Teraszburkolás okosan

Az igényesen kialakított terasz a család közösségi tere a nyári estéken, de egy könyvvel a kezünkben is kellemes órákat tölthetünk itt. Az alábbi cikkben leírjuk, hogyan varázsolhatunk az unalmas szürke betonból hangulatos és stílusos teraszt. Fókuszban a teraszburkolás!

Mielőtt munkához látnánk, tudnunk kell, hogy a teraszburkolatnak két százalékos lejtést kell biztosítanunk, ez szavatolja majd a felülről érkező nedvesség elvezetését. Megfelelő lejtés nélkül az aljzat korrigálására van szükség. A talaj nedvességét, szerencsés esetben, bitumenes vízszigetelő lemez tartja távol, amit két betonréteg között helyeztek el.

A munka első lépése a tervezés legyen! Mindenekelőtt pontos mérésekkel kell rendelkeznünk arra vonatkozóan, mekkora felületet fogunk burkolni. Miután eldöntöttük, milyen mintázatot alkalmazunk, már könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi burkolólapra lesz szükségünk. Érdemes 10 százalékos ráhagyással tervezni; ha esetleg bontatlan csomagunk marad, azt a legtöbb szakáruházban visszavásárolják a vásárlást igazoló számlával vagy blokk mellékelésével.

Gondot kell fordítanunk a megfelelő anyagválasztásra. Mindenképpen szükségünk lesz fagyálló, flexibilis csemperagasztóra. A mennyiséget a munkát végző szakember határozza meg, ugyanis az alkalmazott technika jelentősen befolyásolja az anyagigényt. A legtöbb esetben kétoldali kenés ajánlott, ugyanis ilyen módon megfelelő mozgatással üregmentessé tehető a ragasztás, vagyis a kültéri burkolat tartósabb lesz.

Ezzel elérkeztünk a legfontosabb és talán legnehezebb feladathoz: a kültéri járólap kiválasztásához. Nincs könnyű dolgunk, hiszen a kínálat rendkívül széles; többek között fényes és strukturált felületű, illetve klasszikus és mediterrán stílusú burkolólapokkal találkozunk. Noha a döntést a saját esztétikai elvárásainknak megfelelően kell meghoznunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a teraszokon csakis a fagyálló kültéri lapok jelentenek megfelelő választást!

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő alapanyagok, kezdődhet a felület előkészítése. Amennyiben a betonfelület rendkívül érdes, érdemes csiszolást végezni. Ezt követően mélyalapozásra van szükség; a művelet során felvitt mélyalapozó anyag megköti a port, illetve segíti a ragasztó jobb tapadását.

Ahogyan már említettük, a ragasztás rendszerint kétoldali kenéssel történik. A művelet során nagyszerű szolgálatot tesz egy 6-9 milliméteres fogazattal rendelkező glettvas. A lapok fektetése során fugakereszteket érdemes alkalmazni, hiszen így biztosíthatók legegyszerűbben az egyenletes hézagok.

Miután végeztünk a lapok lerakásával, és megtörtént a teljes kötés, következhet a fugázás. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fagyálló a flexibilis anyagok használata – igaz ez a fugázóanyagra is. Érdemes olyan színt választani, ami a leginkább hasonlít a járólap színéhez, illetve érdemes számításba venni, hogy a kültéri felület gyorsan koszolódik, így a legvilágosabb színeket jobb mellőzni.

Végezetül helyezzük be a vízvető fémdarabokat, amelyek nemcsak az esővíz szakszerű elvezetéséről, hanem a lapok éleinek védelméről is gondoskodnak.

Ha elkészült a teraszunk, nincs más dolgunk, mint birtokba venni. Megfelelő kültéri bútorokkal, néhány cserepes növénnyel és hangulatos lámpákkal tehetjük még otthonosabbá. Az igényesen kialakított kültéri helyiségben sok kellemes órát tölthetünk.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)