Ingyen napelem: minden jónak tűnik, megkaphatjuk a támogatást, de hogyan fogjuk hozzá az ügyintézéshez?

Amennyiben eljutottunk odáig, hogy a már begyűjtött információk és  az Otthontérkép Magazin kérdőívének kitöltését követően is úgy látjuk, hogy jár nekünk a napelem támogatás, akkor jöhet a munka dandárja. Mutatjuk a lehetőségeket, illetve azt, hogy mire kell különösen odafigyelni. Ingyen napelemes tanácsadó cikksorozatunk következő része.

A napelem pályázat személyi feltételeit, azaz hogy jogosultak vagyunk-e a pályázat benyújtására, könnyen és gyorsan ellenőrizhetjük, például az Otthontérkép Magazin kérdőívének kitöltésével, azonban annak meghatározása, hogy pontosan mire pályázzunk, valamint a pályázati dokumentáció összeállítása már jóval összetettebb feladat.

Hogyan fogjunk hozzá a szervezéshez?

Első lépésként érdemes  az akkreditált listáról keresnünk egy olyan kivitelező céget, amely a tervezésben, a műszaki dokumentáció elkészítésében is jártas. Ez azért is hasznos, mert a támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés is.

Ha ez megvan, akkor egyeztessük egy műszaki szemle időpontját, hogy kiderüljön mielőbb: elbírja-e a napelemeket a tető, van-e tűzvédelmi, vagy egyéb probléma, kizáró ok, kell-e bővíteni az elektromos hálózatot. Nem árt tudni, hogy mindenképp a fő, vagy a hozzátartozó melléképületre kell tenni a napelemeket, a földre (pl. hátsó kertbe ) telepített napelemre a támogatás nem kérhető.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

 

A műszaki körülmények alapján mérlegelni kell, hogy csak napelem rendszer telepítésére, vagy napelem + a fűtés korszerűsítésére (úgymond “elektrifikálására”) is érdemes pályázni.

Ha a 11,3 milliós komplex, napelemes-hőszivattyús verzióra pályázunk, akkor különösen gondosan válasszunk a listáról kivitelezőt, lehetőleg olyat, akinek hőszivattyús referencia munkája is van. Mivel jelentős összegről van szó, itt különösen fontos, hogy biztosan megkapjuk a támogatást, így akár pályázatírót is megbízhatunk.

A 11,3 milliós verziónál az is fontos, hogy a ház nyílászáróinak legalább a felének elavultnak kell lennie, ha nem így van, az kizáró ok, de attól még természetesen pályázhatunk csak napelemre.

Szintén a szakértő által végzett helyszíni szemle során derülhet ki, hogy van-e  a napelem rendszernek elegendő jó fekvésű és kellően nagy, összefüggő, lehetőleg nem vagy alig árnyékolt tetőfelület.

Mindkét verziónál már a pályázatok benyújtásához szükséges az előzetes kivitelezői megállapodások megkötése, így érdemes sietni, mert december 6-ától hetente négy-öt megye számára nyílik meg a pályázati lehetőség.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

 

Már a pályázat előkészítésnél jó néhány dokumentum, számítások, tervek beszerzésébe, elkészítésébe kell belefogni. Így ha mindent magunk intézünk, akkor a papírmunkához értő, türelmes emberre és jó pár nap szabadságra lesz szükség. Ha viszont egy cégre, akár a későbbi kivitelezőre bízzuk ezeket, akkor valamilyen jogi, szerződéses garanciát kell kapjunk arra, hogy megfelelő szolgáltatást kapjunk. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kiugróan sokan keresnek lakást Szabolcsban

Kiugróan sokan keresnek lakást Szabolcsban

Az ország többi részén is erősebb a kereslet mint a covid előtt. Igaz, gyengébb, mint tavaly.

Fontos részlet derült ki az szja-visszatérítésről

Fontos részlet derült ki az szja-visszatérítésről

Az szja-visszatérítésre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket.

Brutálisan drágulnak az üzemanyagok, de van egy jó hírünk

Brutálisan drágulnak az üzemanyagok, de van egy jó hírünk

Ha nem lenne a kormány által bevezetett árstop, az elmúlt időszak árváltozásait figyelembe véve a benzin átlagára 502, a gázolaj átlagára 517 forint lenne.  

Rendkívül sokan kerültek kórházba a koronavírus miatt

Rendkívül sokan kerültek kórházba a koronavírus miatt

Három nap alatt 247-tel nőtt a kórházban kezeltek száma, de most 25-tel kevesebben vannak lélegeztetőgépen, mint pénteken.

© 2022 (v2.202102)