Hajópadló – A klasszikus és természetes választás

Korunk lakberendezésének origójába visszatért a természetesség igénye. A klasszikusnak mondható hajópadló ideális választás a komfortot és klasszikus megoldásokat keresők számára. A természetes anyaghasználatnak köszönhetően minden egyes lap egyedi, így a műviség nyoma sem fedezhető fel a burkolaton. A természet utánozhatatlan szépsége köszön vissza minden egyes padlólapról.

A hajópadló ideális választás nappalikban és hálószobákban. Legfőbb előnye a meleg hatása, illetve a jó hőszigetelő tulajdonsága. Ez utóbbi miatt padlófűtés esetén le kell mondanunk róla. Noha láthatunk példát fürdőszobai és konyhai használatra is, a nedves és a gyakori tisztítást igénylő helyiségekben nem ajánlottak.

A hajópadlók jellemzően valamilyen fenyőfajtából készülnek. Noha a fajták tulajdonságai bizonyos mértékig eltérnek, mindegyikük puhafának minősül. Ez a magyarázata annak, hogy a hajópadlót sérülékenyebb melegburkolatként emlegetjük. Nagy igénybevétel esetén érdemes inkább klasszikus keményfa padlót választani.

Mindezek ellenére ki kell hangsúlyozni, hogy a hajópadló épsége és szépsége hosszú éveken és évtizedeken keresztül megóvható, ha gondoskodunk a megfelelő ápolásról és kezelésről, illetve a fizikai behatások elkerüléséről.

Mivel természetes faanyagról beszélünk, mindenképpen számítani kell az anyagfelület változására. Megfelelő ápolás és használat esetén ez a hajópadló „érését” jelenti, a felület régiessé, antik hatásúvá, nemessé válik. Ez a fajta változás visszafordítható, hiszen a felület csiszolható és lakkozható. Megfelelően végzett munkálat után a padló gyakorlatilag teljesen újjászületik.

A természetességéből adódóan a hajópadlón egyszerűen kellemesebb járni. Ezt a fajta érzést a laminált padlók soha nem tudják biztosítani. A hajópadló kellemes, természetes, meleg hatású, mégsem kell az atkák megtelepedésétől tartanunk, mint a padlószőnyegek esetében. És még a takarítása is egyszerű.

Ha hajópadló vásárlását tervezzük, érdemes alaposan megfontolni, milyen termék mellett döntünk. Elsőként talán a fafajta alapján érdemes szűkíteni a rendelkezésünkre álló kínálatot. A lucfenyőből készült padlólapok kisebb igénybevételű helyiségek esetében jelentenek jó választást. Nagyobb terhelés esetén a borovi fenyő lehet szerencsés választás, ami sötétebb színével kifejezetten elegáns hatást kelt. A vörösfenyőből készült padló is alkalmas nagyobb igénybevételű helyiségek burkolására, ráadásul a magas gyantatartalom további előnyös tulajdonságokkal ruházza fel ezt a fajtát.

Döntést kell hoznunk a lapok szélességéről és vastagságáról is. Noha azt gondolhatjuk, hogy a szélesség kizárólag esztétikai kérdés, ez tévedés. A szélesebb lapok hajlamosabbak a deformálódásra, illetve teknősödésre. Ez, természetesen, lapvastagság függvénye is. A hajópadlók esetében is elmondható, hogy a vastagabb lapok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, de, természetesen, az áruk is magasabb. Keressük a termelésnek megfelelő jó ár-érték aránnyal rendelkező ajánlatokat; ha tehetjük, döntsünk 22 mm feletti vastagsággal rendelkező lapok mellett!

Ne spóroljunk a parkettalakkon! Érdemes kifejezetten magas minőségű készítményt választani, ami kiváló kopásállóságot és vegyszerelleni védelmet biztosít a padlónknak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a lakkozás minősége a hajópadló hosszú élettartamának garanciája.

© 2021 (v2.202102)