Szuper ötletek trükkös tetőterekre

A tetőtér beépítés és a tetőteres lakások berendezése kihívás elé állíthatja a tulajdonosokat, de ma már számtalan olyan technológiai és lakberendezési megoldás létezik, amelyekkel kimaxolhatjuk ezeket a trükkös tereket. Mai bejegyzésünkben a legtipikusabb problémákra hozunk megoldásokat.

Egy családi ház tetőterének beépítése, vagy egy tetőtérben elhelyezkedő lakás megvásárlása kedvező lehetőség a mai lakásárak mellett, hiszen előbbivel akár kétgenerációsra bővíthetünk egy családi házat, amire ha teljesen különálló lakást hozunk létre, akkor az otthonteremtési támogatásokat is felhasználhatjuk. Míg egy tetőtéri lakást kedvezőbb áron megvásárolhatunk, mint az alacsonyabb szinten elhelyezkedőket. Ezért egyre többen választják ezt a megoldást. Mai cikkünkkel nekik szeretnénk segíteni.

Hogyan védekezzünk nyáron a meleg ellen?

A tetőterek egyik legnagyobb problémája, hogy míg télen kellemes melegek, szinte fűteni sem kell őket, addig nyáron rendkívüli módon fel tudnak forrósodni. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő hőszigetelésre és a hűtésre, illetve a tetőablakok árnyékolására is. A tetőablakokra ma már remek hővisszaverő árnyékolókat lehet kapni, vagy akár olyan fóliát is az üvegre, ami szintén visszaveri a hőt. A tetőterekből általában nem hiányozhat a légkondi, de ha most állunk tetőtérbeépítés előtt és hőszivattyús fűtést tervezünk, akkor a hűtést is könnyen, alacsony rezsivel megúszhatjuk.

Kutyaól vagy tetőablak?

Ha magunk építjük be a tetőteret, akkor a legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolnunk, hogy kutyaólas vagy tetőablakos megvilágítást szeretnénk. Ma már a tetőablakok sokkal népszerűbbek, hiszen nagyságrendekkel több fényt engednek a térbe, ugyanakkor létezik egy megoldás, amivel a kutyaólas verzió által is több fény juthat a helyiségbe, mégpedig az, ha a kutyaól oldalfalai is ablakokat kapnak, ahogyan ennek a II. kerületi lakásnak a konyhájában is látható.

A tetőablakoknak hátrányaik is vannak, hiszen nehezen árnyékolhatóak, nehéz rájuk szúnyoghálót rakni, megáll rajtuk a hó, és az eső kopogása is sokakat zavar az alvásban. Ha tiszta az égbolt, akkor viszont a csillagok fénye alatt hajthatjuk álomra a fejünket. További hátrány lehet, hogy a tetőablakoknak nincs ablakpárkányuk, de ez alól is lehet találni kivételt, ahogyan ebben a soproni lakásban is látható.

Erkély vagy terasz kialakítása

A tetőtér egy másik hibája lehet, hogy itt nehéz erkélyt vagy teraszt kialakítani, ezért érdemes még a beépítés előtt átgondolni a lehetőségeket. Akik készen vesznek tetőtéri lakást, azoknak jó hír, hogy ma már tetőablak helyett tetőerkélyt is be lehet építeni.

Kép forrása: whyskylights.com

Gerendák

A tetőtér berendezésének akadályai, de éppen díszei is lehetnek a látszógerendák. Ha úgy érezzük, hogy útban vannak, akkor igyekezzünk úgy alakítani a berendezést, hogy a gerendák térelválasztóként funkcionáljanak, azaz az egyes lehatárolt tereknek adjunk más-más funkciót. A legkisebb, gerendák által határolt részen is helyet kaphat, ha más nem, egy olvasókuckó.

Ha pedig nincs útban egyetlen gerenda sem, használjunk ki őket. Lehet rájuk például növényt futtatni, égősort köréjük tekerni, két gerenda közé girlandot függeszteni, vagy egyedi színűre is festhetjük őket, és ez csak néhány ötlet a rengeteg lehetőség közül. Ennek a XII. kerületi villalakásnak a nappalijában például nagyon sokféleképpen használták dekoráció céljára a gerendákat, például volt ahol LED szalagot építettek bele, de érdemes végig kattintani a képeket. Azt is érdemes megnézni, ahogy a konyha tetőablakait dekorálták, az ablakok között egyforma, négyzet alakú képekkel.

Tetőablak árnyékolása és a szúnyogháló kérdése

A tetőablak árnyékolására ma már sokféle árnyékolót gyártanak. Léteznek a fentebb már említett, hővisszaverő árnyékolók, amiket az ablak külső felére lehet felszerelni, és az ablak nyitásakor visszatekerednek a tokjukba, mint bármely más roló vagy redőny.

Ezen kívül sokféle belső roló közül is választhatunk, melyek a hőt nem verik vissza, de árnyékolásra tökéletesek. Ezekből már nagyon nagy színválaszték elérhető, sőt gyerekszobákba mesefigurás verziót is gyártanak. Így könnyen a szoba stílusához, színvilágához igazítjuk az árnyékolót, ahogyan ennek a debreceni lakásnak a hálószobájában is tették.

Ha az egyszerű rolónál valami sokkal mutatósabbat szeretnénk, ami valóban öltözteti az ablakot, akkor jó megoldás a római roló, amit ma már tetőablakra is gyártanak. Ennek a gyulai lakásnak a hálószobájába is ezt a megoldást választották.

Illetve a tetőtéri ablakra is tehetünk hagyományos függönyt, ha nemcsak az ablak fölé, hanem alá is erősítünk egy-egy karnist.

Kép forrása: designuspro.com

A tetőablaknál a szúnyogháló kérdése sem egyszerű, de gyártanak már tetőablakra való szúnyoghálókat, amiket szintén roló-szerűen lehúzhatunk, amikor kinyitjuk az ablakot. A tetőablakra való rolóknak és szúnyoghálóknak egyetlenegy hátrányuk, hogy nem túl strapabíróak.

Bútorok a tetőtér alatt

A tetőtér berendezése nem könnyű, de egyedi bútorokkal nem is lehetetlen. Érdemes a tető alatti területet alacsonyabb vagy lépcsőzetes bútorokkal kihasználni. Sőt a térdfal előtti részre alacsony beépített szekrény is kerülhet. Ezen kívül térdfal ajtókat is lehet kapni, ami magát a térdfal háta mögötti részt teszi jól kihasználható tárolóhellyé. Ott ahol a helyiség eléri a teljes belmagasságot, pedig igyekezzünk felfelé terjeszkedni.

Kép forrása: pinterest.com


© 2021 (v2.202102)