10 hely, ahol a festés vagy a tapéta csodákat tehet

Jó lenne kevés munkával feldobni a lakás valamelyik helyiségét? Egy kis szín vagy minta hiányzik az enteriőrből? Ehhez elég egy kis festék vagy tapéta, mutatunk 10 helyet, ahol nagy sikerrel alkalmazhatjuk őket!

A falon

Természetesen, ha arról van szó, hogy festékkel vagy tapétával feldobjunk valamit, akkor rögtön egy kiemelt fal jut eszünkbe. Hogy mit emelünk ki, az egyedül a fantáziánkon múlik, de akár egy kis falfelület is elég, ahogyan ebben a szobában az ablakok körül tették.

Persze nem muszáj egy adott kiemelt falat teljesen lefesteni, bőven elég az is, ha mintát festünk rá. Ennek a németvölgyi lakásnak a nappalijában például hangulatos, trópusi leveleket festettek az egyik falra.

A padlón

És ha már nem a falat festjük, jöhet a padló! A fa padlókról a festéket nem könnyű leszedni, ezért alaposan gondoljuk át, hogy tényleg ezt akarjuk-e. Viszont, ha a fa padlónk már nagyon régi, akár cserére is szorul, de jelenleg nem áll módunkban kicserélni, akkor egy festés új életet adhat neki. Festhetjük egy színűre, vagy akár stencillel mintásra is.

Vagy a mennyezeten

A következő dolog, ami rögtön eszünkbe juthat, hogy milyen jó lenne kipróbálni a festést vagy a tapétát a mennyezeten, hogy ezáltal kiemeljük a mennyezetet.

Nagy belmagasság esetén ezáltal csökkenthetjük, míg alacsony belmagasság esetén akár növelhetjük is optikailag felfelé a teret. Egy sötét színnel pedig mélységet adhatunk neki.


Egy fülkében

Ha egy kis beugróban, fülkében alakítunk ki például egy dolgozósarkot vagy olvasósarkot, akkor azt is kiemelhetjük egy hangulatos színnel vagy tapétával.

Ennek a VI. kerületi lakásnak az egyik hálószobája például annyira kicsi, hogy eleve egy kis fülkének tűnik, ezen belül jó választás volt az ágy mögötti falat tapétázni, ezáltal a szobán belül is egy kis hálófülkét kialakítani.

A polcok hátulján

A polcok hátuljának festése vagy tapétázása különösen jó ötlet lehet például egy teljesen fehér vagy egyszínű szoba esetén. Ha a polcnak eleve nincs hátulja, akkor kaphat új színt vagy mintát a mögötte lévő fal.

A lépcsőkön

A lépcsőket számtalan módon festhetjük, akár az egészet, vagy csak a felső lapjait. Festhetünk rá inspiráló feliratokat vagy akár egy szőnyeget is. Sőt lefesthetjük a lépcsőkorlátot, vagy egyszerűen csak a korlát első oszlopát is.

A szekrények belsejében

Különösen vitrinek esetében igaz, hogy egy festés vagy tapéta nagyon feldobhatja a belsejüket, de egy rossz állapotú szekrény esetében is jól jöhet egy belső festés vagy tapétázás, akár még a fiókoknál is.

A bútorokon

És természetesen a bútorok külseje is nagyon szép lehet lefestve, különösen, ha egy kisbútort emelünk ki valamilyen élénk színnel.

Persze nagyobb bútorok is kaphatnak festést, akár pasztell árnyalatban is, ennek az albertirsai családi háznak a konyhabútora például kellemes mentazöld színt kapott.

A szanitereken

A régi szaniterek például mosdók, lábas kádak kifejezetten jó felületek arra, hogy a festéssel kísérletezzünk.

Ajtókon

Az ajtók festése igazán remek módja, hogy egy kis színt vigyünk egy helyiségbe, különösen azért, mert ha nem válik be, még mindig viszonylag kis ráfordítással visszafesthetjük az eredeti színére.

Külföldi képek forrása: houzz.com

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ezt a kérdést teszik fel az ukránok, miután a rakéta-hiány miatt nem tudtak megakadályozni egy orosz légicsapást, amiben több mint egy tucat civil vesztette életét. Napi összefoglaló a háborúból.

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

A közel-keleti helyzet mellett megkérdeztük a járókelőket az orosz–ukrán háborúról is.

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Uniós forrásból épít újabb 20 töltőállomást Magyarországon az MVM Mobiliti.

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Ma legalább nem a 400 forintos euró felé meneteltünk.

© 2024 (v2.202102)