Tippek-trükkök egysoros konyhákra

Az egysoros konyha elsőre nem tűnik éppen a legpraktikusabbnak, de léteznek olyan lakások, ahol más kialakításra nincs is lehetőség. Ezek után nem tehetünk mást, minthogy megpróbáljuk a lehető legpraktikusabbá tenni. Mai cikkünkben erre hozunk ötleteket.

Okos tervezéssel

Minden konyhánál, de az egysoros konyhánál különösen jól át kell gondolnunk, hogy hova kerül a mosogató és a különböző készülékek. Az egyik legelterjedtebb, praktikus megoldás, ha a hűtő a sor egyik végébe kerül, míg a beépített sütő és mikró a sor másik végébe egy magas szekrénybe. Így a kettő közt elegendő, folytonos munkalapot kapunk, ahol a mosogatónak és a főzőlapnak is jut hely. Ebben a VI. kerületi lakásban is ezt a megoldást választották.

Még egy sor felső szekrénnyel

Az egysoros konyhák két legnagyobb hátránya, hogy kevés a munkafelület és a tárolóhely is. Míg a munkafelületet növelhetjük, egy a konyhaszekrénnyel szemben elhelyezett asztallal, addig a tárolóhely növelésére megoldás, ha felfelé terjeszkedünk még egy sor felsőszekrénnyel, ami ráadásul mélyebb is lehet, mint a normál felsőszekrények, ahogyan ebben az V. kerületi lakásban is látható.

Beépített gépek, folytonos munkalap

Más konyháknál is praktikus, ha a gépeket mind beépítjük, hiszen sokkal könnyebb így a takarítás, de az egysoros konyháknál optikailag is jelentősége van annak, hogy a beépített gépeknek köszönhetően egy összefüggő, folytonos munkalapot kapjunk. A szabadonálló tűzhely, mosogatógép ugyanis felszabdalja a teret.

Kép forrása: decoist.com

Gépekből csakis akkorát, amekkorára tényleg szükségünk van

Az egysoros konyhában kevés a hely, ezért teljesen felesleges ide túl nagy gépeket vásárolni. Akkorát vegyünk, amekkorára tényleg szükségünk van, ne vegyük el a helyet a munkafelülettől és a tárolóhelytől. Ebben a VII. kerületi lakásban is keskeny hűtő és egymedencés mosogató kapott helyet a jobb helykihasználás érdekében.

A megfelelő világítás elengedhetetlen

Az egysoros konyhákban kiemelten fontos, hogy ne legyen egy sötét sarok sem. Ehhez feltétlenül többszintű megvilágításra van szükség, és a mennyezet közepén elhelyezett lámpát el is felejthetjük. A felső szekrény aljára mindenképp kerüljön beépített világítás vagy LED szalag. Ezt kiegészítheti a mennyezetbe süllyesztett LED világítás, és ha szükséges, néhány falikar is. Ha az egysoros konyha egy nappali része, akkor az étkezőasztal fölé már kerülhet mennyezeti lámpa. Ebben a VI. kerületi lakásban is ezt a megoldást választották.

Ha konyhánk egy csőkonyha, ahol a szekrénysorral szemben csak egy keskeny, vagy lehajtható asztal fér el, akkor az asztal fölé kerüljön a mennyezeti világítás vagy két falikar.

mfor.hu

© 2021 (v2.202102)