Vendégségben Soma Mamagésa otthonában: a természet lágy ölén

Az Alföldön született, de a Buda körüli hegyeket, a Balatont, benne Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, valamint a tengert azért mégiscsak jobban kedveli mint a síkságot – vallja be Spitzer Gyöngyi, vagy ahogy a többség ismeri Soma, illetve Soma Mamagésa. Művészként és spirituális tanítóként nem csak a Somamamagesa.hu portált, de a tudatosság magazint, az Ujegyensuly.hu-t is működteti, valamint újabban a mély-szegénységben élőknek segít a Segitekegycsaladot.hu projekt megálmodásával és koordinálásával. Gyöngyi budakalászi családi házában fogadta az Otthontérkép Magazin újságíróját és fotósát.

Sokan, sokszor mondjuk, hogy szeretjük a természetet, hiszen az olyan trendi (jajj, ez a szó) manapság. De jóval kevéssé hiteles az, aki ezt vallja, majd egy hipermodern, steril, belvárosi lakásban, egyetlen kókadt dizájn-kaktusz társaságában fogadja azt embert… No, közel sem ez a helyzet Spitzer Gyöngyi, avagy Soma Mamagésa és férje otthonában Budakalászon. Már a bejáratnál egy elképesztő méretű rózsabokor fogadja az embert, amely a mesehangulatú ház kocsibeállójára fut fel. A júniusi illatözön mellett nem is lehet egykönnyen elmenni.

Rózsabokor és Soma a ház előtt
Rózsabokor és Soma a ház előtt – fotók: Rostás János László

 

De a lakásba belépve is minden asztalon váza, benne friss, jobbára a saját a kertből szedett virágok. A kert pedig kifejezetten mesés, különleges fákkal, kis kerti tavacskával, és persze a ház mögött épített nagy télikerttel, ahol a természet megint csak folyton-folyvást „beles” Somáék meghitt otthonába, és ahol még csípős, hideg időben is lehet vendégeket fogadni.

Mert, mint kiderül a Segitekegyecsaladot.hu projekt 34 önkéntesének is itt volt a „csapatépítője”, illetve lesz nyáron ismét.  Gyöngyi nem is gondolta volna egyébként, hogy nincsen Magyarországon egy olyan weboldal, amely a mély-szegénységben élők egyfajta „adatbázisa”, ahol a szegény, de sorsuk ellen kifejezetten tenni akaró családok problémái, szomorú története megismerhető. Olyan hely, ahol a segíteni akaró civilek, felekezettől függetlenül segíthetnek anyagiakkal, tárgyakkal, önkéntes munkával.

A különleges hangulatú télikert – fotók: Rostás János László

 

De visszakanyarodva a természet, a természetesség témájához: Soma friss forrásvízzel és a kertből szedett bodza-akác teával kínál minket. Szó sincsen holmi filteres teáról vagy instant kávéról, esetleg adalékanyagokkal dúsított, mesterségesen „felfújt” bolti aprósüteményről. Amíg pedig a fotózáshoz a világítást készítjük elő, Soma elnézést kér, de visszaül a friss zsenge borsót pucolni a vacsorához, amelyet a közeli piacon, közvetlenül a termelőtől vásárolt.


Amikor arról kérdezzük, hogyan került Budakalászra, a domboldalba, nevetve meséli, hogy amikor gyereket terveztek párjával (Lázár György hangmérnökkel – a szerk.) egyszerűen csak el akartak szabadulni a forgalmas, bűzös belvárosból, ahol még ma, a forgalomcsökkentés idején sem szívesen tolna babakocsit Gyöngyi. (Lázár fiuk 1991-ben, Lili Hanna lányuk pedig 1993-ban született.) „Gyuri a Kecskeméti utcai lakását dobta be a közösbe, én meg hoztam pár vázát és a ruháimat” – meséli nevetve a mindig közvetlen és őszinte; viselkedésével, stílusával is a természetességet erősítő Gyöngyi.

Szívből, intuícióból éli az életét, s így történt a házassága is. A közeli Lupa tóban úszott éppen, amikor már megvoltak a gyerekek, és azt mesélte, hogy “a belső hang” határozottan azt mondta neki, “szeptember 20-án meg kell házasodnotok!”. És így is lett, Gyurival 1997. szeptember 20-án kötöttek házasságot. De ekkor már jó pár éve Budakalászon laktak, a jelenlegi háztól két utcányira. Ám amikor nőttek a gyerekek, muszáj volt egy tágasabb otthont találni.

Budakalászra egyébként az akkor még itthon, a szomszédos Pomázon lakó neves avantgárd művész, Wahorn András barátja kalauzolta Somáékat, és mutatta meg az azóta is egyik legjobb barátjának, Gyöngyinek a környéket. Akkoriban még közel sem épült annyira egybe Észak-Budával Budakalász, és a házak is megfizethetőbbek voltak, mint Pomázon, így végül itt kötöttek ki. A babakocsit a szép környezetben tologató, Budapestről kiszabaduló Gyöngyi látta a falu rendkívüli adottságait, és mondogatta is: Budakalász city, világközpont…

Mára azonban annyi áruház, intézmény települt ide, hogy sokkal inkább városias az egykori csendes, agglomerációs falu, bocsánat, 2009-óta kisváros. A zöld, vidékies környezet inkább csak a nagy forgalmú főúttól kissé távolabb jellemző a településre. A két tó (benne a menő Lupa stranddal), a közeli Duna, a különleges budai hegyekre szép kilátást nyújtó domboldal azonban olyan miliő, amit semmi másra nem cserélne el Soma, aki a három évtized alatt tősgyökeres helyi lett, és világának ma ténylegesen Budakalász a központja.

A beszélgetést tovább szőve megtudjuk, hogy a hegyek szeretete gyermekkorából fakad, amikor éppen hogy nélkülöznie kellett látványukat. „Hajdúnánáson nőttem fel, az Alföldön, ahol a legnagyobb ‘magaslat’ a pár méteres Rácz-domb volt, ahonnan még éppen valamelyest le lehetett csúszni a szánkóval. De legfeljebb a gyermeki képzeletemben volt az a kis bucka igazi domb” – meséli. Igaz, azért a természet szeretetét gyermekkorából hozza, hiszen, mint kiderül, óvodába sem járt, pici gyerekként is sokat járta a testvéreivel az erdőt, a mezőt a teremtő tenyerén.

Ahol igazán jól érzi magát felnőttként, az a tavak, a folyók, a források, a patakok, az erdő és hegyek közelsége, itt tud igazán feltöltődni. A saját önismereti elvonulós táborait idén a Pilisben, majd a Nógrád megyei dombvidéken, valamint a Balaton és Sümeg közelében tartja. Ez utóbbi helyen, az egyik kis faluban van a balatoni mini-birtokuk is. Olyan helyen, ahonnan az összes tanúhegy, valamint a Balaton is látszik. Az ottani kert is tele van gyümölcsfákkal, és az ottani világ is olyan, amelybe szívesen vonul el. A több mint egy évnyi bezártság után azonban mégis már nagyon várja a találkozást a tengerrel – a júliusi olaszországi nyaralásukat, amelyen nem csak Nápolyt, de a festői Amalfit is útba ejtik.

Virágok kint és bent… – fotók: Rostás János László

 

Bár a gyerekek már kirepültek, jobbára a saját életüket élik, az 55 éves Gyöngyi minden nap sportol. Biciklizik a dombokon, jógázik, táncol, úszik a közeli természetes vizekben. Szerencséjére ikonikus hajkoronája szinte ledobja a vizet magáról, így ezért sem kell aggódnia. A sportot és a családot leszámítva azonban rettentő kevés szabadideje van. Állítja magáról, hogy munkamániás. A Somamamagesa.hu oldalon kívül ugyanis a spirituális portálját, az Ujegyensuly.hu-t is menedzselni kell, és több tucat tanítványa, résztvevője volt az online kurzusain az utóbbi hónapokban. Illetve ott a már említett Segitekegycsaladot.hu oldal is.


A járvány kapcsán ugyanis ő is ráérzett a digitális világra: kurzusait természetesen online kellett tartania, de egyre hatékonyabban, egyre jobban ki tudta használni a digitális világ adta lehetőségeket. Persze ennek dacára sokkalta jobb lesz a személyes találkozás a táboraiba látogatókkal a Pilisben, a Balatonon és Nógrád megye dombjai-hegyei között egy kis eldugott faluban, újra csak közel a természethez. Nem csak a szlogenek szintjén közel a teremtő anyatermészethez, hanem a mindennapi valóságban is.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Megvan a szükséges 20 ezer aláírás, szombat reggeltől szombat délig kellett csak gyűjteni.

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

A Református Egyházon belül indul eljárás a püspök eltávolítására.

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

© 2024 (v2.202102)