Szigetelnénk a házat! Mire figyeljünk, hogyan válasszunk szigetelőanyagot?

A ház külső hőszigetelését sokan választják nyár végén, ősz elején lakásfelújítási projektként, így felkészülve a hidegebb, téli hónapokra. A szigetelés azonban csak akkor válthatja be a hozzáfűzött reményeket, ha tudjuk, mire kell figyelnünk, hogyan választhatjuk ki a megfelelő szigetelőanyagot. Mai cikkünkben ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

Miért fontos a jó hőszigetelés?

A válasz kézenfekvőnek tűnik: azért, mert így sokat spórolhatunk a fűtésköltségen. De nemcsak erről van szó. Ha a nem megfelelően szigetelt falak a téli hidegben lehűlnek, és a pára nem tud távozni a házból, akkor a leghidegebb falon máris lecsapódik, ami melegágya lehet a penészesedésnek. Ezeken kívül pedig fontos még az is, hogy a hőszigetelés növeli az ingatlan értékét, ami egy későbbi eladásnál fontos tényező lehet.

A jó hőszigetelés legfőbb ismérvei

Milyen a jó hőszigetelés? A jó hőszigetelés legfontosabb alapvető tulajdonsága a hőszigetelő képessége, ezen kívül nagyon fontos még a páraáteresztő képessége, és hogy tűzvédelmi szempontból mennyire képes megfelelni az előírásoknak. Ezen tulajdonságok alapján alapvetően 2 fő típust, a polisztirol- és az ásványgyapot hőszigetelést különböztetjük meg egymástól.

A legalapvetőbb különbségek a kettő között, hogy míg a polisztirol (EPS) szigetelés lényegesen olcsóbb az ásványgyapotnál és gyorsabb, egyszerűbb kivitelezést tesz lehetővé, addig az ásványgyapot szigetelőrendszereknek sokkal jobb a páraáteresztő képességük, és a szigorúbb tűzvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A polisztirol hőszigetelő rendszereken belül külön érdemes szót ejtenünk a grafitos hőszigetelésről, ami voltaképpen olyan polisztirolt jelent, melyhez a gyártási folyamat során grafitport kevernek, ami akár 25%-kal is növelheti a hőszigetelő képességét.

Fentieken kívül a Mapei Kft. rendelkezik egy egyedülálló hőszigetelő rendszerrel is, a most bevizsgált, üvegfátyol kassírozású, táblás PIR hőszigetelő rendszerrel, amelynek a hagyományos eps szigeteléshez képest 37%-kal, az ásványgyapot rendszerekhez képest 32%-kal, a grafithoz képest 23%-kal jobb a hőszigetelő képessége. Ennek a rendszernek további előnye, hogy így a kívánt hőszigetelési képesség eléréséhez, ha például eps-ből 15cm-re lenne szükség, akkor ebből 10 cm is elég, ami megoldást jelenthet olyan helyeken, ahol nem korlátlanok a beépítési vastagságok. Itt tartjuk fontosnak megemlíteni, hogy Magyarországon egyedül a Mapeinek van 45 perces tűzvizsgálati engedélye 18cm-es vastagságig és 20 méteres magasságig.

Ne feledkezzünk meg a vakolásról sem!

Hőszigetelés után természetesen elengedhetetlen a vakolás, ahol szintén nem mindegy, milyen anyagot választunk. Ami a legfontosabb, hogy megnézzük a vakolat páraáteresztő és vízfelvevő képességét. A legjobb vakolat ugyanis az, amelynek a legnagyobb a páraáteresztő ugyanakkor a legkisebb a vízfelvevő képessége.

Gondolkodjunk rendszerben!

Látható, hogy a komplett munkálathoz elég sok anyagot kell megvásárolni. Természetesen megnézhetjük, hogy melyik anyagból, hol kaphatjuk meg a legolcsóbbat, és vásárolhatunk különböző márkájú anyagokat, de az az igazság, hogy ezeket a rendszereket a gyártók úgy fejlesztik ki, hogy együtt tudják csak a megfelelő minőséget garantálni. A Mapei Kft. mindenre kínál kiváló minőségű megoldást, komplett hőszigetelő rendszereinek megvásárlásával gyakorlatilag nemcsak anyagokat, hanem egy egészben bevizsgált, minősített rendszert veszünk meg, melynek a minősítési- és bevizsgálási jegyzőkönyvek éppúgy a részét képezik, mint a színvakolat és alapozója, a ragasztótapasz, az üvegszövet-háló, a hőszigetelő lemez és a dübelek.

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Öt napja posztolta ki Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy koronavírusos, ma viszont már arról számolt be, hogy túl van a betegségen.

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vajna Tímea új vizek felé evezett a fánkozóból való kiszállás után és a fánkozó is profilt váltott.

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas robbanóerőt szabadított fel, amely mellett eltörpült a hirosimai atombombáé.

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Több mint 70 ezer diák vett részt a középiskolai írásbeli felvételin, ezzel megágyaznak a következő lépcsőnek a tanulásukban.

© 2022 (v2.202102)