Milyen anyagból legyen a kerti bútor?

Mai cikkünk azoknak szól, akik még nem kapkodták el a kerti bútor választást tavasszal és azoknak is, akik eredetileg nem tervezték, de mégis lecserélnék a régit. Hiszen kerti bútor választásnál nem a design, hanem az anyag az elsődleges szempont. Mennyire strapabíró? Mennyire bírja a különféle időjárási körülményeket? Mennyi gondozást igényel? Ezekre a kérdésekre kell megadnunk a választ, lássuk hát a különböző anyagok előnyeit és hátrányait!

Fából

A fa a legjobb választás, ha hosszú távon gondolkodunk, megfelelő kezeléssel ugyanis sokféle időjárási körülményt kibírnak, és gyakorlatilag mindenféle stílusban elérhetők.

Előnyei: Hosszú ideig strapabíró, nem melegszik fel a tűző napon, mint például a fém bútorok, ha megfelelően van lekezelve gyakorlatilag minden időjárási körülménynek, víznek, penésznek, és rovaroknak ellenáll.

Hátrányai: A jó minőségűek drágák lehetnek, és ha kiváló tulajdonságait meg akarjuk őrizni, rendszeres karbantartást, festést igényelnek. Ha nincsenek megfelelően karbantartva, beindulhat a rothadás, elkezdhet penészedni, vagy akár meg is repedhet.

Ennek a II. kerületi családi háznak a teraszára gyönyörű fa bútorokat választottak.

Fonott bútorok

A nád és a rattan vagy bármilyen más növényi szálból font bútorok leginkább megjelenésük miatt népszerűek, hiszen jól mutatnak boho vagy rusztikus stílusú otthonokban, ugyanakkor sem a tűző napot, sem az esőt nem viselik jól, de fedett teraszokon attól még jól használhatók. Ha mégis kitennénk nyáron fedetlen területre, érdemes tungolajjal kezelni, vagy festeni. A műrattan sokkal inkább ellenáll az időjárásnak és ugyanolyan szép is, de azért mégiscsak műanyagból van.


Előnyei: Legnagyobb előnye, hogy olcsó és könnyű, és nagyon sokféle stílushoz passzol.

Hátrányai: Rosszul viseli az időjárási körülményeket, a tűző napot és az esőt egyaránt, egy erősebb szél a könnyebb darabokat fel is boríthatja.

Ennek a mogyoródi családi háznak nyitható-zárható terasza van, gyönyörű fonott bútorokkal.

Alumínium

Az alumínium bútor az egyik legkönnyebben kezelhető, eléggé strapabíró és nem igazán igényel karbantartást, ráadásul nem is vészesen drága.

Előnyei: Olcsó, könnyű, rozsdamentes és strapabíró, különösen ha festett. Ráadásul rengeteg féle stílusban elérhető.

Hátrányai: Az öntött alumíniumnak kellően nagy a súlya ahhoz, hogy ne borítsa fel a szél, ám az üreges alumíniumot könnyen felborítja, és nem is annyira strapabíró. Másik hibája, hogy nagyon könnyen felforrósodik a napon.

Kovácsoltvas és öntöttvas

Ha azt szeretnénk, hogy a kerti bútorunkat semmiképp se borítsa fel a szél, akkor kovácsoltvas vagy öntöttvas bútort érdemes választanunk. Ezek a bútorok ráadásul különösen szépek, főleg a kovácsoltvasból készült darabok, gyönyörű mintáikkal.

Előnyei: Igazi klasszikus, masszív és tartós, különösen a porszórt festéssel kezelt változatok.

Hátrányai: Nehezek, és időnként muszáj kezelni őket, hogy ne rozsdásodjanak.

Ennek a sárvári családi háznak az udvarára nagyon szép kovácsoltvas bútorokat választottak.

Rozsdamentes acél és galvanizált acél

A rozsdamentes acél és galvanizált acél kerti bútorok átmenetet képeznek az alumínium és a kovácsoltvas között. Tökéletes megoldást jelentenek, ha azt szeretnénk, hogy a bútort ne borítsa fel a szél, mégis viszonylag könnyen mozdítható legyen, ha arrébb szeretnénk helyezni.

Előnyei: Strapabíró, masszív, könnyen kezelhető, sokféle stílusban és színben beszerezhető.

Hátrányai: Könnyen felforrósodik, és a galvanizált acél bútorokat évente-kétévente el kell látni egy védőréteggel.

Műanyagok

A műanyag, polietilén, műgyanta, üvegszál vagy akril bútorok sokféle időjárási körülménynek ellenállnak, de a szél könnyen felborítja őket. Hosszú távon a napsütés sem tesz jót nekik. Rengeteg féle színben és formában elérhetőek, sok közülük más anyagot utánoz, mint például a műrattan.


Előnyei: Olcsóak, rengeteg féle stílusban elérhetőek, és a természetes anyagokat utánzó darabok sokszor eredetinek látszanak, de strapabíróbbak.

Hátrányai: Nem igazán tartósak, napfény hatására elszíneződhetnek, és nem környezetbarátak, kivéve azok a darabok, amelyek újrahasznosított műanyagból készülnek.

Külföldi képek forrása: houzz.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)