8 ötlet a legkisebb udvarok és erkélyek hatékony kihasználására!

Nem számít, milyen kicsi a kertünk, és az sem baj, ha egy csak egy kicsi erkély jutott, az alábbi 8 ötlet segítségével, mindegyiket remekül kihasználhatjuk.

Mérjük fel, mivel rendelkezünk!

Mielőtt sajnálkoznánk azon, hogy milyen kicsi is az adott terület, inkább vegyük észre a pozitív tulajdonságait! Ha a kicsi udvaron van egy terasz vagy például egy nagy, árnyat adó fa, az máris pozitívum, ugyanígy az erkélynek, terasznak is előnyös tulajdonsága lehet, ha egy fának vagy napellenzőnek köszönhetően árnyékos, vagy például rendelkezik magaságyással, virágládákkal.

Válasszunk kis helyigényű és/vagy könnyen mozgatható ülőbútorokat!

Ha kicsi a hely, fontos, hogy az ülőbútoraink vagy kis helyet foglaljanak, vagy könnyen el lehessen őket pakolni, amikor útban vannak, de a legjobb, ha mindkettőt tudják. Egy beépített pad például nem mozgatható, de kis helyet foglal, és a belsejét tárolónak is használhatjuk. A rakásolható vagy összecsukható székek pedig azért jelentenek jó megoldást, mert akkor is kis helyet foglalnak, amikor nem használjuk őket.

Váljunk igazi konténerkertészekké!

Ahol kevés a hely, ott a burkolt járófelületnek meg kell férnie a növényekkel. Ez a legegyszerűbben konténerekbe, magaságyásba vagy függőleges kertekbe ültetett növényekkel valósítható meg. Még egy kis konyha- és fűszerkertnek is találhatunk így helyet. Arra azért figyeljünk, hogy a könnyebb mozgatás érdekében nagy virágládákból kizárólag kerekeken gurulókat válasszunk.


Dobjuk fel a teret egy kültéri szőnyeggel!

Ha valami igazán stílusossá, otthonossá teheti kinti tartózkodási helyünket, az egy kültéri szőnyeg. Nem kerül sokba, és egyszerűen csak le kell teríteni. Így már úgy érezhetjük, hogy a terasz, erkély vagy udvar valóban a benti tér meghosszabbítása, egy újabb nappali, csak épp a szabadban.

Legyen növénykerítésünk!

Ha igazi intim kertet (teraszt, erkélyt) szeretnénk, akkor ezt legegyszerűbben növényekkel tehetjük meg. Ha kis kertünk van, ültessünk például magasra növő, oszlopos tujákat, egy erkélyen vagy teraszon be kell érnünk alacsonyabb növényekkel, azok viszont kerülhetnek magasabb virágládákba.

Ennek a VI. kerületi lakásnak a teraszkorlátja elé végig tujákat ültettek nagy cserepekben, így nem lehet a szomszédból sem belátni.

Ne feledkezzünk el a vízről sem!

Ha szűk a hely, valószínűleg le kell mondanunk a kerti tóról, de egy kis csobogó tényleg bárhol elfér. Egy nagyvárosi erkélyen, ahol a forgalom, vagy például a légkondi zaját próbáljuk csökkenteni, különösen jó lehet a csobogó víz megnyugtató hangja.

Tegyünk ki egy kerti szobrot!

Egy kerti szobor legalább olyan mutatós lehet, mint egy csobogó, és ma már szerencsére nem kell leragadnunk a kerti törpéknél. Mindenféle stílusú otthonba megtalálhatjuk az odaillőt és az ízlésünknek megfelelőt.

Ennek a VII. kerületi lakásnak egy kis 40 nm-es belső udvara is van, ami a teraszról nyílik. Bár a helyet ennél jobban is ki lehetne használni, növények, világítás és egy szobor már helyet kapott itt.


Használjunk ki minden sarkot!

Ha kicsi a hely, fontos, hogy minden sarkot kihasználjunk. Ha átgondoltan tervezzük meg, hogy mi hova kerüljön lehet, hogy nem kell lemondanunk semmiről. A beépített bútorok és a függőleges kertek ebben nagy segítségünkre lehetnek.

Ennek az V. kerületi lakásnak az erkélyén csak egy kis asztal, két szék és néhány növény fért el, ám az oldalsó padkát jól kihasználták, két ülőpárnával itt további ülőhelyeket nyertek.

Külföldi képek forrása: houzz.com

Mfor.hu legfrissebb cikkei

A casco díjánál jóval nagyobbat nőtt a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás aránya

A casco díjánál jóval nagyobbat nőtt a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás aránya

Az első negyedévben megkötött teljes körű casco szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, ami 5,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Donald Trump már másképp gondol Ukrajnára

Donald Trump már másképp gondol Ukrajnára

Híreink a háború 786. napján.

© 2024 (v2.202102)