Így találod meg a számodra ideális konyhabútort…

A konyha a lakberendezés egyik legköltségesebb területe; a kialakításra kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a bútorok és a gépek együttesen szavatolják a jó használhatóságot. Az alábbiakban sorra vesszük, mi kell ahhoz, hogy a konyhánk ne csak tetszetős, de praktikus is legyen és segítünk abban is, hogy válaszd ki a számodra ideális konyhabútort.

Alapelrendezés

A lehetőségeinket elsősorban a rendelkezésre álló terület határozza meg. Ha a lehető legkisebb térrel rendelkezünk, egy minikonyha beépítése lehet az észszerű választás.
Nagyobb alapterületű konyhák esetében az alapvető ajánlás szerint a hűtőszekrény, tűzhely és a mosogató egymástól mért távolsága minimum 120, maximum 270 cm legyen, máskülönben nehézkes, kényelmetlen vagy épp fárasztó a konyhai munkavégzés! Ha tehetjük, tervezzünk úgy, hogy a mosogató középre kerüljön, egyik oldalon a tűzhely, a másikon pedig a hűtő és a kamraszekrény kapjon helyet.

A legmegfelelőbb elrendezés kiválasztásához sok esetben adottak a feltételek. Ha az alapterület kicsi, de praktikus konyhára van szükség, az L-alakú kialakítás lehet a kézenfekvő megoldás. Egysoros konyha kialakítása nagyobb helyiség esetén lehetséges. Az U-, a G-alakú és a szigetkonyhák jelentős mozgásteret biztosítanak, illetve kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé, de mindkettő esetében elmondható, hogy kifejezetten nagy térben helyezhetők el.

Az ergonómia a konyhában is fontos

Akármilyen alapelrendezést választunk, figyelmet kell fordítanunk a berendezések méretére és sajátosságaira. Alacsonyabb termetűek számára a 85 cm magas pultok használhatók kényelmesen, míg a magas emberek részére inkább a 95 cm magassággal rendelkező munkafelületek mondhatók megfelelőnek.

A felső szekrénysor elhelyezése is a testmagasságunk függvénye; az általános javaslat szerint a szekrények alsó része a talajtól számítva 140-150 cm magasságban legyen, de a munkapult felett hagyjunk legalább 60 cm szabad teret! A felső szekrények egyhangúsága egyszerűen megtörhető nyitott polcok használatával, így nemcsak praktikus, de izgalmas együttest is kapunk. Az alsó szekrények esetében egyre népszerűbbek a fiókos elrendezések; ezek kényelmesebbek lehetnek, hiszen guggolás helyett elég csak lehajolni, hogy elérjük, amire szükségünk van.

Pár szó a munkalapokról

Munkafelületek többféle anyag felhasználásával készülnek. Népszerűek a laminált lapok, amelyek jól bírják a mindennapi strapát, és még olcsók is. Kisebb igénybevételű konyhákban jó választást jelentenek a tömör fából készült munkalapok.

Ha teljesen karcálló megoldásra van szükség, akkor jó alternatívát kínál a gránit. Sajnos a felülete kifejezetten hideg tapintású és rideg. Meg kell említeni a műkő lapokat is, amelyek tapintása kellemesebb, hézagmentességüknek és kiváló karcállóságuknak köszönhetően pedig profi konyhákban is megállják a helyüket.
Dizájn és színek

Válasszunk az igényeinknek és az ízlésünknek megfelelő konyhabútort! Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a konyhabútor évtizedes befektetés; ami ma tetszik, holnap talán ócskának és ízléstelennek tűnhet. Ezt a csalódást kerülhetjük el, ha előnyben részesítjük a visszafogottabb színeket, illetve a letisztultabb formákat.

A semleges színek nagyszerűen variálhatók különböző kiegészítőkkel és akár színes vagy mintás plexikkel is. A neutrális dizájnnal rendelkező bútorelemeket pillanatok alatt feldobhatjuk egy-egy különleges fogantyúval.

 

 

A cikk megjelenését a Bauhaus támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Szentkirályi Alexandra azonban továbbra is versenyben marad.

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

Teljes egészében a Talentishez kerül a Brendon Holding. Az akvizíció elsődleges célja, hogy a márka magyar kézben maradjon.

Az UniCredit Bank nem jelentett pénzmosásgyanús esteket

Az UniCredit Bank nem jelentett pénzmosásgyanús esteket

Az MNB összesen több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságai miatt.

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH ki is számolta

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH ki is számolta

A benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál – jelentette első ízben a Központi Statisztikai Hivatal.

© 2024 (v2.202102)