Térkövek és járdalapok a kertben – Mikor melyiket válasszuk?

A legtöbb kerttulajdonos nem tesz különbséget a térkő és a járdalap között, noha a két burkolat nem teljesen azonos. Amennyiben az öntött betonnál esztétikusabb és igényesebb felületet szeretnénk, érdemes megismernünk ezeket a kertépítészeti megoldásokat.

Alapvető különbségről nem beszélhetünk a térkövek és a járdalapok között, hiszen mindkét kültéri burkolattípus betonból készül, ráadásul a kopásállóságuk is hasonló. A legnagyobb különbséget a méretükben figyelhetjük meg; míg a járdalapok esetében a kisebb oldal szélessége minimum 30 centimétert tesz ki, addig a térkövek esetében kisebb méretekkel találkozunk.

Emellett számottevő különbséget jelent a vastagság, ami alapvetően határozza meg a burkolat terhelhetőségét is. A járdalapok jellemzően 4-5 centiméteres vastagsággal rendelkeznek, emiatt kizárólag a gyalogos forgalom terhelését képesek elviselni. A térkövek ennél némileg vastagabbak, jellemző a 6 centiméteres kivitelezés. Ez a vastagság már megbízhatóan ellenáll a személygépkocsik súlyának. Fontos odafigyelnünk azonban, hiszen a gyártók közötti árverseny életre hívta a 5 centiméteres vastagsággal rendelkező térköveket is, amelyek teljes nyugalommal csak gyalogos forgalomnak kitett területeken használhatók. Kocsibeállók és parkolók esetében részesítsük előnyben a 6 cm vastag változatokat, teherforgalom esetén pedig a 8-10 cm-es vastagságot.

Nem mehetünk el szó nélkül a teraszburkoló megoldások mellett sem, amelyek változatos anyaghasználattal, terhelhetőséggel és kopásállósággal rendelkeznek. A természetes fából készült burkolatok mellett faimitációkkal, vinyllel és akár műfűvel is találkozhatunk.

Amikor a járdalap a jobb választás…

Ahogyan említettük, a járdalapok elsősorban gyalogos forgalommal terhelt felületek burkolására alkalmasak. Érdemes szem előtt tartani, hogy a nagyobb méretű járdalapok alkalmasak a tér növelésére, noha ez az előnyük csak távoli nézőpontból mutatkozik meg igazán. Ennél fontosabb tulajdonságuk, hogy a nagy méretüknek köszönhetően relatív egyszerű és költséghatékony burkolást tesznek lehetővé nagyobb felületeket esetében is.

Amikor csak a térkő jöhet számításba…

Nagyobb terhelés esetén egyértelműen vastagabb térkövekre van szükség, mivel ezek felülete kisebb, így a terhelés mechanikai eloszlása kevésbé érinti ezeket. Ez a magyarázata annak, hogy a 6 cm vastagságú térkövek tökéletes megoldást nyújtanak kocsibeállók és autóparkolók burkolására is. Ráadásul a kisebb méretű térkövek esztétikailag előnyösebb választást jelentenek abban az esetben, ha kisebb terekkel rendelkezünk. Mivel a burkolatot hosszú évekre, sőt évtizedekre választjuk, fontoljuk meg alaposan a döntést!

Ami mindkét típusnál fontos…

Érdemes tudni, a járdalapok és a térkövek esetében is kiemelten fontos a burkolat alapjának tökéletes előkészítése, tömítése, illetve az ágyazó réteg vízszintesre rendezése. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, különösen a nagyobb járdalapok sarkai megemelkedhetnek, egyenetlen terhelést kaphatnak és eltörhetnek. Térkövek esetén nem kell töréstől tartanunk, de a hanyag munka szemmel látható egyenetlenséghez vezet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a járdalapok és a térkövek is igényelnek némi karbantartást. Az elszennyeződött felületüket érdemes magasnyomású mosóval tisztítani, illetve ajánlott lombhullás idején rendszeresen takarítani, mivel a bomló avar nehezen eltávolítható barna foltokat eredményez. A fugákból kimosódó homok pótlásával is foglalkoznunk kell; évente ellenőrizzük, szükség van-e erre a munkálatra!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)