Kertibútor–választási kisokos

Ahogy melegszik az idő, úgy válik egyre vonzóbbá, hogy még több időt töltsünk a szabadban. Rendelkezzünk akár egy kis balkonnal vagy egy nagyobb terasszal, a megfelelően kiválasztott berendezéssel növelhetjük otthonunk életterét, és így megteremthetjük a kültéri szórakozás és pihenés hátterét is. Akár új kerti bútor beszerzésén, akár a meglévők lecserélésén gondolkodunk, fontos, hogy az olyan alapvető tényezők mellett, mint a költség és dizájn, több szempontot is figyelembe vegyünk: mint az anyagösszetétel, a funkcionalitás, a méret és a kényelem.

Milyen anyagból legyen a kerti bútor?

Természetesen: fa

A fa évezredek óta kedvelt alapanyag a bútorgyártásban. Természetes szépségű, általában könnyen megmunkálható és stabil vázat biztosít asztalokhoz, székekhez, padokhoz és más bútorokhoz egyaránt. Gyakorlatilag mindenféle stílusban elérhető, és ráadásul sokféleképpen kombinálható más anyagokkal, ami tovább fokozza közkedveltségét. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor a megfelelő kezeléssel a szélsőséges időjárási körülményeket is jól viseli, ellenáll a víznek, napfénynek, penésznek és rovaroknak is.

Rattanhatású

Amikor kerti bútort vásárolunk, szeretnénk, ha az hosszú éveken keresztül biztosítaná számunkra a szabadtéri ülő- vagy étkezőhelyet. A természetes rattanbútorok nagyon elegánsak, minden környezetben jól mutatnak, azonban kevésbé időtállóak. Ezzel szemben a műrattan vagy szintetikus rattan célja, hogy javítsa azt, amiben a valódi rattan elmarad. Olyan anyagok felhasználásával készül, amelyeknek köszönhetően bútorunk könnyebben tisztítható, UV-álló, így nem fakul ki a napon és nem repedezik meg. Mindezek mellett pedig pénztárcabarát, valamint számos színben és formában elérhető. Ez utóbbi jellemzője olyan széles skálán mozog – a klasszikus megjelenéstől egészen a népszerű, párnázott sarokgarnitúráig –, hogy a választás nem lesz könnyű feladat.

Strapabíró fém

A fém jellemzően a legtartósabb anyag a kültéri bútorok esetében. Erőssége miatt a fémkeretek vékonyabbak és összetettebb formatervezésűek lehetnek, mint más anyagok esetében, így a gyártók nagyobb stílusbeli rugalmasságot biztosítanak. A fém más anyagokkal kombinálva is nagyszerű választás, amelynek megvan a maga funkcionális és esztétikai előnye. Azonban tudatában kell lennünk a hátrányával is. A napon hagyva gyorsan felmelegszik, ami kellemetlenné teszi az érintését. Némely fémfajták – mint például a rozsdamentes acél vagy a kovácsoltvas –, nehezek, nehezen mozgathatók. Bizonyos fokig pedig minden fém rozsdásodik, korrodálódik, ha nem ügyelünk a karbantartására. A jó hír viszont, hogy az éremnek két oldala van, és a másikon ott vannak az egyre divatosabb megjelenésű alumíniumbútorok. Mindamellett, hogy jól tűrik az időjárási viszontagságokat, sokkal mobilisabbak, mint nehézfém társaik, így az alumíniumból készült székek, asztalok, napozóágyak könnyedén áthelyezhetők oda, ahova csak szeretnénk.

Vedd számításba ezeket

Méret és helyigény

A külső térnek ugyanolyan kényelmesnek és jól megtervezettnek kell lennie, mint a belső tereinknek. Mielőtt beruházunk egy teljes garnitúrába, gondoljuk végig, hogy mekkora terület áll rendelkezésünkre, és általában mekkora vendégseregre számítunk! Itt is érdemes helyet szolgáltatni a könnyű megközelíthetőségnek, miközben gondoskodunk az egyéb kiegészítők elhelyezéséről is, mint például a kerti lámpások, kaspók, szobrok és egyéb dizájnelemek, amikkel szeretnénk feldobni teraszunk hangulatát.

Kényelem és funkció

A kerti bútorok elsődleges célja a pihenés, ezért mielőtt választunk, mindenképp teszteljük, hogy az azokon való hosszas időzés esetén is kényelmesek maradnak-e! Nincs-e túl alacsonyan vagy magasan, nem vágja sehol a lábunkat, elférünk-e rajtuk, nincs-e kiálló részük, amiben megakadhatunk stb. Ha a székek és nyugágyak nem rendelkeznek párnázott felületekkel, akkor még mindig vásárolhatunk hozzájuk párnákat, amiknek a megjelenését igazíthatjuk otthonunk teljes enteriőrjéhez.

Stílus és megjelenés

Legyen szó bármilyen típusú külső térről, érdemes olyan bútorokhoz és kiegészítőkhöz ragaszkodni, amelyek összhangban vannak a belső kialakítással. A fonott, fa- és fémdarabok ma már sokféle színes kivitelben kaphatók, stílusuk megválasztásában javasolt időtállóan gondolkodni. A merészebb árnyalatokat és formákat hagyjuk meg inkább a párnáknak és olyan kiegészítőknek, amelyek cseréje gyorsabb és olcsóbb is.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)