Így újítsuk fel a konyhát okosan!

Az elmúlt másfél évben otthonunk helyiségeinek szerepe még összetettebb lett, az eredeti funkciójuk kibővült, ami alól a konyha sem képez kivételt. Az emberek többsége most kezdte igazán kihasználni, hiszen amíg a mindennapi étkezést eddig éttermekben, munkahelyen, iskolában oldották meg, most az otthoni munkavégzés és tanulás újra reflektorfénybe hozta a konyhát. Egy ilyen helyzetben pedig igazán meglátszik, hogy milyen változtatásokat, felújításokat szükséges eszközölni annak érdekében, hogy régi-új rendeltetését is betöltse, miközben a kényelemről és az esztétikáról sem feledkezünk meg.

Helykihasználás és kompakt megoldások

Konyhánk legmeghatározóbb adottsága a mérete, így azzal kell gazdálkodnunk. Az egyre ritkuló bevásárlási szokásoknak köszönhetően a felhalmozó életmód vált jellemzővé, ami magával hozta a konyha tárolókapacitásának újragondolását. 

Az egyik fal mentén egy szekrénysor létrehozása nagyszerű módja lehet a tér optimalizálásának és megnyitásának, ugyanakkor, ha a lehetőségek adottak, akkor egy sziget vagy reggelizőpult kialakítása is bőséges helyet kínál a tároláshoz. A konyhaszigetek kiterjesztése pedig munkaterületté is alakítható, azonban ne feledkezzünk meg a körbejárhatóságról sem, hogy ne hátráltassuk a főzést!

Élet a konyhában

Azt, hogy a konyhabútor, alapanyagát és megjelenését tekintve, hogy néz ki, leginkább ízlésünk és pénztárcánk határozza meg, de a munkalap kiválasztása már nagyobb körültekintést igényel. A konyhának ezen a részén zajlik a legtöbb munka, miközben olyan kihívásokkal kell szembenézni, mint a karcolások, ételek okozta foltok és a különböző kiömlő folyadékok. Az esztétikum, könnyű tisztíthatóság, kopásállóság, hőállóság: csak néhány kritérium, amely szerepet játszik a megfelelő döntésben. Szerencsére mára már a munkalapok anyagainak tárháza: laminált, tömörfa, természetes kövek, kvarckő, akril, üveg, beton, fém stb. jelentősen kibővült, így az életvitelünknek és az igénybevételnek leginkább optimális lehetőségek közül válogathatunk.

A konyhabútor megválasztása mellett érdemes kiemelt figyelmet szentelni a konyhai gépeknek is. Mindennapi életünk zökkenőmentes működéséhez szinte elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk hűtővel, sütővel, főzőlappal vagy tűzhellyel, páraelszívóval, mosogatógéppel és egyéb konyhai kisgépekkel. Ezek kiválasztásánál több dolgot is mérlegelnünk kell, de ami mindegyikre igaz: el kell döntenünk, hogy beépített készüléket vagy külön állót szeretnénk.

Burkolatok, színek, formák

Manapság már nem nagyon szokás különbséget tenni fürdőszobai és konyhai csempe között, sokkal inkább meghatározóak a méretek, a trendek, a szokások, illetve a minőség és a könnyű tisztíthatóság. A falicsempék kimeríthetetlen dizájnforrást jelentenek a burkolatok világában, ezért célravezetőbb, ha a kiválasztott csempét a konyhabútor színével, anyagával hangoljuk össze, mint mondjuk a járólappal!

Igazi jolly jokernek számít a most divatos fahatású padlólap, amely természetes és meleg hatásával szinte időtlennek mondható, minden megjelenésű csempéhez jól illeszkedik. Például az egyre inkább közkedveltté váló és újra virágkorát élő metrócsempékhez vagy a mozaik hatású csempékhez. A hagyományosnak mondható 10 x 10 cm-es konyhai csempék is reneszánszukat élik, így számtalan mintával, színben vagy formára vágott alakban is megtalálhatók… Tényleg csak a képzelet szabhat határt. Arra figyeljünk, hogy a konyhába, étkezőbe érdemes a padlóra magas kopásállóságú terméket választani, hogy az aktív használat során is tartósan szép maradjon a felülete!


A teljesség jegyében

Az igazi összhatás érdekében nem szabad megfeledkeznünk a csaptelepről sem, hiszen egyetlen konyha sem teljes nélküle. Itt is hatalmas a piaci kínálat, kedvünkre szemezgethetünk az egykaros, tekerőgombos, infrás, nyomógombos vagy akár kihúzható zuhanyfejjel ellátott csaptelepek közül. Konyhafelújítás során érdemes a régi csaptelepeket is kicserélni olyanra, ami garantáltan időtálló, strapabíró, és sokáig szolgál majd minket. Fontos szempont, hogy a csaptelep a mosogató anyagához és felületéhez is passzoljon, miközben figyelembe veszünk olyan esztétikai elemeket is, mint a méretek és arányok! 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

1990 óta feléjük se néztünk, most rögtön külképviselet is nyílik az afrikai országban.

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Vannak viszont helyek, ahol már ki sem tudták mutatni a vírust a szennyvízből.

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

A béremelés mellé jár még egymillió forint prémium, emelt vakációs juttatás is - de ez sem volt elég a szakszervezetnek.

Lopott képből dolgozott a magyar kormánypropaganda

Lopott képből dolgozott a magyar kormánypropaganda

Egy punkegyüttes képét használták fel a dollárbaloldalozó plakáthoz, Ön szerint fizettek érte?

© 2024 (v2.202102)