Vészesen fogynak az albérletek Budapesten!

Az Ingatlantájoló.hu legfrissebb adatai szerint júliusig közel 30 százalékkal csökkent Budapesten a hirdetett kiadó lakások száma a 2021 február-márciusi időszakhoz képest. Közben a kért átlagos bérleti díjak jelentősen, átlagosan 15 százalékkal növekedtek. Ez egy havi mintegy negyedmillió forint bérleti díjú, átlagos – 70 nm körüli – méretű lakásnál havonta közel 40 ezer forintos ugrás. Kerületenként eltérő, jellemzően 4-6, de esetenként 10-12 százalékos átlagos drágulás következett be az egy-kétszobás kiadó lakások irányában, ezért nem érdemes őszig várni az albérlet kereséssel.

Az Ingatlantájoló legfrissebb adatai szerint a keresettebb méretkategóriákban — a garzonok, azaz 40 négyzetméter alatti kis lakások, illetve 41-50 négyzetméteres, belsőbb kerületekben található lakások esetén — 2021 februárja és júliusa között általában határozott emelkedés látható a kínálati árakban. 

Ennek jellemző mértéke 4-6 százalékos, de akad magasabb, 10-12 százalékos növekedés is. Mi több, például a VI. kerületben – feltehetően a turizmus némi élénkülése okán is – közel 19 százalékos ugrást mértünk a másfél – két szobás kiadó lakások kínálati árában. (Itt, azaz a 41-50 négyzetméteres méretkategóriában a februárban jellemző 152 ezer forintos ár 181 ezer fölé ugrott júliusra.)

 Mindez azt jelenti, hogy lényegében újra “visszaindultak” a belső kerületi árak a 2019 végi, pandémia előtti szintekre. Kiváltképp így van ez az olyan nagy presztízsű kerületekben, mint a budai II. és XII., valamint a pesti belvárosi, illetve angyalföldi és zuglói részek.

Ugyanakkor átrendeződés is történt a piacon, mivel a fenti kerületek némelyikében a kis lakások ára nem emelkedett, illetve néhány százalékot csökkent is pár esetben. Ez pedig azt mutatja, hogy a leendő, kis lakásokat kereső bérlők maguk is változtak: sok esetben a garzonok helyett inkább a nagyobb, legalább másfél – két szobás lakásokat keresik. Vélhetően egy tágasabb, külön szobába elvonulási lehetőséget adó lakás egy esetleges újabb kijárási korlátozás, otthoni tanulás során jól jöhet. Vagy éppen egy baráttal megoszthatók így a költségek.

 

Július második felében egyelőre még semmi jele sincs a kereslet csökkenésének, a fiatalok és a Pestre költözők, szétköltözők számára azért is aktuális az albérlet-keresés, mert ősztől feltehetően magasabb áron juthatnak megfelelő lakáshoz. Különösen,mivel a ponthatárok kihirdetésével több tízezer vidéki és sok külföldi fiatal is új bérlőként jelenik meg az olcsóbb, mégis felsőoktatáshoz közeli budapesti lakások, szobák potenciális bérlőjeként.

A részletesebb, kerületi bontású adatokat böngészve kitűnik, hogy akik a fővárosban kiemelt helyen akarnak bérelni, mondjuk a pesti belváros vagy Buda legkeresettebb környékein, azoknak ma sokkal nehezebb dolguk van, mint az elmúlt bő egy évben bármikor. Elképesztő ütemben fogynak ugyanis a bérleti ajánlatok. Mivel pedig először a jó helyen, jó áron és megfelelő minőségben kínált kiadó lakások kelnek el a piacon, így a most felsőoktatásba felvetteknek, illetve bárkinek, aki ősztől a fővárosban dolgozna, lakna, érdemes nagyon igyekeznie, hogy korrekt helyen és minőségben, jó ár-érték arányú ajánlatot fogjon ki.

„Az újranyitás, a rengeteg új munkahely, a turizmus beindulása újra felpörgette a keresletet, amellyel most a kínálat tud nehezen lépést tartani. A hirdetők több mint harmada gyorsan bérlőt talált az elmúlt hónapokban, különösen a legnépszerűbb kerületekben. A minőségi, szép állapotú, nem túl nagy, azaz könnyebben kiadható lakások esetén pedig nem is kell már sokat várni a megfelelő bérlő(k) megtalálására” – mondta el az adatokat elemezve Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője.

Miről is van tehát szó? Arról a tényről, hogy a mintegy 100 ezer hirdetést tartalmazó Ingatlantajolo.hu portálon ez év első hónapjai óta a budapesti kiadó lakás hirdetések száma 29(!) százalékkal csökkent. Azt, hogy ez jobbára a nagy kereslet miatt alakult így, alátámasztja, hogy mindeközben a kiadási átlagárak is jelentősen emelkedtek: az egy négyzetmérre vetített bérleti díjak a februári és márciusi 3680 forint körüli szintről 3980 forintra nőttek. Ennek megfelelően egy átlagos méretű lakás átlagos bérleti díja a kora tavaszi, ugyancsak átlagban számolt, havi 247 ezer forintos mélypontról közel 285 ezer forintra nőtt. Ez pedig közelt 40 ezer forintos ugrás, de a 100 ezer forint körüli bérleti díjú, belépő kategóriás lakások esetén is 15-25 ezer forintos havidíj emelkedést jelent.

A legolcsóbbak persze a lakáson belüli szobák, de amíg a pandémia idején 35-40 ezer forint, plusz rezsihányad árban már méretes, takaros, nagyon jó helyen, jó közlekedésnél lévő szobák is akadtak, addig ma 40 ezerért már csak igen kompromisszumos a szoba-kínálat. Aki tisztességes méretű, szép lakásban lévő, belvároshoz nagyon közeli (vagy például metró vagy villamos-megállóknál lévő), normál méretű szobát szeretne, az legalább 50 ezer forintot kell rááldozzon.

Jó megoldás lehet ezért a tanulóknak, hogy ketten, vagy akár négyen-öten összeállnak és egy fajlagosan jóval olcsóbb, nagyobb, több szobás lakást keresnek, és egymás közt megosztják a költségeket. Így akár rezsivel együtt is kijöhet egy fő lakhatása saját szobában havi 40-50 ezer forintból.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)