Tippek-trükkök egysoros konyhákra

Az egysoros konyha elsőre nem tűnik éppen a legpraktikusabbnak, de léteznek olyan lakások, ahol más kialakításra nincs is lehetőség. Ezek után nem tehetünk mást, minthogy megpróbáljuk a lehető legpraktikusabbá tenni. Mai cikkünkben erre hozunk ötleteket.

Okos tervezéssel

Minden konyhánál, de az egysoros konyhánál különösen jól át kell gondolnunk, hogy hova kerül a mosogató és a különböző készülékek. Az egyik legelterjedtebb, praktikus megoldás, ha a hűtő a sor egyik végébe kerül, míg a beépített sütő és mikró a sor másik végébe egy magas szekrénybe. Így a kettő közt elegendő, folytonos munkalapot kapunk, ahol a mosogatónak és a főzőlapnak is jut hely. Ebben a VI. kerületi lakásban is ezt a megoldást választották.

Még egy sor felső szekrénnyel

Az egysoros konyhák két legnagyobb hátránya, hogy kevés a munkafelület és a tárolóhely is. Míg a munkafelületet növelhetjük, egy a konyhaszekrénnyel szemben elhelyezett asztallal, addig a tárolóhely növelésére megoldás, ha felfelé terjeszkedünk még egy sor felsőszekrénnyel, ami ráadásul mélyebb is lehet, mint a normál felsőszekrények, ahogyan ebben az V. kerületi lakásban is látható.

Beépített gépek, folytonos munkalap

Más konyháknál is praktikus, ha a gépeket mind beépítjük, hiszen sokkal könnyebb így a takarítás, de az egysoros konyháknál optikailag is jelentősége van annak, hogy a beépített gépeknek köszönhetően egy összefüggő, folytonos munkalapot kapjunk. A szabadonálló tűzhely, mosogatógép ugyanis felszabdalja a teret.

Kép forrása: decoist.com

Gépekből csakis akkorát, amekkorára tényleg szükségünk van

Az egysoros konyhában kevés a hely, ezért teljesen felesleges ide túl nagy gépeket vásárolni. Akkorát vegyünk, amekkorára tényleg szükségünk van, ne vegyük el a helyet a munkafelülettől és a tárolóhelytől. Ebben a VII. kerületi lakásban is keskeny hűtő és egymedencés mosogató kapott helyet a jobb helykihasználás érdekében.

A megfelelő világítás elengedhetetlen

Az egysoros konyhákban kiemelten fontos, hogy ne legyen egy sötét sarok sem. Ehhez feltétlenül többszintű megvilágításra van szükség, és a mennyezet közepén elhelyezett lámpát el is felejthetjük. A felső szekrény aljára mindenképp kerüljön beépített világítás vagy LED szalag. Ezt kiegészítheti a mennyezetbe süllyesztett LED világítás, és ha szükséges, néhány falikar is. Ha az egysoros konyha egy nappali része, akkor az étkezőasztal fölé már kerülhet mennyezeti lámpa. Ebben a VI. kerületi lakásban is ezt a megoldást választották.

Ha konyhánk egy csőkonyha, ahol a szekrénysorral szemben csak egy keskeny, vagy lehajtható asztal fér el, akkor az asztal fölé kerüljön a mennyezeti világítás vagy két falikar.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)