Pár kérdés, és megtudja Ön is, jogosult-e az ingyen napelemre!

Az alábbi kérdőívben arra kaphat választ, hogy jogosult-e, esélyes-e  Ön és az Ön ingatlana arra, hogy az új, 100%-ig támogatott, kizárólag napelem telepítésre kiírt pályázat 2,9 millió forintját megkapja.

FONTOS: ez az új pályázat csak most, elsőként 2021 decemberétől lesz igényelhető. Hivatalos neve RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”. Tehát nem keverendő össze a 2020 végén meghirdetett Otthonfelújítási Támogatással, amely a felújítási költségek felét (legfeljebb 3 millió forintig) állja, ám nem csak napelemre, hanem szinte bármilyen felújítási, korszerűsítési munkára igénybe vehető, de egészen más rendszerben, más feltételekkel. (A jelenleg hasonló célokra elérhető különböző támogatási és finanszírozási lehetőségekről ITT írtunk.)

Az új pályázat keretében ingyen(!), lényegében ajándékba kaphatunk az államtól napelem rendszereket. Pályázni két kategóriában lehet: csak napelem rendszer telepítése esetén 2,9 millió forintig, vagy ha a napelemes rendszer kiépítése mellett fűtéskorszerűsítés is megvalósul, a támogatás összege akár 11 millió forint is lehet.  Kérdőívünk a két cél (napelem és napelemmel kombinált hőszivattyús fűtési rendszer) közül csak az előbbi személyi és egyéb feltételei kapcsán ad teljes körű válaszokat. Ha fűtéskorszerűsítés is a projekt része,  számos további feltételt is vizsgálni kell.

Napelem jogosultság kalkulátor

A későbbiekben úgyis kiderül, de előrebocsátjuk: szigorúak a jövedelmi korlátok, a pályázaton társasházak nem indulhatnak, és feltétel, hogy a beruházás energiamegtakarítást eredményezzen és a napelem rendszer kapacitása a saját áramfogyasztást fedezze (azaz a maximálisan beépíthető napelem kapacitás legfeljebb 5kW lehet).

A pályázaton az indulhat, aki valamennyi személyi és tárgyi feltételnek megfelel – erre kérdőívünkből percek alatt választ kaphat. A pályázatok elbírálása ezen túlmenően egy pontrendszer szerint történik, rászorultsági alapon. A megszerezhető maximum 7 pontból négyet a gyermekek száma, hármat az ingatlan elhelyezkedése – vagyis hogy mennyire hátrányos helyzetű régióban, járásban található – alapján lehet megkapni. Az érvényes pályázatok között e pontszám szerint csökkenő sorrendben fogják kiosztani a régiónként és ütemenként rendelkezésre álló keretösszeget.

Fontos tudni, hogy országosan mintegy 35 ezer nyertes pályázatra elég a keret, így hiába várhatóak újabb fordulók, nem árt most, a december 6-a és 27-e között hetente, folyamatosan, az egyes megyék számára eltérő időpontban megnyíló lehetőséget kihasználni.

December 6-tól nyílik meg a pályázati ablak Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben, aztán december 13-tól, 20-tól és 27-től ütemezetten írják ki a fennmaradó megyékben is és mindenütt 3-3 hétig lesz nyitva az első kör. Mivel azonban meglehetősen bürokratikus az ügymenet, a 64 oldalas pályázati dokumentum esetleges apróbb buktatóira is figyelni kell, így ha Ön e kérdőív alapján jogosultnak tűnik a támogatásra, attól még közel sem biztos, hogy meg is nyeri azt.

Érdemes lehet a november 5-én közzétett kivitelezői listáról olyan vállalkozást választani, ahol egyrészt műszakilag, másrészt jogi és jogosultsági szempontból is végignézik a kritikus pontokat. Ezt segíti, hogy a pályázatok benyújtásához szükséges, előzetes kivitelezői megállapodások megkötése is feltétele a pályázat beadásának.

Napelem jogosultság kalkulátor

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kiugróan sokan keresnek lakást Szabolcsban

Kiugróan sokan keresnek lakást Szabolcsban

Az ország többi részén is erősebb a kereslet mint a covid előtt. Igaz, gyengébb, mint tavaly.

Fontos részlet derült ki az szja-visszatérítésről

Fontos részlet derült ki az szja-visszatérítésről

Az szja-visszatérítésre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket.

Brutálisan drágulnak az üzemanyagok, de van egy jó hírünk

Brutálisan drágulnak az üzemanyagok, de van egy jó hírünk

Ha nem lenne a kormány által bevezetett árstop, az elmúlt időszak árváltozásait figyelembe véve a benzin átlagára 502, a gázolaj átlagára 517 forint lenne.  

Rendkívül sokan kerültek kórházba a koronavírus miatt

Rendkívül sokan kerültek kórházba a koronavírus miatt

Három nap alatt 247-tel nőtt a kórházban kezeltek száma, de most 25-tel kevesebben vannak lélegeztetőgépen, mint pénteken.

© 2022 (v2.202102)