebben tisztítható festéket is megkaphatjuk matt árnyalatban is.

A konyhai hátfal legyen minél nagyobb, összefüggő felület!

A mozaikcsempe gyönyörű, egészen addig, amíg nem csapódik rá minden főzés, mosogatás közben. Minél több a fuga, annál nehezebb takarítani a konyhai hátfalat, ezért csempéből válasszunk minél nagyobbat, vagy keressünk olyan opciót, mint például az üveglap, laminált, kvarc vagy más felületek, amelyeket egyetlen, vagy 2-3 nagyobb lapból le tudnak gyártani.

Ennek az V. kerületi, felújított lakásnak a modern konyhája például üveg hátfalat kapott.

Legyen minden beépítve!

A legnehezebben mindig a kisebb rések takaríthatók, ezért fontos, hogy lehetőség szerint a konyhaszekrény is faltól falig érjen, és a gépek, de legalábbis a sütő és a mosogatógép legyenek beépítve. Beépíthető konyhai gépeket vásárolni, már csak akkor is fontos, ha szeretnénk kihasználni a felújítási támogatást, ugyanis csak ezeket lehet majd elszámolni.

Ennek a III. kerületi lakásnak a konyhájában is beépítettek minden gépet.

Válasszunk könnyen tisztítható gépeket!

Annak ellenére, hogy beépített gépeket vásárolunk, fontos, hogy ezek könnyen tisztíthatóak legyenek. Egy mosogatógépből vagy egy beépített hűtőből mondjuk nem sok látszik kívülről, de egy sütőajtó, egy főzőlap vagy egy szagelszívó már okozhat kellemetlen perceket, ha nem olyan anyagból készült, ami könnyen tisztítható, vagy minden rögtön meglátszik rajta. Arról nem is beszélve, hogy a gépeknek természetesen a belsejét is takarítani kell. Szerencsére ma már sok olyan háztartási gép van, ami öntisztító funkcióval rendelkezik.

Válasszunk minél egyszerűbb kivitelű ajtókat és fiókelőlapokat!

A főzés során keletkező zsíros gőz, minden felületen meg tud ülni, ezért ha nem akarunk sok időt tölteni a konyhaszekrény takarításával, válasszuk a lehető legegyszerűbb, sima felületű ajtókat és fiókelőlapokat. A takarítást megnehezíthetik a fogantyúk is, ezért érdemes rejtett fogantyúkkal rendelkező konyhaszekrényt vásárolni.

 

Ennek az újlipótvárosi lakásnak a konyhájába is tökéletesen sima felületű konyhaszekrény került.


A munkalap is legyen könnyen tisztítható!

Könnyen tisztítható munkalap az, amelyik egy darabból van kiszabva és nem porózus a felülete. Így praktikus lehet például a Corian vagy a kvarc, de természetesen a tisztíthatóság szempontjából a lényegesen olcsóbb laminált munkalap is kiváló, csak kevésbé ellenálló.

Lehetőség szerint csökkentsük a nyitott polcok mennyiségét!

A nyitott polcok nagyon jól mutatnak, és van ahol szükségesek ahhoz, hogy például egy kicsi, szűk konyhát szellősebbé tegyünk. De mivel sokkal nehezebb takarítani őket, csak annyit használjunk belőlük, amennyi tényleg szükséges, és olyan dolgokat tegyünk rájuk, amiket gyakran használunk, hogy ne csak porfogónak álljanak a polcon.

Figyeljünk, hol helyezzük el a szemetest!

A szemetes mellé könnyen lepotyognak dolgok, ráadásul a legtöbb szemetet mosogatáskor dobjuk ki, ezért praktikus, ha a szemetes edények a mosogató alatti szekrényben kapnak helyet.

Védjük a konyhabútor belsejét!

A fiókok belsejét különösen nehéz takarítani, ugyanakkor a konyhabútort is szeretnénk megvédeni, ezért érdemes a polcokra és a fiókok belsejébe öntapadós fóliát ragasztani. Kicsit drágább, de ha egyedileg készíttetjük a konyhabútort, kérhetünk a polcokra és a fiókok belsejébe melamin bevonatot is.

Külföldi képek forrása: houzz.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Az adósságok 116 milliárd forintra rúgnak, most 64 milliárd forint volt a tét. 

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Itt a tavasz, így megérkezett Budapestre a miniszterelnök kedvenc "trumpozós" konferenciája.

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

© 2024 (v2.202102)