Kültéri lámpák – A biztonság szolgálatában a téli estéken is

Noha búcsút kellett intenünk a nyáresti kerti programoknak, a kültéri lámpákra az őszi és a téli időszakban is fontos szerep hárul. Jelenlétük hangulatosabbá teszi a lakhelyünket, nem mellesleg közvetett biztonsági funkciót lát el.

A kültéri lámpák elektromos hálózathoz csatlakoznak, ezért biztosítanunk kell számukra a megfelelő áramforrást. Ideális esetben az elektromos hálózat kiépítése megtörténik a homlokzati hőszigetelés és a kertrendezés előtt, ám az sajnos nincs mindig így; az utólagos telepítés, sajnos, körülményesebb és gyakran kompromisszumokat követel.

A kültéren elhelyezett lámpák megfelelő védettséggel kell rendelkezzenek a csapadékkal és a fröccsenő vízzel szemben. A védelem szintjét az úgynevezett IP-védettség írja le; az IP jelölést követő első számjegy a szilárd testekkel szembeni védelmi szintet jelöli, a második számjegy a nedvességgel szembeni védettséget írja le. Minél nagyobbak a számjegyek, annál magasabb a védelem.

A természeti elemeknek kitett lámpák esetén érdemes legalább IP44-es besorolású terméket választani. Amennyiben a lámpatestet locsolóberendezésből érkező vízsugár érheti, szükséges IP65-ös lámpát választani.

A lámpák kiválasztásának és elhelyezésének legfőbb szabálya, hogy soha ne zavarhassa a látást és ne vakíthasson el. Legyünk tekintettel a szomszédra is: ne világítsuk be reflektorral a nappaliját!

A megfelelő lámpatest kiválasztása érdekében érdemes alaposan szemügyre venni a kínálatot, hiszen megannyi típus áll rendelkezésre, csupán meg kell találnunk az igényeinknek megfelelő változatokat. Kiváló megoldást kínálhatnak a különböző állólámpák, amelyek a kertvilágítás méltán népszerű darabjai. Terek és járdák megvilágítására is tökéletesen alkalmasak. Amennyiben a kocsibeállót is meg szeretnénk világítani, mindenképpen olyat válasszunk, amely fénypontmagassága a sofőr szemmagassága alatt marad, így elkerülhető, hogy beállás során vakító fényhatás lépjen fel.

A magasabb oszlopos állólámpák között klasszikus kandelábereket és modern vonalvezetésű lámpatesteket találunk. Fénypontmagasságuk 2 méter körüli, aminek köszönhetően tökéletes megvilágítást képesek szolgáltatni épített és parkosított területek esetén is. Exkluzív változataik a villatulajdonosok körében is népszerűek.

Gyakorlati szempontok alapján remekül vizsgáznak a hagyományos mennyezeti lámpatestek. Rendszerint üvegburás kivitelben készülnek; gyakran pavilonok, filagóriák, kerti faházak megvilágításához használjuk őket. A falilámpák olyan homlokzatokra szerelt falikarok és fáklyák, amelyek tökéletesen alkalmasak a ház fontos elemeinek megvilágítására, illetve kiemelésére. Ez a típus remek szolgálatot tesz az építészeti teljesítmény kihangsúlyozása során.

Nem mehetünk el szó nélkül az oldalfalba és a talajba süllyeszthető lámpatestek mellett sem, amelyek a tér- és dizájnvilágítás fontos kellékei lehetnek. Gyakran lépcsőfokok és közlekedők világítására, illetve haladási útvonalak megjelölésére használjuk őket.

Ne feledkezzünk meg a fényforrások energiaigényéről és annak költségéről sem! Noha a fényárban úszó ház és kert gyönyörű látványt kínál, az energiaköltségek jelentős csökkentése érdekében energiatakarékos megoldásokra esetleg fény- vagy mozgásérzékelős változatokra van szükség. A LED-fényforrások alacsony energiaigénnyel üzemeltethetők, ráadásul a várható élettartamuk is kiemelkedő.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

11 milliárd dollárra is értékelték Donald Trump közösségi médiacégét. Azóta az árfolyam megfeleződött, a befektetők kezdenek kiábrándulni

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Az euró és a dollár is erősebb lett. 

Civilek mögé bújva próbálnak nagy prédát ejteni a pártok

Civilek mögé bújva próbálnak nagy prédát ejteni a pártok

Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező párharcait mutatjuk be. Miskolcnak új polgármestere lesz, az biztos.

Norvég F-16-osok érkeznek Ukrajnába

Norvég F-16-osok érkeznek Ukrajnába

Putyin külföldi zsoldosokat toboroz.

© 2024 (v2.202102)