7 lépés a gyerekbarát nappalihoz

Sokan már az első gyermekük születése előtt azon gondolkoznak, hogy hogyan lehetne a nappalihoz igazítani a gyerekek igényeit, avagy a nappalit gyerekbaráttá tenni, míg vannak, akik ennek fontosságára akkor döbbennek rá, amikor a csemete bizony már helyváltoztatásra is képes. Csinálhatunk gyermekünk számára bármilyen szép és biztonságos babaszobát, sajnos szembe kell néznünk a ténnyel, hogy bezárkózni a szobájába kizárólag kamaszkorában fog, addig azonban a nappalit fogja napról-napra játszótérré változtatni. Mutatjuk a 7 legfontosabb lépést a gyerekbarát nappalihoz.

De mit is jelent pontosan az, hogy egy nappali gyerekbarát? Elsőre biztosan mindenkinek a biztonságosság jut eszébe, pedig nemcsak erről van szó. A gyerek biztonsága mellett a berendezési tárgyak állagmegóvására is gondolnunk kell, és azt a nem elhanyagolható tényt is figyelembe kell vennünk, hogy ahol gyerek van, ott rendetlenség is van, tehát jó, ha a nappali gyorsan összepakolható.

Biztonság

Azért első helyen mégiscsak a biztonságot kell megemlítenünk, ami azt jelenti, hogy igyekezzünk olyan bútorokat vásárolni, amelyeknek lekerekített a sarka, és a konnektorokba is vegyünk vakdugót. Mindez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk például egy szép dohányzóasztalról, ha az négyszögletes, hiszen vehetünk rá sarokvédőt is. Emellett fontos, hogy ha van olyan szekrény a nappaliban, amiben a gyerekekre veszélyes tárgyak is vannak, akkor vegyünk rájuk gyerekzárat, a magasabb bútorokat pedig mindenképp rögzítsük a falhoz, de még egy alacsonyabb komód is fel tud borulni, ha a gyerek megpróbál felmászni rá, ezért nem árt azokat is rögzíteni.

Megfelelő padlóburkolat

Kicsit még a biztonsághoz kapcsolódik a megfelelő padlóburkolat kiválasztása. Fontos, hogy a padló ne csússzon, ugyanakkor a szőnyegpadló nem megoldás, mert nehezen tisztítható. A legjobb, ha a nekünk tetsző járólap, parketta vagy laminált padló burkolatot arra a pár évre, amíg a gyerekek kicsik, letakarjuk egy strapabíró, nagy szőnyeggel. A kisebb szőnyegeket felejtsük el, mert csúszhatnak, egy nagy szőnyeg azonban lefedheti azt a területet, ahol a gyerekek játszanak, szaladgálnak, a padlószőnyeggel ellentétben mégis felszedhetjük azt, ha ki szeretnénk tisztíttatni.

Ennek a VII. kerületi lakásnak a nappalijába például pont ideális méretű szőnyeget választottak.

Funkcionalitás

Szintén kapcsolódik részben biztonsághoz a funkcionalitás, hiszen egy helyiség, ami elsősorban funkciójának megfelelően lett berendezve, az biztonságos is. A funkcionalitás azt jelenti, hogy ha gyerekeink vannak, a bútorok kiválasztásánál az elsődleges szempont kell, hogy legyen, hogy azok valóban betöltsék funkciójukat és csak másodlagos szempont a stílus.


Mielőtt vásárolunk, gondoljuk végig, hogy a nappali bútorait, milyen funkciójukban szeretnénk használni, gondoljunk bele, hogy mennyi tárolóhelyre, ülőhelyre lesz szükségünk, és azt is vegyük számba, mi az, ami kényelmesen elfér anélkül, hogy a helyiség túlzsúfolt lenne. Ne vegyünk meg egy szép bútort csak azért, mert szép, hogyha aztán egyáltalán semmire nem fogjuk használni, és csak a helyet foglalja. Dekoráció céljára inkább kisebb dísztárgyakat válasszunk, és a funkcionális bútorok között is biztosan találunk majd olyat, ami az ízlésünknek megfelelő és illik az egész lakás stílusához.

Ebben a lágymányosi lakásban a nappaliból nyílik a gyerekszoba, szinte észre sem lehet venni az átmenetet.

Mindennek helyet adó, rejtett tárolók

A funkcionalitás egyúttal azt is jelenti, hogy tárolóhelyet tudunk biztosítani annak a rengeteg holminak, ami a nappaliban fel tud szaporodni, ha gyerek is van a családban. Ha egyszer gyerekünk születik, óhatatlanul elkezd nőni azoknak a tárgyaknak, játékoknak a száma, amiknek igazából sosincs helyük. Ezeknek a tárgyaknak a tárolását könnyítik meg a „mindent bele fiókok”. Tartsunk fent egy fiókot arra a célra, ha hirtelen gyorsan kell rendet rakni a nappaliban, a gyerekeknek is könnyebb, ha tudják, hogy rendrakáskor abba a fiókba, mindent beledobálhatnak.

Ennél jobb megoldás, ha vannak rejtett tárolóink a játékok számára. A gyerekek számára kín a nappaliban való összepakolás, ha a játékaikat minden egyes alkalommal be kell vinniük a szobájukba. Azoknak a játékoknak, amikkel minden nap és mindig a nappaliban játszanak érdemes inkább egy rejtett tárolót fenntartani, így például a tárolóval rendelkező dohányzóasztalok, padok, ottománok, ülőgarnitúrák nappalink legpraktikusabb darabjai lehetnek.

Ennek a XI. kerületi családi háznak a nappaliját egy szép láda választja el az étkezőtől. Rengeteg mindennek helyet adhat.

Kényelmes bútorok

A nappaliban lévő bútoroknál kiemelten fontos, hogy ne csak szépek, hanem kényelmesek is legyenek, és a gyerekek kényelmére is kell gondolnunk, ha azt szeretnénk, hogy a bútorokat valóban funkciójuknak megfelelően használják. Ha ódzkodunk attól, hogy kifejezetten gyerekbútorokat is vegyünk, mert úgy is kinövik, akkor gondoljunk arra, hogy ezeket el is tudjuk adni, ha már nincs rájuk szükség, illetve bizonyos bútorok, mint például az ottománok, puffok, ülőpárnák, babzsákfotelek a gyerekek számára is kényelmesek.

Strapabíró anyagok

Természetesen nemcsak azt kell nézni, hogy a nappali minden szempontból megfeleljen a gyerekek igényeinek (is), hanem azt is, hogy a nappali bútorai is túléljék a gyerekeket. Legnagyobb veszélyben természetesen a kárpitozott bútorok, szőnyegek vannak, ezért ezekből válasszunk olyanokat, amelyeknek strapabíró és könnyen tisztítható az anyaga, és kerüljük a világos színeket.

Jó, ha a kárpitozott bútoraink könnyen cserélhető huzattal rendelkeznek, illetve a díszpárnákra is vehetünk plusz huzatokat. Az ülőbútorok ülőfelületeit pedig takarjuk le valamilyen szép pléddel, ágytakaróval. Természetesen nem árt, ha az egyéb bútorok felülete is könnyen tisztítható, lemosható.

Ha dekoráció, akkor minimalista szemlélet

A kisebb lakásdekorációk tekintetében pedig jobb, hogy ha a minimalista szemléletet, azaz a kevesebb több elvét követjük, és a veszélyes vagy sérülékeny dísztárgyakat a lehető legmagasabbra pakoljuk.

Képek forrása: pixabay

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha panel, akkor hamar megy

Ha panel, akkor hamar megy

Három hónapon belül gazdára találnak a panellakások.

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Mérnöki pontossággal fognak készülni a gyorséttermi ételek.

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

© 2024 (v2.202102)