Ismerje meg Ön is a mesebeli Dunaalmási Öregmalmot!

Éppúgy kezdődik ez a történet is, mint a legtöbb mese, vagyis: Egyszer volt, hol nem volt a Duna partján egy réges-régi malom. Olyan vén már ez a Dunaalmási Öregmalom, hogy a 400 éve erre járt törököket is látta, nem beszélve a zsámbéki pasáról, aki anno írásos engedélyt adott a működtetésére. Ám a malmot nem a Duna vize hajtotta, hanem az Által-ér, mely a folyóba torkollik.

Hogy annak idején hány kerék hajtotta a Dunaalmási Öregmalmot, azt már a szépapáink sem tudták, de hogy később, egészen 120 évvel ezelőttig 4 kerék működtette, az már bizonyos. Az esztendők során többször átépítették, mai formájában pedig úgy pompázik, mint hajdan a 18. században.

 

Egy jó fél évszázada azonban még nem így festett. Történt ugyanis, hogy egy fiúcska, aki nem messze, Almásfüzítőn élt, rendszeresen ott fürdőzött a dunaalmási strandon, közvetlenül a malom közelében. Észre sem vette akkoriban, hogy már azidőtájt rabul ejtette őt az épület és a környezet, melynek utolsó bérlője egyik cimborájának a nagymamája volt. Telt, múlt az idő, közben a malmot államosították, de nem törődött vele senki, olyannyira, hogy egy betonkőüzem építése szinte romba döntötte.

Közben a fiúcska felcseperedett és egyik kirándulása alkalmával egy közeli Halászcsárdában vendégeskedett. Aztán gondolt egyet, csak megnézi, hogy vajon áll-e még gyermekkorának ez a meghatározó épülete. Szomorúan látta, hogy milyen elhagyatott a malom és a környezete: romokban állt, harmadrésze leégett, legombásodott. Úgy határozott, hogy ez így nem maradhat, és minden követ megmozgat, hogy a malom és a molnárház újra régi fényében ragyoghasson.

No, de mielőtt szó szerint is megmozgatta volna azokat a bizonyos köveket, először a hivatali köveket kellett elgördítenie az útból. Ugyanis, mint már említettem, államosították és műemlékké nyilvánították az épületeit. A környéken mindenki furcsállta, hogy van még egy bátor ember, aki még pályázik rá, de hősünket ez nem érdekelte. Addig járt a hivatalnokokhoz, míg engedélyt nem szerzett, azzal a feltétellel, hogy az újjáépítés után úgy álljon ott a malom, mint 200 évvel ezelőtt.

Több se kellett a legénynek, ráállt a dologra. Malomszakértő, tervező sietett a segítségére, akik a molnárház felújításában is vele voltak. Ez utóbbit az alapoktól építették újjá, és modernebb külsőt is kaphatott. Így hát 1995-ben megvette, ´96-ban megterveztette, ´97-ben részben lebontotta, ´98-ban pedig megkezdte az építkezést. A századfordulóra már állt a malom szerkezete, de kellett még bő 10 esztendő, hogy engedélyestől, mindenestől elkészüljön. A férfi minden vagyonát erre kuporgatta, áldozta és belül modernné varázsolta.

Büszke volt és büszke is lehetett hősünk a munkájára, mely hosszú évek óta azóta is a birtokában van. És ugyan élete egyik szerelmét tisztelheti az Öregmalomban és az őt körülvevő birtokban, amely gyermekkorának egy kis szeletét mindig is őrizni fogja, de úgy határozott, új gazdát keres neki.

És hogy milyen gazdára várna ez a páratlan szépségű és egyediségű épületkomplexum?

Olyanra, aki a víz és a régi épületek, netán épp a malom szerelmese, hiszen az Öregmalom közvetlenül a Duna partján áll. Már önmagában emiatt is különleges, hiszen manapság közvetlenül a folyóparton ingatlant vásárolni igen nehéz.

De a birtokon sétálva nem csak a Duna folyását, hanem egy közeli patak csörgedezését és egy tavirózsákkal borított tó csobbanását is hallani lehet az amúgy igen csendes, háborítatlan környezetben, ahol állítólag annak idején Mária Terézia is szívesen sétálgatott, őt is rabul ejtette a táj szépsége. Kénes, állandó 24 °C-os bővizű forrás is csobog itt, a sziget pedig magánkézbe nem adható természeti helyként is szolgál.

Az új tulajdonos akár hajóval is megközelítheti a birtokot, hiszen egy saját kikötő létesítése is lehetséges, viszont a dunaalmási kikötő sincs messze. A Duna fölé közvetlenül 182m²-es terasz nyúlik, grillezővel, és amely közepes vízállásnál kedvenc helye lehet a horgászoknak is.

Rendezvények szervezésére is alkalmas a terület, legyen az bármilyen családi esemény, esküvő, stb, hiszen a teraszon akár 80 fős vendégsereg is kényelmesen helyet foglalhat. És az alsó teraszt még nem is említettük, mely igazán mediterrán hangulatot idéz 8 éves szőlőlugasával. És tökéletes helyszíne lehet az épületegyüttes egy néhány napos természetközeli elvonulásnak, életmód tábornak, ahogy erre a korábbi években is rendszeresen volt példa.

Öt, fürdővel is rendelkező szoba várja az itt megpihenőket, és 90m²-es étterem az éhes vendégeket. A személyzet pedig helyben készítheti a finom fogásokat a hozzá tartozó konyhában. További lehetőségeket kínál a 120m²-es beépíthető padlástér és az ugyanekkora alapterületű pince is. A világos padlástér alkotótáborok foglalkozásainak helyszíne is lehet többek közt. Az épületegyütteshez mindezeken felül melléképület, garázs, zöldségraktár, gondnoki lakás, személyzeti öltöző és fürdő is tartozik.

Akinek pedig ittléte alatt kirándulni támad kedve, kerékpárra is pattanhat, ellátogathat a közeli lovardába, bort kóstolhat a Neszmély Hilltop Borházban, vagy akár hajókázhat is.


Aki csendre és nyugalomra vágyik, illetve már egy ideje azon gondolkodik, hogy egy erre a célra alkalmas, csodás természetközeli helyen szeretne vendégeket fogadni, akkor megtalálta az erre legalkalmasabb ingatlant. Olyan egyedülálló épületegyüttes ez, mely egészen biztosan rabul ejti azt is, aki birtokolhatja majd és azt is, aki csak erre sétál.

Egyeztessünk időpontot, járjuk együtt körbe, és Ön is egészen biztosan beleszeret, mint a ´90-es évek közepén az a hajdani fiúcska, akiben boldog gyermekkorát idézte fel ez a mára már luxusvillává alakított komplexum.


A cikk megjelenését az ingatlan hirdetője támogatta.

© 2021 (v2.202102)