Figyeljünk a környezettudatos öntözésre!

A tiszta ivóvíz az egyik legértékesebb természeti kincsünk. Nem feledkezhetünk meg erről az öntözés során sem. Némi odafigyeléssel és környezettudatos öntözéssel jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg, ami a vízszámlán is érezhető lesz.

Az öntözés szükségessége nem kérdőjelezhető meg. A nyári kánikulában szomjaznak a növények, extrém vízhiány esetén egyes fajták el is pusztulhatnak. Öntözni tehát szükséges, de nem mindegy, hogyan tesszük, illetve mennyi vizet használunk.

Érdemes tudni, hogy a nyári hónapokban hullik a legtöbb csapadék; a májustól augusztusig tartó időszakban hullik a legtöbb eső, ezen belül pedig június a legcsapadékosabb hónap. A növényeink mégis kókadoznak…

Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a magas hőmérséklet fokozott kipárolgással társul, vagyis a talaj felső rétege hamar kiszárad. Azok a növények, amelyek a talaj felső rétegéből igyekeznek nedvességet meríteni, hamar szomjazni kezdenek. Ilyenkor az öntözés az egyetlen célravezető megoldás.

Érdemes szem előtt tartani az imént leírt meteorológiai tényt, miszerint hazánk területén a nyári hónapokban hullik a legtöbb csapadék. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a hirtelen lezúduló esővizet megfelelő tárolókba vezessük. Nincs szükség speciális eszközökre és felszerelésre, hiszen az épületek tetőszerkezete és az ereszcsatornája tökéletes szolgálatot tesz. Csupán megfelelő tárolóedényekre vagy hordókra van szükség.

Az így összegyűjtött csapadék akár hosszabb időre képes biztosítani a növényeink életben maradását. Persze valamilyen módon meg kell oldalunk az esővíz kijuttatását a kertbe… A legkevésbé kényelmes megoldás az egyszerű merítés; egy kisebb vödörrel bármikor kimerhetjük a vizet, amit a növényeinkre locsolhatunk.

Ennél egy fokkal kényelmesebb választást jelentenek a hordókra és tartályokra szerelhető csapok. Megnyitást követően az esővízgyűjtő tartalma egyszerűen leengedhető, vagyis egy öntözőkanna megtöltése gyerekjáték lesz. Sajnos a talajon elhelyezett edények esetében ez nem jó megoldás.

Néha professzionális megoldásra van szükség; mindenképpen szót érdemelnek az úgynevezett hordóürítő szivattyúk, amelyek átemelőként funkcionálnak. A segítségükkel könnyedén megtölthetjük a locsolókannákat, de akár tömlős locsolást is végezhetünk. Elektromos és akkumulátoros változatban is elérhetők.

Tartsunk be néhány szabályt az öntözés hatékonysága érdekében!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a felforrósodott talajra kijuttatott nedvesség jelentős része rövid időn belül elpárolog. Éppen ezért a hajnali órák a legalkalmasabbak az öntözésre. Persze senki sem szeret felkelni hajnali 4-kor, de szerencsére nem is kell. Az időzítővel rendelkező automata öntözőrendszerek optimális öntözést képesek végezni.

Ha a hagyományos módszereknél maradunk, figyeljünk a talaj állapotára. Minél szárazabb a talaj, annál inkább ajánlott előöntözést végezni. Ennek az a magyarázata, hogy a csontszáraz talaj gyakran képtelen befogadni a nedvességet, így nagyobb mennyiségű víz egyszerűen elfolyhat. Némi előnedvesítést követően nem lesz ilyen gond; a két locsolás között akár 10 perc várakozási idő is elegendő.

Érdemes megfontolni, milyen növények gondozását vállaljuk szívesen. Noha a Brit-szigeteken őshonos kertkultúrák valóban szemet gyönyörködtető összhatással ajándékoznak meg minket, a magas csapadékigényük miatt érdemes megfontolni mediterrán típusú kertek telepítését.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Jót tett a februári turisztikai statisztikának a szökőnap és a kellemes időjárás is. 

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Vajon kik lehettek azok, akik orosz pénzért igyekeztek megfúrni Ukrajna uniós támogatását?

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Komoly vádakkal gyanúsítják. Vajon ilyen határozottan fognak eljárni a Magyar Péter által felvetett ügyekben is?

Szijjártó Péter havonta telefonál Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter havonta telefonál Szergej Lavrovval

Ez a laptársunknak adott nagyinterjúból derül ki.

© 2024 (v2.202102)