Térkövek és járdalapok a kertben – Mikor melyiket válasszuk?

A legtöbb kerttulajdonos nem tesz különbséget a térkő és a járdalap között, noha a két burkolat nem teljesen azonos. Amennyiben az öntött betonnál esztétikusabb és igényesebb felületet szeretnénk, érdemes megismernünk ezeket a kertépítészeti megoldásokat.

Alapvető különbségről nem beszélhetünk a térkövek és a járdalapok között, hiszen mindkét kültéri burkolattípus betonból készül, ráadásul a kopásállóságuk is hasonló. A legnagyobb különbséget a méretükben figyelhetjük meg; míg a járdalapok esetében a kisebb oldal szélessége minimum 30 centimétert tesz ki, addig a térkövek esetében kisebb méretekkel találkozunk.

Emellett számottevő különbséget jelent a vastagság, ami alapvetően határozza meg a burkolat terhelhetőségét is. A járdalapok jellemzően 4-5 centiméteres vastagsággal rendelkeznek, emiatt kizárólag a gyalogos forgalom terhelését képesek elviselni. A térkövek ennél némileg vastagabbak, jellemző a 6 centiméteres kivitelezés. Ez a vastagság már megbízhatóan ellenáll a személygépkocsik súlyának. Fontos odafigyelnünk azonban, hiszen a gyártók közötti árverseny életre hívta a 5 centiméteres vastagsággal rendelkező térköveket is, amelyek teljes nyugalommal csak gyalogos forgalomnak kitett területeken használhatók. Kocsibeállók és parkolók esetében részesítsük előnyben a 6 cm vastag változatokat, teherforgalom esetén pedig a 8-10 cm-es vastagságot.

Nem mehetünk el szó nélkül a teraszburkoló megoldások mellett sem, amelyek változatos anyaghasználattal, terhelhetőséggel és kopásállósággal rendelkeznek. A természetes fából készült burkolatok mellett faimitációkkal, vinyllel és akár műfűvel is találkozhatunk.

Amikor a járdalap a jobb választás…

Ahogyan említettük, a járdalapok elsősorban gyalogos forgalommal terhelt felületek burkolására alkalmasak. Érdemes szem előtt tartani, hogy a nagyobb méretű járdalapok alkalmasak a tér növelésére, noha ez az előnyük csak távoli nézőpontból mutatkozik meg igazán. Ennél fontosabb tulajdonságuk, hogy a nagy méretüknek köszönhetően relatív egyszerű és költséghatékony burkolást tesznek lehetővé nagyobb felületeket esetében is.

Amikor csak a térkő jöhet számításba…

Nagyobb terhelés esetén egyértelműen vastagabb térkövekre van szükség, mivel ezek felülete kisebb, így a terhelés mechanikai eloszlása kevésbé érinti ezeket. Ez a magyarázata annak, hogy a 6 cm vastagságú térkövek tökéletes megoldást nyújtanak kocsibeállók és autóparkolók burkolására is. Ráadásul a kisebb méretű térkövek esztétikailag előnyösebb választást jelentenek abban az esetben, ha kisebb terekkel rendelkezünk. Mivel a burkolatot hosszú évekre, sőt évtizedekre választjuk, fontoljuk meg alaposan a döntést!

Ami mindkét típusnál fontos…

Érdemes tudni, a járdalapok és a térkövek esetében is kiemelten fontos a burkolat alapjának tökéletes előkészítése, tömítése, illetve az ágyazó réteg vízszintesre rendezése. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, különösen a nagyobb járdalapok sarkai megemelkedhetnek, egyenetlen terhelést kaphatnak és eltörhetnek. Térkövek esetén nem kell töréstől tartanunk, de a hanyag munka szemmel látható egyenetlenséghez vezet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a járdalapok és a térkövek is igényelnek némi karbantartást. Az elszennyeződött felületüket érdemes magasnyomású mosóval tisztítani, illetve ajánlott lombhullás idején rendszeresen takarítani, mivel a bomló avar nehezen eltávolítható barna foltokat eredményez. A fugákból kimosódó homok pótlásával is foglalkoznunk kell; évente ellenőrizzük, szükség van-e erre a munkálatra!


© 2021 (v2.202102)