10 fontos dolog, amit tudni érdemes a hőszigetelésről

A gázár és az áram árának gyors növekedése miatt a hőszigetelés lett 2022 egyik slágere. Ilyenkor a felkapott témára rászállnak az álszakértők, a magabiztos megmondó emberek, a félinformációk és féligazságok tengerében nehéz biztonságos, szilárd talajt találni. Most összeszedtünk tíz fontos dolgot, amit tudni érdemes a hőszigetelésről. A cikkben írni fogunk a födémszigetelésről, a tetőszigetelésről, a hagyományos és fújható szigetelésről és a homlokzati szigetelés mellett sem megyünk el szó nélkül.

Kép forrása: https://unsplash.com/@insolitus

Hogyan gyűrjük le a fűtésszámlát szigeteléssel?

 

Ha szeretnénk felülvizsgálni a rezsiköltségünket, érdemes megnézni, milyen állapotban van a házunk. Sajnos nem csak a régebbi építésű házaknál célszerű átnézni az épületet, gyakran az újépítésűeknél is belefuthatunk hibás kivitelezésbe. A nyílászárók és az épületgépészet mellett fontos, hogy megvizsgáljuk az épület szigetelésének állapotát. Megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés hiányában a következő hőveszteséggel számolhatunk: 20-25 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 15-25% a nyílászárókon keresztül. Az utólagos homlokzatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

A nyári hőségben kevesebbet kell költeni klímára!

 

Télen magas fűtésszámlával szembesülünk, nyáron magas villanyszámlával. Tudta, hogy az épületek hűtésére háromszor annyi energiát használunk el mint a fűtésre? Érdemes tehát erre is gondolni, amikor a szigetelés költségeit számolgatjuk. Ha jó a hőszigetelés, kevesebbet fogjuk használni a klímát, a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 °C-kal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Vagyis két legyet ütünk egy csapással, hogy lenyomjuk a rezsiköltségeket.

 

A kőzetgyapot és az üveggyapot egyáltalán nem káros az egészségre

A födémszigetelésnél, tetőszigetelésnél a leghatékonyabb megoldás, ha hagyományos vagy fújható kőzetgyapottal, üvegyapottal szigetelünk.A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok természetes eredetűek, semmi egészségre káros anyag nincs bennük, kiváló hőszigetelő adottságuk mellett jó hangszigetelők is, ráadásul nem éghetők. Nagy hőingadozás esetén is megtartja a formáját, alakját, jó páraáteresztő képessége van.

A szigetelés jelentősen csökkenti a hőhidak kialakulásának esélyét

 

Hőhidakról már mindenki hallott, aki épületvásárlásba vagy felújításba fog. Ha nincs szigetelve egy ház, vagy rosszul kivitelezték a homlokzati szigetelést, hiányzik a födémszigetelés, akkor hiába építtettük be be a legmodernebb, legtökéletesebb nyílászárókat, hiába alakítottunk ki egy tökéletes házat, az épület télen hamarabb fog kihűlni, nyáron pedig felmelegszik. Ráadásul a téli időkben a pára könnyebben kicsapódik a hőhidakon és penészedés alakulhat ki. A vizesedés, penészedés komoly egészségügyi problémákat okozhat, roncsolja a falazatot, a faszerkezetet és hosszú távon akár statikailag is megroggyanhat az épület. Megfelelő szigeteléssel és szellőztetéssel elkerülhetjük a penészedés problémáját.

 

Mit kell tudni a fújható szigetelésről?

A fújható szigetelésnek van néhány behozhatatlan előnye a hagyományos tekercses vagy táblás kiszerelésű szigeteléssel szemben. Ha sok a cikk-cakk a padláson, tele van gépészeti csővel, vezetékkel, érdemes fújható szigetelés mellett dönteni. Nagyon gyorsan el lehet végezni akár nagy felületű födémek, tetők szigetelését minimális hulladékképződés mellett. A fújható szigetelés megtartja a formáját, az apró szálak egymásba tapadnak, így a szél nem fújja le a padlásról. Gyors, hatékony és tartós megoldás, akár rossz időben is kivitelezhető.

 

De akkor a hagyományos kiszerelést el is felejthetjük?

Nem kell elfelejteni, a hagyományos, táblás kőzet- vagy üveggyapot kiválóan alkalmas egyenletes betonfödémek szigetelésére, ezt akár házilag is elvégezhetjük. Amire fontos figyelni, hogy megfelelő vastagságban vigyük fel a szigetelőanyagot és ne hagyjunk réseket, mert ott hőhíd alakulhat ki.

 

Mire kell figyelni a homlokzati szigetelés kivitelezésénél?

A homlokzati szigetelésnél is el lehet követni hibákat. Az egyik jellemző tévedés, hogy valaki beéri az előírtnál vékonyabb szigetelő anyaggal, vagy hagyja, hogy a kivitelező összemixelje a különböző minőségű, vastagságú anyagokat. A nem kellő vastagságú anyaggal megoldott szigetelés sajnos nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, viszont jó sok munkába és pénzbe kerül. A rosszul illeszkedő, egymással nem kompatibilis anyagok találkozási pontjánál vizesedés, penészedés alakulhat ki, rosszabb esetben le is eshet a falról a szigetelő anyag. Ilyenkor ha újra kihívjuk a brigádot, megint ki kell fizetnünk a teljes kivitelezési költséget.

Szintén lényeges a ragasztás módja, látszólag egyszerű, de egy slendriánul felragasztott szigetelőlap alatt rések alakulhatnak ki, amibe bejut a víz, megfagy, kienged és ez a folyamat pár év alatt tönkre teheti a szigetelést. Nézzünk utána az eljárásnak akkor is, ha nem a saját két kezünkkel ragasztjuk fel az elemeket! Így hamarabb kiszúrhatjuk, ha a kivitelező véletlenül nem megfelelően alkalmazná a ragasztót.

 

Ha jó a szigetelés, nő az ingatlanunk értéke!

 

Régebben is fontos szempont volt az ingatlan árképzésénél az energetika, ám 2022 nyara óta a szigetelés szinte elengedhetetlen lett egy értékes ingatlan esetében. Az elszállt energiaárak mellett az egyszeri vásárló azt fogja vizsgálni, hogy a jövőben mennyit kell költenie rezsire, vagyis ha két hasonló adottságú ingatlan közül kell választania, akkor inkább többet fizet egy szigetelt, energetikailag korrekt házért. Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb a komfortérzet, kevesebb a károsanyag kibocsátása, ráadásul az energetikai besorolás javulhat.

 

 

Ha új házat építünk, tudnunk kell, hogy módosították a korábbi időpontokat. Már 2021. január 1-től érvénybe lépett volna az a szabály, hogy az új építésű házaknak teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírását. Az első módosítás szerint 2022. június 30-a után kellett volna teljesíteni ezeket az előírásokat. Alig másfél hónapig volt érvényben ez az előírás, 2022. augusztusában újra módosították, az építettők kaptak újabb két év haladékot, vagyis csak 2024. június 30. után kell  az újépítésű házaknak elérnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

 

Környezettudatos, energiatudatos otthonunk lesz!

 

A rezsiárak mellett azért fontos, hogy a környezettudatosságról is szó essen. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy az “utcát fűtjük”. De hogyan tudjuk úgy megépíteni az otthonunkat, hogy energiatudatosan működjön? A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind fontos összetevői egy energiatudatos, huszonegyedik századi otthonnak.

 

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük az otthonunk kialakítása vagy felújítása során, akkor nemcsak energiatakarékos, környezetbarát, de kifejezetten komfortos lakóhelyet tudunk magunknak és családunknak biztosítani.

 

Állami támogatással is szigetelhetünk!

Kifejezetten szigetelési támogatás nincs ugyan jelenleg, ám az Otthonfelújítási támogatás 3+3 milliójából elvégezhetjük az épület utólagos hőszigetelési munkáját 2022. december 31-ig.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)