Kihívással teli üzlet egy lakás kiadása? Van megoldás!

A pandémia végeztével még több kihívással kell szembenézni, ha valaki ki kívánja adni a fővárosi lakását. Lassan újra visszatérnek a bérlők, de a piac nem lesz olyan, mint 2020 tavasza előtt volt, mivel nem csak a jó bérlő megtalálásáért, de annak megtartásáért is meg kell már küzdeni. Szerencsére akad olyan vállalkozás, amely nemcsak professzionális módon, de jutányos áron, a havi bérleti díj mindössze 10%-áért intézi el helyettünk a bérbeadással járó feladatokat és kötelezettségeket, ráadásul még a kockázatokat is minimalizálni tudják.

Aki magánemberként a gyakorlatban is próbált már meg lakást kiadni, az tudja, hogy sokszor embert (befektetőt) próbáló feladatról van szó. Különösen, ha valaki messze lakik a kiadásra szánt ingatlantól, vagy egész egyszerűen csak nem jut rá elég ideje.

Kiváltképp egy olyan időszakban, mint most 2021 nyarán, amikor az újra nyitás megtörtént ugyan, de a bérlők korántsem rohamozzák úgy az albérleteket, mint 2-3 évvel ezelőtt.

Korábban, olyan 6-8 évvel ezelőtt, könnyebb feladat volt egy lakás kiadása, hiszen a 2008-as válságévekben és azután sokáig jellemző alacsonyabb árszínvonal mellett a bérlők igényei sem voltak olyan magasak és széleskörűek, mint most – mondja Máriás Áron (képünkön) a Nyolcas.com vezetője.

Viszont a bérleti díjak emelkedésével, illetve a fiatalabb generációkra jellemző nagyobb kényelmi igénnyel együtt bizony most már nagy kihívás egy-egy hosszú távú bérletre szánt magánlakás kiadása és kezelése.

A magasabb díjakért ugyanis sok mindent elvár már egy mai, igényes bérlő, ráadásul sokszor életkortól és a lakás bérleti díjától függetlenül. Nem elegendő egy szépen felújított és mindenhez közel lévő lakást kínálnia a kiadónak, de emellett modernül berendezettnek és teljes körűen gépesítettnek, illetve jól felszereltnek is kell lennie az ingatlannak, ha gyorsan, jó hozam mellett akarjuk azt kiadni. (Képünkön egy mai bérlői elvárásokra felkészített, gyorsan albérlőre találó Nyolcas.com lakás.)

Ráadásul probléma esetén a műszaki hibák gyors, szakszerű és ingyenes (a bérleti díjban foglalt) javítását is elvárja az, aki kiveszi a lakást.

De, ha szerencsések vagyunk, és meg is van a bérlő, a fentebb említett nagyobb igények miatt sok-sok apró, időt rabló, sokszor bosszantó feladat akad.

Hogy mire gondolunk? Csak pár példa: mi lesz, ha elromlik a bérlő által használt hűtőgép, mosógép vagy bármelyik másik háztartási gép? Vagy éppen letörik a szekrény ajtaja, megroppan a szék lába, leesik a törülközőtartó a fürdőben, vagy épp eldugul a kád lefolyója, kiég egy nehezen kicserélhető mennyezeti égő? Ki intézi a szinte hetente felmerülő javításokat, a cserét?

És ez csak a dolgok egyik fele. Mert mi történik, hogyha jön a kötelező kéményseprői ellenőrzés? Ki marad otthon? Hogyan számoljuk el a bérlővel a havi rezsit? Hogyan követjük, hogy minden közműdíj időben legyen befizetve a lakás után? Ki marad otthon, amikor aktuális lesz a gázóra éves leolvasása, vagy éppen a vízóra cseréje esedékessé válik? Ki intézi a közös képviselettel az esetleges egyéb kérdéseket, mondjuk, ha hangoskodó lakót kell kezelni, és mi lesz, ha történetesen a mi bérlőinkre van panasz a házban?

A fenti kihívásokkal csak a felszínt kapargattuk, mert a bérlővel való kapcsolattartásnak számos egyéb kihívása is van, például arról se feledkezzünk meg, hogy sok esetben egyáltalán nem könnyű betartatni a bérlővel a szerződésben leírtakat (akár azt az alapfeladatot, hogy például időben szükséges a bérleti díj fizetése) még akkor sem, ha a szerződést közjegyző jelenlétében kötöttük.

A fenti elképesztően összetett kihívás-halmaz a legtöbb lakást kiadót előbb-utóbb felőrli, de ahogy a bevezetőben is említettük, szerencsére akad olyan vállalkozás, amely a fent sorolt feladatok és kihívások majdnem mindegyikét kezelni tudja helyettünk. Legyen a lakás Budapest bármely kerületében vagy akár az agglomerációban, a teljes körű szolgáltatás igénybevételével máris hátra dőlhetünk és élvezhetjük a lakáskezelési szolgáltatás kényelmi és biztonsági előnyeit.

 

A cikk a Nyolcas.com támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

Üzenve a propagandistáknak, a Tisza Párt alelnöke egy vidéki, lepusztult egészségügyi intézményről osztott meg néhány fotót.

Nem bírt a FoxPost a Vinted akciójával 

Nem bírt a FoxPost a Vinted akciójával 

Szökőárszerű terhelés érte a csomagküldő rendszert.

© 2024 (v2.202102)