Neked is lehet intim kerted, teraszod!

A kert, vagy akár csak egy terasz igazi ajándék, de csak akkor, ha a szomszédok, vagy az utcán közlekedők nem látnak be a privát szféránkba. Van azonban egy jó hírünk: minden kertből vagy teraszból lehet intim kertet, teraszt varázsolni, és ehhez még csak magas falakkal sem kell körbevennünk a területet. Mutatjuk, hogyan!

Növényekkel

Ültessünk füvet!

Persze, hogy füvesítjük a kertünket, de mi itt most nem a szépen nyírt gyepre gondolunk, hanem azokra a fűfélékre, amelyek jó magasra megnőnek, ezáltal természetes kerítésként funkcionálnak. A magas füvek előnye, hogy annak ellenére, hogy takarnak, a napfényt mégis beengedik. A miscanthus (kínai nád, vagy elefántfű) például tökéletes lehet, de legalább ennyire jó választás a nádtippan is, ami duplán ültetve már gyakorlatilag sövényt alkot.

Bár ennek a XVI. kerületi családi háznak a kertjében nem alkotnak összefüggő kerítést, lehet látni, milyen magasra meg tudnak nőni, és mennyire mutatósak a díszfüvek.

Sövénnyel

Természetesen ültethetünk kifejezetten sövényt is. A sövény gyakorlatilag a legpraktikusabb élő kerítés, sok hasznos élőlénynek is otthont ad. Hazánkban talán a babérmeggy a legelterjedtebb, de jó választás a közönséges tiszafa vagy az oszlopos gyertyán is.

Ennek a székesfehérvári családi háznak a medencéjét például magas sövényfal védi.

Az örökzöld sövények kifejezetten praktikusak az utcára néző oldalon, ugyanis nemcsak a kíváncsi tekintetek elől védik otthonunkat, de a forgalom zaját is csökkentik, és a kipufogógázból is jóval kevesebbet engednek át.

Magas sövénnyel

Vannak olyan sövénynek alkalmas növények, melyeket törzsesre nevelnek, így gyakorlatilag a törzsük feletti lombkoronát lehet sövényformára nyírni. Ilyenek például a közönséges gyertyán, vagy az európai bükk. A magas sövény ideális olyan helyre, ahol van kerítés, de nem elég magas.

Bambusszal

A bambusz nagyon mutatós élő kerítés lehet, ráadásul nagyon gyorsan nő. Távol-keleti stílusú kertekbe kifejezetten passzol. Egyetlen hátránya, hogy a gyökereivel terjeszkedik, és gyorsan megjelenik ott is, ahol nem szeretnénk, ráadásul mindezek után kiírthatatlan. Erre azonban jó megoldás, ha a talajszintnél magasabban, fémből készült virágládákba ültetjük.

Futónövényekkel

Nagyon egyszerű megoldás, ha kerítés helyett inkább futtatórácsot veszünk, amire valamilyen futónövényt futtatunk. Futónövényekből óriási a választék, de ha azt szeretnénk, hogy egész évben takarást biztosítson, mindenképp örökzöldet válasszunk.

Hirdetés

A futtatórácsok nem olcsók, de örökzöld növény esetén egy szimpla drótkerítés is megfelel, hiszen úgysem fog később látszódni. Ha mégsem örökzöld növény mellett tesszük le a voksunkat, akkor nagyon szép fa- vagy kovácsoltvas futtatórácsok közül válogathatunk. A fa esetében számoljunk azzal, hogy gyakran le kell majd festeni, a kovácsoltvas futtatórács viszont örökéletű.

Dézsás növények, ha nem tudunk várni

Ha nem szeretnénk éveket várni arra, hogy élő-, zöld falunk megnőjjön, érdemes már kifejlődött, dézsába ültetett növényeket választani, és dézsástól elhelyezni kertünkben. Ezeknek a növényeknek előnye, hogy könnyen mozgathatók, ugyanakkor teraszra is ideálisak.

Árnyékoló rácsokkal, kerítésekkel

Remek megoldást jelenthetnek a különböző árnyékoló rácsok, kerítések is. A legszebbek talán a fém perforált lemezből készültek, de a fából vagy fonott fűzből készült árnyékolók is nagyon mutatósak.

Ha felülről néznek a kíváncsi tekintetek

A szomszéd természetesen nemcsak oldalról, hanem különösen társasházak esetén, az emeleti erkélyéről, teraszáról is beláthat hozzánk. Ilyenkor jó megoldás akár valamilyen textilből készült árnyékoló, napernyő vagy napvitorla, ami költséghatékony megoldást jelenthet, vagy kicsit drágább, de annál tartósabb lehet egy pergola, amire még növényt is futtathatunk.

Társasházak kertkapcsolatos lakásainál, vagy alacsonyabb szinteken fekvő teraszainál előfordulhat, hogy gyakorlatilag minden irányból látnak a szomszédok. Ilyenkor két megoldás létezik: az egyik, hogy nem a kert vagy terasz egészén, hanem csak egy kis részén biztosítunk teljes takarást, például ott, ahol a jakuzzi van, vagy ahová ki szoktunk ülni beszélgetni, kávézni. A másik megoldás, hogy a területet minden irányból elszeparáljuk, ilyenkor azonban mindenképp érdemes különféle takarást biztosítani, azaz igény szerint legyen bizonyos oldalakon zöldfal, bizonyos oldalakon valamilyen épített takaróelem, így nem fogjuk úgy érezni, mintha egy dobozban lennénk.

Ez a II. kerületi villalakás három, zöld növényekkel körbevett intim terasszal is rendelkezik.

Külföldi képek forrása: houzz.com

Újítsa fel otthonát Raiffeisen Személyi Kölcsönből! Új ügyfélként jövedelemátutalás nélkül igényelheti. Kamat:7,95% THM:8,7%. Ingatlanfedezet nélkül.


© 2021 (v2.202102)