A zöldellő, virágzó kert titkai

Sokan, sokféle fűmagot, trágyát, nyírási praktikát próbálnak ki a zöldellő kert érdekében, pedig pár egyszerű szabály betartásával nem a szomszéd kertje, hanem a miénk lesz mindig zöldebb…

Egy öreg kertésszel beszélgetve kiderült számomra, nem a drága fűmag, nem is a talajcsere, nem is annyira a sok, vagy kevés napfény, hanem leginkább a nedvesség, a folyamatos öntözés az, ami a szép zöld kertet, különösen a szép pázsitot megkülönbözteti a szomszéd gazos, kikopott, sárguló „fűtengerétől”.

Az öreg persze egyszerűbben három igen rövid, hárombetűs szóban foglalta össze a „füves hitvallását” miszerint- jó fűhöz három dolog kell: víz, víz és víz. Majd e sorok írója azért csak kötötte az ebet a karóhoz, és megint megkérdezte: melyik fűmag, melyik műtrágya, melyik talaj, milyen vakondháló, milyen gondozás szükséges? Az öreg elgondolkodott, majd sok évtized tapasztalatával a háta mögött azt mondta: az egyszerűbb talajt lehet kicsit trágyázni, a füvet nem árt szellőztetni, de mindennek az alfája és az ómegája a nedvesség. Tavasszal és ősszel minden nap, a friss gyepet akár reggel-este is kell öntözni, nyáron pedig „hűteni” kell a nedvességgel. Aki ismeri a brit gyepet és a brit klímát, annak nem is kell mindezt magyarázni – tette még hozzá az öreg kertész.

Bár azt még elárulta, hogy a fű nyírása is igen fontos: 10-12 centis magasság felett lehet nyírni. Tavasszal 1-2 hetente, nyáron akár hetente is. Lényeges azonban, hogy nem szabad sárgára, a csomókig lenyírni, inkább a felső egyharmadot szabad csak levágni, mivel a fű a levelekben tárolja a tápanyagot. A túl rövidre vágás különösen nyáron káros. Végezetül: ha erős, egészséges, rendszeresen vágott és öntözött a fű, akkor jóval kevesebb gaz és más oda nem illő növény fog benne növekedni!

 

Most már csak az a kérdés maradt, hogy mivel öntözzünk, mert persze lehet simán egy slaggal is, de egyrészt, kinek van erre ideje, másrészt mi garantálja, hogy ezzel a módszerrel a gyep minden részén egyenletesen oszlik majd el a nedvesség. A fű öntözésére a legkiválóbbak a különböző esőztetők, melyek közül a kertünk méretétől függően választhatjuk ki a számunkra ideálisat.

Érdemes szót ejtenünk más növényekről is. A veteményeskert esetében ugyanis sokkal jobb megoldás a kiépített öntözőrendszer, ha nem szeretnénk órákat eltölteni azzal, hogy slaggal locsolunk. Itt kiváló megoldás lehet a csepegtető tömlő, amivel időt és vizet takaríthatunk meg.

A virágoskertnél pedig már nagyon sokat számít a kert mérete is, illetve, hogy milyen fajokat ültettünk egymás mellé. Ahhoz, hogy mindegyik virág a megfelelő vízmennyiséget kapja érdemes egyedileg öntözni őket locsolótömlővel. Itt különösen fontos a megfelelő öntözőfej, vagy öntözőfejek kiválasztása, hiszen mást igényelnek a fiatal palánták, és mást a már megerősödött virágok, bokrok. Ahhoz, hogy ne gabalyodjunk bele teljesen a locsolótömlőbe, pedig érdemes tömlőkocsit/tömlődobot is választani.


Amennyiben öntözőrendszert, öntöző eszközöket keresünk, sohase elégedjünk meg a silány minőséggel, hiszen a nap, a nedvesség hamar tönkreteszi a gagyi berendezéseket. Ez különösen igaz a kiépített csepegtetőrendszerre, de ugyanígy van a különböző tömlők, szórófejek esetén is. Válasszuk hát a legjobbat.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)