Így alakíts ki vízbarát kertet!

A kánikulában nemcsak mi, hanem a kertünk is sokkal több vizet igényel, a Föld vízkészlete azonban szűkös, így mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy ne csap vízzel locsoljunk, és a lehető legkevesebb vízhasználattal öntözzük növényeinket. Mai bejegyzésünkben a vízbarát kert kialakítására hozunk ötleteket.

A talaj és fényviszonyoknak megfelelő telepítéssel

A vízbarát kert kialakítása ott kezdődik, hogy minden növényt olyan helyre ültetünk, ahol neki a legjobb. Ehhez meg kell figyelnünk a kertünket. Ahol eső után összegyűlik a víz, oda ültessük a leginkább vízkedvelő fajokat, míg ahonnan nagyon gyorsan lefolyik a víz, oda a szárazságtűrő növényeket.

Ugyanígy figyeljük meg, hogy melyek a kertünk leginkább napsütötte és legárnyékosabb részei. A napsütötte területekre nagy szárazságtűrő fajokat ültessünk, az árnyékosabb helyekre kerülhetnek az olyan vízkedvelő növények, amelyek az árnyékot is szeretik.

Lejtős talajnál előfordul, hogy a hirtelen lezúduló csapadékvíz elmossa a talaj legfelső rétegét, ezét ilyen esetben jó ötlet lehet a teraszos kialakítás.

Ültessünk őshonos vagy nagy szárazságtűrő növényeket

Az őshonos növények már régen alkalmazkodtak az itthoni klímához, így kevesebb locsolással is beérik. Emlékszik még valaki, hogy néz ki a kasvirág, a menyecskeszem vagy a cickafark? A különleges, trópusi, nagy vízigényű növények helyett inkább őket ültessük. De jó választás lehet nagy szárazságtűrő növényeket is ültetni, mint amilyenek például a pozsgások vagy a levendula.

Locsoljunk fúrt kútról

Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van fúrt kút is a telkén. Érdemes kihasználni, és mindig arról locsolni. Ennek a kecskeméti családi háznak a kertjében öntözőrendszer biztosítja a locsolást, amelyet 85 méter mély fúrt kút lát el.

Gyűjtsük a vizet

Nagyon sokféle vízzel lehet locsolni, érdemes felállítani egy esővízgyűjtőt, de például a zöldségek főzésére használt vizet is kár kiönteni a lefolyóba, hiszen kiváló locsolásra, különösen, hogy egyúttal természetes trágyát is nyújt a növényeknek. Ha van akváriumunk, hasonlóan hasznos lehet vízcserekor az elhasznált vízzel növényt locsolni, ami tele van nitrogénnel és foszforral. Bár a főzéskor használt víz, vagy az akvárium vize a kerthez nyilván kevés, a teraszunkon lévő cserepes növényeknek épp elég lehet.

Ennél még gazdaságosabb, ha kiépíttetünk egy esővízgyűjtőrendszert, amivel akár a háztartás vízellátását is megoldhatjuk. Ebben a bábonymegyeri családi házban például bevizsgált ivóvízminőségű vizet használnak, amit esővízgyűjtőrendszerből gyűjtenek és tisztítanak.


Ennek a szegedi családi háznak a kertjében pedig öntözőrendszerrel locsolnak, amihez a vizet szintén esővízgyűjtőrendszer biztosítja.

Használjunk mulcsot

Mulcs nélkül akár a víz 70%-a is elpárologhat a talajból a kánikulában. Használjunk mulcsot, ami segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

A kertet reggel, a cserepes növényeket délután locsoljuk

Bizonyára mindenki tudja, hogy a legnagyobb hőségben nem szabad locsolni, azonban nem mindegy mikor locsoljuk az egyes növényeket. Míg a kerti növényeknek a kora reggeli, addig a konténer növények számára a késő délutáni, kora esti locsolás a kedvezőbb.

Nem mindegy, mibe ültetünk, ha konténerkertünk van

A konténerkert nagyon szép és rengeteg designos kaspó vagy virágláda közül választhatunk, de vajon gondoltunk-e valaha arra, hogy a kaspótól is függ, mennyi vizet igényel a növény. A fém virágtartók például villám gyorsan felmelegednek, így sokkal gyorsabban elpárologtatják a vizet.

A festetlen agyag kaspók pedig porózus felületük miatt kevésbé tudják megtartani a vizet, mint a mázas kerámiák.

Külföldi képek forrása: themicrogardener.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)