Kültéri lámpák – A biztonság szolgálatában a téli estéken is

Noha búcsút kellett intenünk a nyáresti kerti programoknak, a kültéri lámpákra az őszi és a téli időszakban is fontos szerep hárul. Jelenlétük hangulatosabbá teszi a lakhelyünket, nem mellesleg közvetett biztonsági funkciót lát el.

A kültéri lámpák elektromos hálózathoz csatlakoznak, ezért biztosítanunk kell számukra a megfelelő áramforrást. Ideális esetben az elektromos hálózat kiépítése megtörténik a homlokzati hőszigetelés és a kertrendezés előtt, ám az sajnos nincs mindig így; az utólagos telepítés, sajnos, körülményesebb és gyakran kompromisszumokat követel.

A kültéren elhelyezett lámpák megfelelő védettséggel kell rendelkezzenek a csapadékkal és a fröccsenő vízzel szemben. A védelem szintjét az úgynevezett IP-védettség írja le; az IP jelölést követő első számjegy a szilárd testekkel szembeni védelmi szintet jelöli, a második számjegy a nedvességgel szembeni védettséget írja le. Minél nagyobbak a számjegyek, annál magasabb a védelem.

A természeti elemeknek kitett lámpák esetén érdemes legalább IP44-es besorolású terméket választani. Amennyiben a lámpatestet locsolóberendezésből érkező vízsugár érheti, szükséges IP65-ös lámpát választani.

A lámpák kiválasztásának és elhelyezésének legfőbb szabálya, hogy soha ne zavarhassa a látást és ne vakíthasson el. Legyünk tekintettel a szomszédra is: ne világítsuk be reflektorral a nappaliját!

A megfelelő lámpatest kiválasztása érdekében érdemes alaposan szemügyre venni a kínálatot, hiszen megannyi típus áll rendelkezésre, csupán meg kell találnunk az igényeinknek megfelelő változatokat. Kiváló megoldást kínálhatnak a különböző állólámpák, amelyek a kertvilágítás méltán népszerű darabjai. Terek és járdák megvilágítására is tökéletesen alkalmasak. Amennyiben a kocsibeállót is meg szeretnénk világítani, mindenképpen olyat válasszunk, amely fénypontmagassága a sofőr szemmagassága alatt marad, így elkerülhető, hogy beállás során vakító fényhatás lépjen fel.

A magasabb oszlopos állólámpák között klasszikus kandelábereket és modern vonalvezetésű lámpatesteket találunk. Fénypontmagasságuk 2 méter körüli, aminek köszönhetően tökéletes megvilágítást képesek szolgáltatni épített és parkosított területek esetén is. Exkluzív változataik a villatulajdonosok körében is népszerűek.

Gyakorlati szempontok alapján remekül vizsgáznak a hagyományos mennyezeti lámpatestek. Rendszerint üvegburás kivitelben készülnek; gyakran pavilonok, filagóriák, kerti faházak megvilágításához használjuk őket. A falilámpák olyan homlokzatokra szerelt falikarok és fáklyák, amelyek tökéletesen alkalmasak a ház fontos elemeinek megvilágítására, illetve kiemelésére. Ez a típus remek szolgálatot tesz az építészeti teljesítmény kihangsúlyozása során.

Nem mehetünk el szó nélkül az oldalfalba és a talajba süllyeszthető lámpatestek mellett sem, amelyek a tér- és dizájnvilágítás fontos kellékei lehetnek. Gyakran lépcsőfokok és közlekedők világítására, illetve haladási útvonalak megjelölésére használjuk őket.

Ne feledkezzünk meg a fényforrások energiaigényéről és annak költségéről sem! Noha a fényárban úszó ház és kert gyönyörű látványt kínál, az energiaköltségek jelentős csökkentése érdekében energiatakarékos megoldásokra esetleg fény- vagy mozgásérzékelős változatokra van szükség. A LED-fényforrások alacsony energiaigénnyel üzemeltethetők, ráadásul a várható élettartamuk is kiemelkedő.

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Müller Cecília elárulta, mennyire robbant be nálunk az omikron

Müller Cecília elárulta, mennyire robbant be nálunk az omikron

Az országos tisztifőorvos arról beszélt, a minták hány százalékában azonosítják az új variánst.

Tényleg lezuhanhatnak a repülők az 5G miatt - pánikra azért nincs ok

Tényleg lezuhanhatnak a repülők az 5G miatt - pánikra azért nincs ok

Mi is a helyzet az 5G-vel és a repüléssel? Kirándulás a fizika és az amerikai bürokrácia útvesztőiben.

Mészáros Lőrincék családi cége 22 milliárd forintért építhet stadiont és sportcentrumot

Mészáros Lőrincék családi cége 22 milliárd forintért építhet stadiont és sportcentrumot

A Szőnyi úton építenek stadiont fedett lelátóval, mellé versenycsarnokot és edzőcsarnokot is felhúz a Fejér B.Á.L. és az Épkar Zrt.

© 2022 (v2.202102)