Így találod meg a számodra ideális konyhabútort…

A konyha a lakberendezés egyik legköltségesebb területe; a kialakításra kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a bútorok és a gépek együttesen szavatolják a jó használhatóságot. Az alábbiakban sorra vesszük, mi kell ahhoz, hogy a konyhánk ne csak tetszetős, de praktikus is legyen és segítünk abban is, hogy válaszd ki a számodra ideális konyhabútort.

Alapelrendezés

A lehetőségeinket elsősorban a rendelkezésre álló terület határozza meg. Ha a lehető legkisebb térrel rendelkezünk, egy minikonyha beépítése lehet az észszerű választás.
Nagyobb alapterületű konyhák esetében az alapvető ajánlás szerint a hűtőszekrény, tűzhely és a mosogató egymástól mért távolsága minimum 120, maximum 270 cm legyen, máskülönben nehézkes, kényelmetlen vagy épp fárasztó a konyhai munkavégzés! Ha tehetjük, tervezzünk úgy, hogy a mosogató középre kerüljön, egyik oldalon a tűzhely, a másikon pedig a hűtő és a kamraszekrény kapjon helyet.

A legmegfelelőbb elrendezés kiválasztásához sok esetben adottak a feltételek. Ha az alapterület kicsi, de praktikus konyhára van szükség, az L-alakú kialakítás lehet a kézenfekvő megoldás. Egysoros konyha kialakítása nagyobb helyiség esetén lehetséges. Az U-, a G-alakú és a szigetkonyhák jelentős mozgásteret biztosítanak, illetve kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé, de mindkettő esetében elmondható, hogy kifejezetten nagy térben helyezhetők el.

Az ergonómia a konyhában is fontos

Akármilyen alapelrendezést választunk, figyelmet kell fordítanunk a berendezések méretére és sajátosságaira. Alacsonyabb termetűek számára a 85 cm magas pultok használhatók kényelmesen, míg a magas emberek részére inkább a 95 cm magassággal rendelkező munkafelületek mondhatók megfelelőnek.

A felső szekrénysor elhelyezése is a testmagasságunk függvénye; az általános javaslat szerint a szekrények alsó része a talajtól számítva 140-150 cm magasságban legyen, de a munkapult felett hagyjunk legalább 60 cm szabad teret! A felső szekrények egyhangúsága egyszerűen megtörhető nyitott polcok használatával, így nemcsak praktikus, de izgalmas együttest is kapunk. Az alsó szekrények esetében egyre népszerűbbek a fiókos elrendezések; ezek kényelmesebbek lehetnek, hiszen guggolás helyett elég csak lehajolni, hogy elérjük, amire szükségünk van.

Pár szó a munkalapokról

Munkafelületek többféle anyag felhasználásával készülnek. Népszerűek a laminált lapok, amelyek jól bírják a mindennapi strapát, és még olcsók is. Kisebb igénybevételű konyhákban jó választást jelentenek a tömör fából készült munkalapok.

Ha teljesen karcálló megoldásra van szükség, akkor jó alternatívát kínál a gránit. Sajnos a felülete kifejezetten hideg tapintású és rideg. Meg kell említeni a műkő lapokat is, amelyek tapintása kellemesebb, hézagmentességüknek és kiváló karcállóságuknak köszönhetően pedig profi konyhákban is megállják a helyüket.
Dizájn és színek

Válasszunk az igényeinknek és az ízlésünknek megfelelő konyhabútort! Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a konyhabútor évtizedes befektetés; ami ma tetszik, holnap talán ócskának és ízléstelennek tűnhet. Ezt a csalódást kerülhetjük el, ha előnyben részesítjük a visszafogottabb színeket, illetve a letisztultabb formákat.

A semleges színek nagyszerűen variálhatók különböző kiegészítőkkel és akár színes vagy mintás plexikkel is. A neutrális dizájnnal rendelkező bútorelemeket pillanatok alatt feldobhatjuk egy-egy különleges fogantyúval.

 

 

A cikk megjelenését a Bauhaus támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

Novák Katalin nem kért lakást, de van, amit igen

Novák Katalin nem kért lakást, de van, amit igen

A kegyelmi botrányba belebukó köztársasági elnöknek így is jár ez-az.

Orbán Viktorék rengeteg üres frázissal és a nem kormánypárti sajtó nélkül indították el a kampányt

Orbán Viktorék rengeteg üres frázissal és a nem kormánypárti sajtó nélkül indították el a kampányt

Beizzították a kampányt a kormánypártok, megvan az új jelszó is.

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat. Az alapok vagyona tavaly meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot is, ami bő 50 százalék emelkedés.

© 2024 (v2.202102)