Spóroljon a rezsin, vásároljon milliókkal olcsóbban!

Eddig is tudtuk, hogy környezettudatos házban lakást venni jobban megéri, hiszen a lakás fenntartása sokkal olcsóbb, a rezsiköltség akár közel nulla is lehet. De az idén októbertől felvehető zöld hitellel a vételáron is milliókat spórolhat az, aki minimum BB energetikai besorolású, új építésű házban vesz lakást. A Zöld Otthon Program további előnye, hogy gyermek nélkül is igénybe lehet venni, ugyanakkor a családok 0%-os CSOK hitellel is kiegészíthetik azt.

Természetesen, ha ilyen kedvezőek a hitelfeltételek, akkor érdemes jobb, akár AA++ besorolású házban nézelődni, mint amilyen West Green Home Öko Társasház, amely a XIII. kerület belvároshoz legközelebb eső részén kínál lakásokat.

De beszéljenek a számok! Nézzük mennyit spórolhatunk, ha lakásunk megvásárlásához 20, vagy 30 millió forint hitelt szeretnénk felvenni. Az alábbi két táblázatban összefoglaltuk, hogy mennyi lenne a törlesztőrészlet és mennyit kellene összesen visszafizetnünk, ha 20 évre, végig fix kamatozással vennénk fel 20, illetve 30 millió forint lakáshitelt, átlagosnak számító, 4,49%-os, illetve 4,97%-os kamatozással, vagy a 2,5%-os zöld hitellel.

A táblázatból egyértelműen látható, hogy már 20 millió forint felvétele esetén is csaknem 5 millió forintot spórolunk a 4,49%-os kamatozású hitelhez képest, egy kedvezőtlenebb, 4,97%-os kamatozású hitel esetén pedig ez a különbség már több, mint 6 millió forint. Ugyanezekkel a kamatokkal számolva, 30 millió forint felvétele esetén még nagyobbak a különbségek. A 4,49%-os kamatozású hitelhez képest így már több, mint 7 millió forintot, míg a 4,97%-os kamatozású kölcsönhöz képest több, mint 9 millió forintot spórolhatunk a zöld hitellel.

És ez még nem minden, hiszen a West Green Home ökotársasházban olyan energiatakarékos megoldásokkal találkozhatunk, melyeknek köszönhetően a fűtés költsége 50%-kal, míg a hűtés költsége 95%-kal alacsonyabb lehet.

A West Green Home ugyanis olyan fokozott hőszigetelésű téglából épül, amely a természetes páraháztartást is biztosítja, ugyanakkor 3 rétegű nyílászárókat is kap. Fűtését és hűtését, valamint használati melegvíz ellátását talajszondás geotermikus hűtő-fűtő rendszer biztosítja, amely a föld hőjét alakítja át 30-35°C-os vízzé a mennyezet- és padlófűtés számára, ami az allergiások számára is kedvező, ugyanis a hagyományos fűtés esetén a radiátorokban keringő 60-70°C-os vízzel szemben ez nem kavarja fel a port a lakás légterében.

A melegvíz előállításhoz 40-45°C-os vizet állít elő a rendszer. A hűtést a földből kinyert 15°C-os víz biztosítja, ennek mindössze a keringtetése igényel energiát, ugyanakkor ez sem keveri a levegőt a lakásban, mint a légkondícionáló, így allergiások, légúti betegségben szenvedők számára szintén ideális.

A West Green Home így nemcsak kedvező fenntartású, de egyúttal környezetbarát otthonokat is kínál, melyeknek kedvező elhelyezkedése okán még autót is felesleges fenntartani, a Ferdinánd-negyedben épülő társasházból ugyanis a 3-as metró, vagy a 4-es, 6-os villamosok is könnyen elérhetőek a Nyugati téren, csakúgy, mint a 14-es villamos a Lehel téren. A Westend és a Lehel téri piac ugyanakkor bevásárlási lehetőséget is biztosít, de a Váci úti irodafolyosó, és a kikapcsolódási lehetőséget biztosító Városliget, a Margit-sziget és a Szent István tér is kellemes sétatávolságra találhatóak. Illetve minden egyéb szolgáltatás, óvodák, iskolák, játszóterek, valamint a pesti Broadway, vagy a Széchenyi Gyógyfürdő is a közelben van, csak hogy néhányat említsünk a lehetőségek közül.

A beruházásban összesen két épület épül, ezek egy zöld, belső udvart zárnak közre, az épületekben összesen 90 lakás kap helyet, melyek mindegyikéhez tartozik loggia is, a 7. emeleten pedig nagy penthouse lakásokat alakítanak ki tágas teraszokkal.

A lakáskínálatban a 36 nm-es garzonlakásoktól, a 96 nm-es, 3 szobás lakásokig mindenféle méretű és változatos alaprajzú lakások szerepelnek, többek között 5 duplex lakás is, melyek két önálló 37 és 58 nm-es lakásokból állnak. A környék és a nagyobb lakások ideálisak családosok számára, akik természetesen élhetnek az érvényes otthonteremtési kedvezményekkel, és ha zöld hitelt is igényelnek a vásárláshoz, akkor a CSOK hitelt 0%-os kamattal vehetik fel.

A cikk megjelenését a West Green Home ökotársasház fejlesztője támogatta.


© 2021 (v2.202102)