A vinyl nem egyenlő a linóleummal!

Létezik egy padlóburkolat, amely rendkívül strapabíró, rugalmas, esztétikus és még a vizesblokkokban is használható. Ez az úgynevezett vinyl vagy LVT-burkolat. Alapanyaga a jól ismert PVC, amelyről sokakban a múlt század linóleuma jut eszébe, a két megoldás azonban összehasonlíthatatlan; a vinylpadló-burkolat esztétikai értéket képvisel a legigényesebb otthonokban is.

A vinyl padló lerakása egyszerűnek és gyorsnak mondható. A kereskedelmi kínálatban jellemzően öntapadós, ragasztós és klikkes típussal találkozunk. Ezek közül a klikkes megoldás örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen a lapok illesztése szinte gyerekjáték, csupán össze kell pattintanunk őket. Nagy előnye ennek a típusnak, hogy a sérült lapok cseréjét könnyedén elvégezhetjük, érdemes néhány lapot tartalékolni. Alátétlemez használatával, ragasztás nélkül, akár parkettára és csempére is helyezhetjük őket, hiszen a klikkes megoldás stabilan tartja az egész padlóburkolatot.

Öntapadós változatok esetében ajánlott alapozóréteg vagy alátétfólia alkalmazása. A ragasztós vinylpadló-burkolatokat pedig speciális (vinyl)ragasztóval rögzítjük, soha nem hagyományos PVC-ragasztóval! Ez esetben figyelni kell arra is, hogy a ragasztandó felület minden szennyeződéstől, portól és zsírtól mentes legyen!

Hol alkalmazhatjuk a vinyl padlót?

Gyakorlatilag mindenhol: mivel vízálló padlóburkolatról beszélhetünk, akár konyhák és fürdőszobák esetén is nagyszerű szolgálatot tesz. De kiválóan használhatók közlekedők, nappalik és hálószobák burkolására is.

A speciális felületkezelésnek és a minőségi PVC anyaghasználatnak köszönhetően a lapok ellenállók a mechanikai behatásokkal szemben, azonban érdemes figyelmet fordítanunk a kopásállóság kérdésére. 2,5 mm lapvastagság felett már magas kopásállóságot kapunk; ennél nagyobb vastagság csak nagy igénybevételű helyiségekben lehet szükséges: boltok, áruházak, irodák, közintézmények esetében is nagyszerű szolgálatot tesznek.

Amiért szeretjük…

Ma már széles választékkal találkozunk, amelyek között megtalálhatók a prémium minőségű dizájnpadlók is; ezek szinte megszólalásig hasonlítanak a természetes fa- és kőburkolatokhoz. Minden helyiséghez megtalálhatjuk a tökéletes változatot. Akármelyik mellett is döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy a padlóburkolatunk hosszú éveken keresztül szolgál minket.

Vinyl és dizájnpadló esetén nem kell a nyikorgás zajától tartanunk. Sőt, az anyaghasználat természetéből adódóan a burkolat hatékonyan csökkenti a lépészajokat is. Akár padlófűtéssel szerelt helyiségekben is jó alternatíva lehet a hidegburkolatokkal szemben.

Ápolásra nem, de némi odafigyelésre szükség van…

A vinylpadló-burkolat szinte tökéletesen ellenáll a normális használat okozta terhelésnek, de sérülékeny az éles tárgyakkal szemben. A nehéz, illetve a rendszeresen mozgatott bútorok esetében érdemes védőkupakot vagy védőmatricát használni.

A vinylpadló-burkolat felülete könnyen tisztítható. Nincs szükség időszakos polírozásra vagy vaxolásra, de ha úgy érezzük, némi állapotjavításra van szükség, utólagos poliuretán bevonattal tehetjük szebbé a padlóburkolatot, szakember által.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)